TEST: Huawei P30 Pro – verdens bedste kamera-smartphone

Huawei gør det igen – forbedrer et fantastisk produkt. Huawei P30 Pro står på skuldrene af sidste års fantastiske P20 Pro og Mate 2o Pro, og formår at gøre kameraet end bedre og mere avanceret

Huawei P30 Pro. Foto: Huawei

Lad mig lige starte med at sige, at jeg var en anelse skeptisk da jeg fik den nye P30 Pro i hånden. På lanceringen blev den rost til langt over skyerne, og så bliver jeg altså helt naturlig lidt ’Rasmus modsat’.

Men en nattetur rundt i gaderne i Paris fjernede en del af min skepsis, og jeg har siden lanceringen arbejdet med P30 Pro, og er faktisk blevet ret begejstret for den 6,47” store smartphone – når det kommer til kameradelen altså.

Fænomenalt kamera

Der er ingen tvivl om, at i P30 Pro sidder det mest avancerede kamera jeg nogensinde har set i en smartphone. Og denne test vil primært omhandle kameraet.

P30 Pro er udstyret med 4 Leica objektiver. En SuperZoom linse, et 40MP Super Sensing kamera, en 20MP ultra vidvinkelobjektiv og et Huawei ToF-kamera (Time of Flight), der bruges til at bedømme afstanden mellem kamera og objekter i søgeren.

Specielt tre punkter gik jeg i gang med at undersøge.

 • Zoomfunktionen, der lover op til 5x optisk zoom, 10x hybrid zoom og 50x digital zoom, og en makrofunktion hvor du kan komme meget tæt på.
 • Nattebilleder, for P30 Pro har en lysfølsom chip der tager 40% mere lys ind end forgængeren
 • Billedkvalitet ved brug af den indbyggede kunstige intelligens, Master AI
Huawei P30 Pro. Foto: Huawei

Huawei P30 Pro. Foto: Huawei

Suverænt zoom

Zoomfunktionen er fantastisk. At kunne snappe billeder med 5x optisk zoom på en smartphone er imponerende. Jeg brugte i langt de fleste tilfælde ikke stativ, og stadig blev billederne skarpe og klare. Det er takket være de forskellige stabiliseringsfunktioner som kameraet har, ikke mindst AIS, billedstabilisering via kunstig intelligens.

Når jeg brugte 10x hybrid zoom måtte jeg have mobilen på stativ, hvis jeg ville opnå helt skarpe billeder. Selvom de blev ret gode håndholdt, så var der ingen tvivl om, at her var et stativ en god ide.

50x var bare hysterisk. Primært er det jo det samme som at blæse et højtopløst billede op – der tilføres jo ikke flere informationer til billedet. Men alligevel så formåede Huawei at gøre billeder taget med 50x bedre end når jeg tog samme billede og så efterfølgende forsøgte at zoome ind på et område. Min teori er, at den kunstige intelligens forsøger at fortolke billedet, og på den måde gøre det bedre end ved en simple digital forstørrelse.

Jeg brugte også makrofunktionen – jeg elsker at tage makrobilleder – og her skuffede P30 ikke. Jeg kunne komme tættere på end nogensinde før, og motivet stod super skarpt. Og samtidig blev baggrunden sløret så mine billeder virkelig stod super skarpe.

Bedste nattebilleder uden sammenligning

Hvis du vil tage billeder om natten så får du ikke bedre kamera (i en smartphone) til jobbet end den du finder i P30 Pro.

Og her kommer det sjove – du kan i høj grad droppe at bruge den indbyggede nattefunktion, hvor der tages en række billeder med forskellig blænde. For chippen er så lysfølsom at det ikke rigtig er nødvendigt.

Langt de fleste billeder jeg tog med den almindelige ”foto” indstilling stod knivskarpe, og jeg skulle ikke stå og holde mobilen stille mens det tager en række billeder.

Når jeg så brugte nattefunktionen oplevede jeg ofte, at jeg bedre kunne lide de billeder jeg tog uden den funktion. Og den kræver altså også et stativ, hvis du vil have et godt resultat. Og hvis der er noget der bevæger sig i det du vil fotografere, så er der stor risiko for at billedet bliver sløret i større eller mindre grad.

Men det ændrer ikke ved, at du kan tage nogle fantastiske billeder om natten med P30 Pro. Jeg har ikke set nogen mobil der kan tage lige så flotte nattebilleder, og da slet ikke uden en bestemt nattefunktion aktiveret.

AI der virker – næsten hver gang

Endelig er der det såkaldte Master AI, der selv genkender motivet du vil fotografere, og indstiller kameraet derefter. I langt de fleste tilfælde fungerede den funktion rigtig godt. Men jeg oplevede at når jeg ville tage billeder af min velskænkede øl, så insisterede mobilen på, at indstillingerne skulle være portræt. Hvorfor fandt jeg aldrig ud af.

