TEST: Fedt, gratis, videoredigeringsprogram

iMovie fra Apple har lige fået en større opdatering, og den nye version er ikke mindre end imponerende

Jeg optager mange videoer til hverdag, af datteren, naturen og træningen i min karateklub. Men det efterfølgende redigeringsarbejde er ofte tungt og besværligt, ikke mindst når jeg skal tænke en historie igennem, få sat klip op, lavet overgange, effekter og så videre.

Men der er faktisk lettere muligheder end Adobe Premiere Pro, som ellers er mit foretrukne våben. Apple har lige opdateret deres iMovie til iPad og iPhone, og har med den nyeste version skabt en app, der ikke alene gør det vildt let at arbejde med videoer. Den nye version kan også gøre alt arbejde med at oprette den rigtige disposition af videoen, og gør det virkelig let at skabe en fed video – helt uden kendskab til videoredigering.

iMovie følger gratis med på din iPhone og iPad, og udover at skærmen kan være en begrænsning, så er der ikke nogen forskel på programmet.

Når man starter et nyt projekt, får man tre muligheder; Magisk film, Storyboard og Film. Den første opretter en film med overgange og baggrundsmusik, baseret på de billeder og videoer du udvælger. Efterfølgende kan du naturligvis lægge tekster ind, ændre musikken og generelt rette videoen til. Den funktion er sjov nok, men den kendte vi godt fra den gamle version.

Med muligheden ‘Film’ opretter du en film helt fra bunden af, og den kender vi også godt fra iMovies tidligere versioner.

Den rigtig spændende mulighed er ‘Storyboard’ hvor du bliver præsenteret for en række emner, hvor hele filmens handling/storyboard er langt ud for dig, som en opskrift du bare skal følge.

Når du vælger et af emnerne, f.eks. Produktanmeldelse, bliver du taget over til en skærm, hvor du skal vælge format af din film. Her kan du også vælge underlægningsmusik, skrifttype, farver og eventuelle filtre til din video, hvis du ønsker et bestemt skær på filmen.

Det er så nu magien for alvor udfolder sig. For nu har du et storyboard foran dig, og alt du nu skal er at fylde det ud. Der er gjort plads til videosegmenter, og en beskrivelse ved dem alle viser, hvad du bør (men ikke skal) placere de enkelte steder. F.eks. introduktion af produktet, en oversigt over produktet, nærbilleder og så videre.

Denne opskrift er let at følge, og giver nogle vildt fede resultater.

Når videoen er færdig kan du naturligvis selv ændre alle elementer i den, lige fra overgange til musik og skrifttyper. Du er heller ikke begrænset til den musik der ligger i programmet, du kan bruge lige den musik du lyster. Men husk blot på, at hvis du vil vise, eller offentliggøre din video, så skal du have ret til at bruge musikken.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%

Jeg er helt solgt i iMovie. Det er super let at lave nogle fede videoer i denne lille app, og du behøver ikke have nogen erfaring i, eller video om, videoredigering. Programmet kan tage dig i hånden og lede dig igennem processen, og hvis du ellers kan følge de anvisninger iMovie giver, så er du næsten garanteret et godt resultat.

Hvis du vil bruge billeder og videoer som ikke ligger i Fotos på din enhed, skal du lige have dem importeret her først, men når det er gjort, kan du let bruge dem.

iMovie er hurtigt gået hen og blevet mit favoritværktøj når jeg ikke har behov for farvekalibrering, avanceret videoredigering og så videre. Det er virkelig programmet der kan gøre alle til ret effektive og gode videoproducenter.

Du kan læse mere om iMovie her.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?