Fra sofa til løbesko: Teknologiske spark bagi

Forsøget med de elektroniske træningsgadgets er ovre. Ikke alle enheder formår at opretholde begejstringen, og enkelte virker vildledende. Andre leverer de nødvendige tal, der skal til for at ændre kosten og kridte løbeskoene.

Jeg har efterhånden haft 2-3 måneder til at teste forskellige typer af løbeure, avancerede badevægte og træningsheadsets til forskellige priser. Motiverer den enkelte gadget mig til at træne og komme i bedre form? Det har været det grundlæggende spørgsmål for hele blogserien, og konklusionen byder ikke på en standardløsning, som passer til alle – alt afhænger af personlighed og træningsambitioner.

Løbeure holder øje med dig 24/7

Når det kommer til løbeure, er det nærliggende at spørge sig selv, om det overhovedet er værd at investere fra kr. 1.799 til kr. 4.599 i et ur, du i princippet kun bruger til at træne med. Teoretisk set burde det være tilstrækkeligt med en smartphone og en løbeapp til at måle tid, hastighed og distance.

IMG_0519

Jeg oplever, at den skrabede løsning ikke dækker mit behov, fordi telefonen og app’en ikke giver mig det statistiske grundlag, jeg har behov for, hvis motivationen skal opretholdes. Jeg har prøvet at løbe med telefonen i hånden, fordi jeg regelmæssigt ønsker at tjekke min tid, og det virker enormt kluntet. Givet, løber du få gange om måneden for hyggens skyld, vinder du absolut intet ved at investere i dyre løsninger, men har du et træningsmål, bør du overveje et løbeur.

Løbeuret kan være en fantastisk allieret. Det er efterhånden så avancerede og omfattende, at det ikke længere ”kun” bruges til at monitorere din løbeevne. Polar M430, TomTom Adventurer og Garmin Forerunner 935 opfordrer mig til, at jeg gå med urene hver dag for at udnytte deres fulde potentiale.

For urene er ikke kun til træning; de forsøger at give mig et overblik over mine daglige fysiske aktiviteter, en fornemmelse af min søvnkvalitet og vægttab (forudsat der er en vægt tilknyttet). Alle tre løbeure har de fleste funktioner til fælles til trods for, at Polar M430 koster kr. 1.799, TomTom Adventurer ligger på kr. 2.299 og Garmin Forerunner 935 har en pris på kr. 4.599. Alle tre ure har desuden pulsmåler indbygget, der måler min puls, så længe jeg har urene på.

Polar M430

M430 adskiller sig fra Adventurer, da Polars ur adviserer mig, når en e-mail tikker ind på min telefon. Forerunner 935 går nogle skridt videre og bringer mig stort set alle de notifikationer, som min telefon disker op med. Det er en stor fordel, at jeg ikke skal hive telefonen op af lommen, hvis der kommer en Facebook-notifikation. Modtager jeg et opkald på farten, viser Forerunner 935, hvem der ringer, og jeg kan besvare eller ignorere det gennem mit Bluetooth-headset – alt sammen uden at telefonen ser dagslyset. Smartphone-kompatibilitet er ganske enkelt med til at gøre min hverdag lidt nemmere. At TomToms ur ikke har smartphone-kompatibilitet skyldes formodentlig, at Adventurer henvender sig til folk, der løber i skove eller bjerge, hvor hverdagens notifikationer ikke er relevante.

TomTom Adventurer

Polar M430 har et lille ikon på skærmen, der viser mig, om jeg sidder stille, løber eller går. Ikonet er som så ligegyldigt, da jeg udmærket er klar over, om jeg er siddende eller gående, men som mit fysiske aktivitetsniveau stiger i løbet af dagen, løftes ikonet højere op på skærmen, indtil jeg har nået mit daglige aktivitetsniveau, som jeg har bestemt på forhånd.