Jeg var glad for funktionen helt generelt. Farverne var meget nøjagtige, ikke noget med at skrue op for fx den grønne når jeg fotograferede græs eller planter, og det sætter jeg stor pris på.

Som i tidligere modeller fra Huawei har kameraet masser af flere funktioner, blandt andet ægte sort/hvid, AR-linse (som var sjov i ca 2 minutter), speciel funktion til undervandsbilleder (i vandtæt etui naturligvis), lysmaling og meget mere.

Hvis du er til video, kan du tage film i super slow motion og du kan tilføje specielle filmeffekter som fx at kun motivet er i farver, mens resten er i sort/hvid mens du filmer.

Huawei P30 Pro linsesystem. Foto: Huawei

Huawei P30 Pro linsesystem. Foto: Huawei

Alt det andet

Der er meget mere ved en smartphone end blot kameraet. Men i dette tilfælde vil jeg springe det meste over, for det er klart kameraet der er det mest spændende.

Jeg kan dog lige nævne at du får et imponerende stort batteri på 4.200 mAh, og et meget slankt design.

Men det er så også her at jeg lige har et par anker.

For det første er der kun et kamera på fronten. Det gør at der kun er en ganske lille notch, men det betyder samtidig at du mister en del af sikkerheden ved ansigtsgenkendelse, for dybdesensoren med mere er væk.

Fingeraftryksscanneren ligger stadig i skærmen, men er flyttet lidt længere ned, og den virker markant bedre end på Mate 20, hvor det endte med at jeg måtte droppe at bruge den.

Og så er der kameraet på bagsiden. Der er nu tre linser liggende under hinanden, og så er der den fjerde samt flash lige ved siden af. Samtidig er de hævet ret meget, og begge dele irriterer mig.

Jeg synes ikke at måde linserne er placeret på, er specielt hensigtsmæssig. Dels ser det ikke særlig elegant ud, dels sker det lidt for tit, at jeg får min finger ind foran linsen. Hævede linser er også irriterende – det kan jeg bare generelt ikke lide.

En fed kameramobil

Men når alt det er sagt, så er det en fed kameramobil. Jeg er vild med kvaliteten af kameraet, og jeg har ikke set nogen mobil med et kamera i samme kvalitet.

Men når det er sagt, så vil også sige, at hvis du har en Huawei fra sidste år, så ville jeg ikke opgradere. Forskellen på P30 Pro og sidste års modeller – P20 Pro og Mate 20 – er bare ikke så stor at det kan betale sig.

Endelig så kommer der en opdatering til videodelen som jeg glæder mig meget til. Nemlig dual-mode. Her får du mulighed for at optage video med to linser på en gang – og du kan derved zoome med en linse og optage almindelig med den anden. Det bliver ret spændende at prøve, og en funktion jeg glæder mig meget til.

Produktinformation

 • Produktnavn: Huawei P30 Pro
 • Producent: Huawei
 • Skærm: 6,47” – OLED
 • Opløsning 1.080 x 2.340 pixels (19.5:9 format) (398 PPI)
 • Processor: HiSilicon Kirin 980 octa-core
 • RAM: 6 / 8 GB
 • Lagringsplads intern: 128 / 256 GB
 • Udvidelse: NM-card
 • Dual-SIM: Ja
 • Kamera: 40 megapixels RGB (f/1.6), 40 megapixels ultra vidvinkel (f/2.2), 8 megapixels-tele (f/2.2)
 • Frontkamera: 30 megapixels (f/2.0)
 • 3,5 mm. jackstik: Nej. Adapter medfølger ikke
 • Biometrisk: Fingeraftrykslæser i skærmen + 2D ansigtsgenkendelse
 • Batteri: 4.200 mAh med 40 watt SuperCharge (oplader medfølger)
 • Trådløs opladning: Ja. Op til 15 watt
 • Wi-Fi: 2.4 og 5 GHz a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth: 5.0, A2DP, aptX HD, LE
 • NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
 • Vægt: 192 gram
 • Mål: 156.0 x 73.4 x 8.41 m.
 • Android 9 + EMUI 9.1
 • Mere information hos Huawei

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Huawei P30 Pro er den bedste kamera-smartphone på markedet i øjeblikket. Dens nattefunktion er uovertruffen, zoomfunktionen nærmest ekstrem og den kunstige intelligens supergod til at genkende scener.

Batteriet er det største på markedet og det mærkes, fingeraftrykslæseren virker rigtig godt denne gang, og skærm-til-kant giver et smukt og elegant design.

Jeg så gerne en mere sikker ansigtsgenkendelse og at Huawei snart får fundet ud af at lægge linserne helt ned så de ikke stikker ud på bagsiden.

Men ingen tvivl om, at Huawei igen viser baghjul til alle konkurrenter på markedet.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?