TEST: High-tech headset leverer højkvalitets lyd

Ikke alle headsets er skabt lige. AKG N40 er skabt for at levere lyd i høj kvalitet, og alt ved dette lille kablede headset skriger da også kvalitet – ikke mindst lyden. Tech-Test er imponerede

AKG N40
AKG N40

Nogle gange skal ting gøres enkelt, om ikke andet så på overfladen. AKG N40 er et lille kablet headset, som er bygget for at levere musik i bedste kvalitet. Det er da også en af grundene til, at dette headset ikke er trådløst men kablet, alt andet lige så leveres den bedste lyd gennem kabler og ikke gennem luften.

Headsettet er ikke udstyret med specielt mange funktioner, og du kan da heller ikke bruge det til at snakke i telefon med. Omvendt så er der et par ret specielle finesser omkring lyden som klart er med til at gøre det til et helt specielt headset.

Men lad os lige starte helt forfra. For det specielle ved dette headset starter allerede når du pakker det ud. For allerede der viser designere at de virkelig har tænkt kvaliteten ind.

AKG N40

De to ørepropper ligger separat i æsken, og du skal selv klikke kablerne på. Kontakterne er lette at arbejde med, og alle guldbelagte for at sikre den bedste kontaktflade. I den korte manual står der også pænt, at du skal forbinde rød ledning til højre øreprop og blå til venstre – lyden skulle jo gerne serveres rigtigt i dine øre.

Skift lydfilter

Herefter er du som sådan klar til at lytte til musik. Alt du nu behøver at gøre, er at vælge den størrelse silikoneprop du ønsker.

I vores tilfælde var det simpelt – for den der sad på fra fabrikken passede undertegnede ganske fortrinligt.

Men – der er faktisk en ting mere du kan, og måske bør gøre. For du kan selv vælge mellem tre forskellige lydfiltre. Som standard er ’reference sound’ sat på, men du kan selv vælge at skrue det af, og sætte ’bass boost’ eller ’high boost’ på i stedet.

Effekten er faktisk imponerende. Hvis du er typen der godt kan lide en virkelig markant bas, så er ’bass boost’ lige noget for dig, og omvendt, hvis du hylder de høje toner, og mener at diskanten definerer musikken, så vil du elske ’high boost’.

Personligt var ’reference sound’ min favorit – ikke mindst fordi den er god til alt slags musik. Derfor valgte vi da også at lade den være på under vores test. Så mest mulig forskellige musik blev præsenteret under generelle forhold.

God komfort

Det var en lidt speciel følelse at tage AKG N40 på. Det meget bløde kabel har en bue der skal over øret, og så skal selve øreproppen ind i øret. Det tog lidt at regne ud, hvordan vi lige fik det til at passe, men da det først var gjort, smuttede øreproppen ind og satte sig stort set på plads i øret helt af sig selv.

Det var faktisk ret interessant at opleve det, og vi prøvede det et par gange – også for at blive helt fortrolige med at tage headsettet på – og hver gang var det samme fornemmelse.

Samtidig så sidder headsettet utrolig godt og behageligt i øret, det var næsten ikke til at mærke at vi havde det på. Det skyldes ikke mindst, at silikoneproppen er meget blød og behageligt.

AKG N40

Under hele vores test var det samme følelse – nemlig at headsettet sad blødt og behageligt i øret, både når vi gik og sad. Det skal lige bemærkes, at det ikke er et headset der er beregnet til at motionere med, det er beregnet til at sidde eller gå og nyde musikken, hvilket også var hvad vi brugte headsettet til.

Headsettet er dejlig behageligt at have på, selv over længere perioder, og det skyldes ikke mindst at det hverken presser eller hiver i dit øre. Formen er fantastisk, ledningen er blød og behagelig og vægten er så lav at du glemmer at du har headsettet på.

Lidt om lyden

Som vi nævnte tidligere så testede vi headsettet primært med ’reference sound’ filtret, hvilket var det vi synes gav de bedste betingelser for en lyttetest.

Det lydbillede som AKG N40 leverer er flot og afrundet. Det leverer en bas der ikke er overdrevet, en skøn mellemtone der virkelig definerer musikken og en diskant der giver vokalen den skønne sprøde lyd som vi så gerne vil have.

Det er en fryd at lytte til AKG N40 og som headset til at lytte til musik med, er det klart det bedste vi endnu har testet – så indtil videre er dette årets bedste headset.

Opsamling

Det er vigtigt at bruge et headset til det som det er udviklet til. I dette tilfælde et headset der er beregnet til at lytte til musik i høj kvalitet. Naturligvis kan du godt tage det med på farten, men headsettet lukker ikke specielt mange lyde ude, og det vil sige at du ikke få de optimale betingelser til at nyde musikken.

Når det er sagt, så betyder det ikke at AKG N40 leverer dårlig musik hvis du cykler eller bruger det i toget – lyden er bare meget bedre, hvis du sidder i din sofa og nyder et godt album.

Som vi nævnte lidt tidligere, så er AKG N40 klart vores favoritheadset i år. Det er sjældent vi har oplevet så god lyd og et headset der samtidig sidder så godt i øret. Men det er så også et headset til små 3.000 kroner, og til den pris bør lyden også være fantastisk.

Det man bør spørge sig selv er, om prisen står mål med kvaliteten, og det er der vores største bekymring er. For til den høje pris kan man overveje om man ikke hellere skal investere i et around-ear-headset.

Ikke fordi AKG N40 på nogen måde er ubehageligt at have på – men i længden har dit øre ikke godt af at have ørepropper stoppet ind i ørene, og det betyder igen, at det er begrænset hvor længe om dagen du kan bruge AKG N40.

Den høje pris er da også grunden til, at vi ikke kan give 100% score, men nøjes med at give en, også flot, 95%. Den høje pris trækker ned.

Produktinformation

 • Produktnavn: AKG N40
 • Producent: AKG
 • Type: In-Ear
 • Tilslutning: Kabel
 • Impedans: 20 Ohm
 • Følsomhed: 115 dB
 • Frekvenssvar: 10-40 kHz
 • Vægt: 20 gram
 • Tilbehør: Ekstra lydfiltre til bas-boost og diskant-boost
 • Set til: 2.999 kroner
 • Mere information hos AKG

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%gold_choice_new

Hvis du ønsker et headset der ikke fylder noget, som sidder perfekt i øret på dig og som leverer en fantastisk lyd, så er AKG N40 det headset du vil have – hvis du altså er klar til at punge ud med 3.000 gode danske pappenge.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?