TomTom Adventurer graver et par spadestik dybere, da uret har en række undersider på skærmen, der fortæller mig, hvor mange skridt jeg har taget, antal kalorier jeg har forbrændt, hvor mange kilometer jeg har gået, og hvor mange timer jeg har sovet.

Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935 er det dyreste ur af de tre testeksemplarer, men jeg får ikke samme statistiske indblik som hos Adventurer. Forerunner 935 fortæller mig ganske vist, hvor mange skridt jeg har taget, og hvordan min puls har ligget igennem de sidste fire timer, men jeg får ikke oplyst kalorieforbrænding, hvor mange kilometer jeg har lagt bag mig i dag, eller hvor meget jeg har sovet i nat. Til gengæld får jeg en status på vejret med luftfugtighed og temperatur.

Jeg er lidt ligeglad med monitoreringen af søvnmønster, da jeg i de første uger erfarer, at urene er rimelig nemme at ”snyde”. Jeg ligger stort set kun på højre eller venstre side, når jeg sover, men urene baserer deres vurdering af min søvn på antallet af bevægelser, jeg foretager om natten. Jeg er typen, som vågner nogle gange om natten, men det betyder ikke, at jeg bevæger mig. Urene fortæller mig derfor, at min nattesøvn har været god og dyb, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet.

Antal skridt er spændende i de første uger, jeg har urene, men skridttællerne har endnu ikke nået et stadie, hvor de ikke lader sig snyde af, at jeg sidder ned og bevæger armene. Derfor er denne funktion lidt ligegyldig, da den ikke er retvisende – ligesom søvnmonitoreringen. Udregningen af kalorieforbrænding virker også meget upræcis, da jeg i princippet kan bevæge armen en del gange, mens jeg taler i telefon, hvor urene registrer det som skridt. Regnestykket er dermed baseret på en falsk præmis, men det giver mig en indikation af forbrænding, hvilket kan være glædeligt i øjeblikket, hvor der står 500 kalorier forbrændt på én dag – også selvom glæden opstår ud fra et unøjagtigt grundlag.

Løbeurenes træningsfunktioner og dit behov

Alle ure har også en lang række træningsmuligheder, de kan monitorere, såsom løb, cykling, vandring og styrketræning. Adventurer går skridtet videre i forhold til M430 og kan monitorere trail running, svømning, skiløb og snowboarding. Forerunner 935 henvender sig til de mere hardcore sportsudøvere, hvormed svømning i pool og åbent hav også findes på træningslisten sammen med en decideret Triathlon-funktion. Køber du Tri Bundle-udgaven, får du pulsmålebælter med, da Forerunner 935 ikke kan måle din puls under vand.

IMG_20171020_124023

Adventurer slår mere på løb i det fri – gerne skov- og bjergløb. Urets helt store fordel i forhold til de øvrige ure findes i musikafspilleren, som kan lagre op til 3 GB musik. Du slipper for at have din telefon eller mp3-afspiller med på løbeturen, hvis du forbinder et Bluetooth-headset, hvormed du har mindre at løbe rundt med.

M430 er som nævnt det billigste af de tre ure, hvilket i sig selv er en fordel, hvis du ikke vil have musikafspiller eller omfattende smartphone-kompatibilitet og Triathlon-funktioner med. Funktionsmæssigt og prismæssigt er urene jo på forskellige niveauer, hvormed du må gøre op med dig selv, hvad du reelt set har behov for.

Min træning har handlet om vægttab, konditionstræning og udholdenhedstræning. Det har derfor været vigtigt for mig at løbe i intervaller. Selvom alle tre ure har deres egen form for indstilling af intervaltræning, er det Polar M430, jeg har haft størst glæde af på dette træningsområde. M430 gør det nemt for mig at indstille de forskellige intervaller såsom opvarmning, spurt, jogging og nedkøling. Alle intervaller kan jeg tidsindstille og gemme, så indstillingerne kan genbruges. Polars ur dækker faktisk mine træningsbehov ganske glimrende, men da jeg er gadgetnørd, hilser jeg Adventurer og Forerunner 935s mange øvrige funktioner velkommen.

