TEST: Fedt webcam til onlinemøder

Jabra PanaCast 20 er et lækkert lille personligt webcam med masser af funktioner til onlinemøder og -konferencer. Men det er også pebret i prisen

Jabra PanaCast 20. Foto: Jabra

Danske Jabra har styr på det med lyden, det ved vi godt. Men for et par år siden opkøbte de Panacast, og fik dermed videoløsninger med i deres produktlinje. Jeg har lige testet det nyeste, PanaCast 20, der er et personligt lille webcam, rettet direkte mod hjemmebrugene.

Kameraet er udviklet til onlinemøder og -konferencer, men kan sagtens bruges i mange andre sammenhænge også, f.eks. hvis du laver onlineindhold, men det kommer jeg tilbage til om lidt.

På den teknologiske side har vi her et webcam på 13MP og en billedsensor på 1/3,2″, hvilket er ret fedt. Det kan zoome op til 3x uden tab i 720p, men det er ikke den maksimale opløsning. faktisk kan PanaCast 20 optage i 4K Ultra-HD ved 30fps, hvilket er ret flot, og det ses på de videoer du lader kameraet skyde for dig.

Herudover er der en brændvidde på 2,26mm, automatisk/intelligent zoom og HDR-kvalitet. Men mere om det lige om lidt.

Der var heller ingen tvivl om, at videokvaliteten var i top. Uanset om jeg brugte PanaCast 20 til møder eller til at optage videoer med, så var det en god kvalitet, og det sætter jeg stor pris på.

Lyden var også ganske fin, men jeg må indrømme at jeg foretrækker at sætte en eksterne mikrofon til min computer når jeg laver videoer. Men til onlinemøder og -konferencer er lyden rigtig god, og her er eksterne mikrofon absolut ikke krævet.

Fede funktioner

Kameraet er dejlig lille. Det kommer i en lille æske så du let kan have det med dig, og alt du skal gøre for at slutte det til din computer er et usb-c-kabel, der naturligvis medfølger.

Jabra PanaCast 20. Foto: Jabra

Du behøves ikke gøre yderligere for at bruge PanaCast 20, men jeg vil klart anbefale at du også henter Jabra Direct, som bruges til blandt andet at holde firmware opdateret. Det også i Jabra Direct at nogle af kameraet fedeste funktioner findes.

Der er blandt andet en funktion de kalder for Intelligent Zoom, og hvis du slår den til, så vil kameraet automatisk zoome ind på dig, og følge dig hvis du bevæger dig rundt i billedfeltet – ret fed funktion, og den virker godt.

Den er god til onlinemøder, men også hvis du laver indhold til din YouTube-kanal eller lignende – det er som at have en ekstern kameramand med.

Den anden funktion jeg blev lidt lun på er ‘picture-in-picture’, hvor PanaCast 20 zoomer ind på dig i et lille billede i nederste højre hjørne, og så kan du selv indstille hvad kameraet skal vise i hovedbilledet. Faktisk så kan du sætte 2 faste indstillinger her, så du bare skal trykke på en knap for at få fat i et givent zoom – fx noget du viser frem.

Installationsudfordringer

Jabra PanaCast 20, montering. Foto: Jabra

Men jeg fik dog også et par udfordringer under brugen af PanaCast 20. For kameraet skal sidde på toppen af din skærm med en slags clips der lukkes op og skal gå ned bag din skærm. Det virker godt hvis du har en tynd skærm, f.eks. din laptops skærm.

Men hvis du, som jeg, har en eksterne skærm kan du få problemer. Min skærm var for tyk, og jeg kunne slet ikke bruge PanaCast 20 her. Der er dog et gevind i bunden af PanaCast 20, så det er muligt at montere den på en tripod hvis du har en sådan, men så skal du også sætte PanaCast under din skærm, hvis du altså skal bruge den til onlinemøder.

Den anden udfordring jeg fik var det medfølgende kabel. Det er tykt og stift, og var ikke let at have med at gøre. Jeg fatter bare ikke, hvorfor pokker kabler altid skal være beklædt med stift plast. Jeg foretrækker bløde kabler som jeg selv kan bestemme, hvor skal lille. Ikke et kabel der lever sit eget liv, og som insisterer på at stritte op i luften.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Jeg kan rigtig godt lide PanaCast 20. Den fungerer rigtig godt til onlinemøder og -konferencer, og den er rigtig god til at producere onlineindhold med, specielt hvis det er noget du kan lave tæt ved din computer.

Det er lille og den har et fysisk skjold der kan lukkes ned foran linse, hvilket er skønt.

Men jeg er irriteret over at den ikke kan sidde på min primære skærm, og at kablet skal være så stift at det bliver svært at bruge i dagligdagen.

Prisen er noget høj, så du skal virkelig have brug for de fede funktioner kameraet leverer, ellers kan det godt være lidt spild af penge.

Du kan læse mere om PanaCast 20 her.

De bedste priser lige nu

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?