Når det kommer til overblikket, mens jeg løber, er det nemt at veksle mellem de forskellige skærme på urene. På en skærm kan jeg se, hvor hurtigt jeg løber, hvor langt jeg har løbet, og hvor lang tid det har taget. Andre skærme viser min nuværende puls, pulszoner og terrænets højde. Alle informationer er nemme at tilgå, fordi det er nemt at bladre mellem statistikkerne på farten. Brugervenligheden er med andre ord i top hos alle ure.

IMG_20171020_124220

Avancerede badevægte vildleder

Garmin Index Smart Scale og iHealth Wireless Body Analysis Scale har jeg delvis tillid til. Begge kropsanalysevægte har, som omtalt i tredje del af denne blogserie, evnen til at vurdere min vægt, fedtprocent, væskeprocent og hvor mange af mine kilo er muskler. Selve vægten har jeg tillid til er retvisende, eftersom jeg har sammenlignet resultaterne med en almindelig badevægt samt Polar Balance, men iHealth smækker konsekvent 200-300 gram ekstra på min kropsvægt i forhold til de tre andre vægte, hvilket ikke er synderligt tillidsvækkende. Både Garmin og iHealths tal vækker undren efter noget tid.

Træningen har givetvis ikke medført det helt store vægttab, og jeg nåede ikke mit mål med at tabe hele 8 kg på to måneder. Jeg har tabt cirka 2 kg – på overfladen. For dykker jeg ned i tallene og ser på dem i forhold til min figur, er det tydeligt for mig at se, at jeg er blevet mindre. Bukser, jeg knap nok kunne passe for et par måneder siden, sidder nu perfekt. Jeg er desuden blevet mere tonet, og det er nemmere for mig at bære rundt på min 2 måneder gamle søn – til trods for han har taget et par kilo på. Det handler om omfordeling: Træningen har resulteret i, at en del fedt er blevet omdannet til muskler, men muskler vejer mere end fedt, hvorfor min vægt er nogenlunde den samme som i starten af træningsperioden, selvom mængden af fedt er blevet reduceret betydeligt.

Jabra Elite Sport, 100 % trådløst headset.

100 % trådløst headset vinder på grund af komfort

Tilvænning kan ændre førstehåndsindtryk. I anden del af denne blogserie er Plantronics BackBeat GO 3 det Bluetooth-headset, jeg bruger mest på løbeturene – det har ændret sig. Jabra Elite Sport giver mig trådløs frihed, som jeg elsker, når jeg træner.

Udfordringen med Elite Sport i begyndelsen går hovedsageligt på lydkvaliteten. For de 100 % trådløse ørepropper skal presses et stykke ind i mine øregange, hvis jeg skal nyde et rimeligt fyldigt lydbillede med nogenlunde kraftfuld bas, men her bliver de ikke siddende uden min assistance. Jeg afprøver samtlige af de 6 par silikonepropper, som følger med, men mine øregange er for snævre til, at ørepropperne kan nå langt ind, hvormed alt for meget baggrundsstøj og vind trænger ind sammen med musikken, og bassen udvandes.

Plantronics BackBeat GO 3.

Plantronics BackBeat GO 3.

Løsningen kommer noget tid senere, hvor jeg giver alle silikonepropper endnu et forsøg. De næststørste propper når ikke særligt langt ind i øret, men de lukker til gengæld meget af for omverdenen, hvormed baseffekten virker kraftigere, og lydbilledet får en bedre bund, som er nødvendig for mig, når pulsen skal op.

Plantronics BackBeat FIT

BackBeat GO 3 er et traditionelt Bluetooth-headset med ledning mellem ørepropperne – en ledning som ligger på min svedige nakke, når jeg løber eller tager armbøjninger. Jeg har det ikke godt med ledninger, der slasker og klæber, mens jeg træner – de føles ubehagelige. Plantronics BackBeat Fit har en kraftig nakkebøjle i stedet for en ledning, men det gør bare, at nakken bliver generet af en bøjle frem for en ledning. På dette område er jeg lettere hysterisk – indrømmet.

BackBeat GO 3 har den bedste lydkvalitet af de tre træningsheadsets. Plantronics formår at levere god bas og kraftig bund på meget lidt plads. Bassen bliver hjulpet godt på vej af ørepropperne, som lukker det meste baggrundsstøj ude, mens musikken bliver lukket inde. En gigantisk fordel for mig, der elsker at lytte til musik i stedet for lyden af svanesang i mosen, jeg løber rundt om. Ulempen er naturligvis, at jeg har svært ved at høre trafikken.

Ønsker du god lydkvalitet, mens du stadig er modtagelig over for lyde fra omgivelserne, passer BackBeat Fit bedre til dig. Headsettets ørepropper sidder i yderkanterne af dine ører. Lydkvaliteten er alligevel rigtig god, eftersom BackBeat Fit formår at spille tilstrækkeligt kraftigt til, at du får langt de fleste nuancer i din musik med – alt er selvfølgelig relativt i forhold til, der er tale om et lille headset.

Elite Sport vinder altså ikke på grund af lydkvaliteten, hvor BackBeat GO 3 leverer det bedste lydbillede. Jabras 100 % trådløse headset vinder på grund af komforten og det hårdføre design, der kan tåle en svømmetur i 30 minutter ned til en meters dybde. Materialet er lavet af massiv plastik, som kan tåle at ryge en tur på fortovet, mens silikonepropperne er behagelige og bløde at have i ørerne. Komforten øges, for mit vedkommende, betydeligt ved, at jeg ikke har en ledning, som slasker på nakken, når jeg løber, hvormed mine løbeture bliver mere fornøjelige.

Teknologisk motivation

Samspillet mellem løbeure, avancerede badevægte og træningsheadsets starter godt. Nye gadgets, nyt legetøj. I den første måneds tid hjælper denne fascination med at få løbeskoene på. Kondien skal op, vægten skal ned og udholdenheden skal øges – alt sammen fordi jeg vil kunne klare en 3 timers karategraduering til december.

Ærligt, jeg tror ikke på, at jeg ville komme ud af døren uden teknologien gav mig et los i bagdelen. Jeg er ikke den store løbeentusiast, men fordi jeg kunne monitorere min træning i realtid og konkurrere med tidligere tider, kom jeg i gang. Motivationen blev opretholdt af musikken i ørerne, og den gode samt komfortable musikoplevelse.

22552393_10155854044428140_5029915262457362746_n

De avancerede badevægte motiverede mig ikke til at træne på længere sigt. De gav mig dog en klar fornemmelse af, hvad der skete, da jeg hoppede i oceanet af slik, sodavand og junkfood. Det kunne aflæses på vægten i dagene efter – og det motiverede mig til at tænke mere på min kost. Især Polar Balance hjalp mig med kostråd og direkte overblik over min vægtsituation i netudgaven af Polar Flow.

Mit råd til dig, der gerne vil komme i bedre form; opstil nogle realistiske træningsmål du gradvist kan nærme dig. Forvent at sofaens kald styrkes i takt med mørkets øgede dominans i efteråret og vinterhalvåret. Når du kender dine mål, har du en fornemmelse af din træningsambitioner, og du vil kunne nyde gavn af træningsgadgets, som kan hjælpe dig ud af døren. Kropsanalysevægtene anbefaler jeg ikke med mindre, du gerne vil danne dig et statistisk overblik over dit udgangspunkt. Kan du nøjes med at kende din kropsvægt, så køb Polar Balance, som hjælper med kostråd og nem opstilling af mål for slankekuren.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?