TEST: Lækker laptop til de mobile

Samsung Galaxy Book3 360. Foto: Samsung

Jeg har haft den lille smarte laptop, Galaxy Book3 360 til test, og på rigtig mange måder har den været et skønt bekendtskab. Den er ikke specielt stor, den vejer ikke det store, den har en fed skærm og mange muligheder for kreative sjæle. Jeg testede den version der har en 13,3″ skærm, hvilket gør den oplagt at have med på farten.

Samtidig er den designet som en 2-i-1-enhed, og som navnet antyder, så kan skærmen foldes hele vejen rundt, så den i princippet bliver til en laptop. Derved får du flere forskellige måder du kan bruge laptoppen på – dels som en egentlig laptop, dels som en tablet, og endelig som kan du stille den og bruge den til præsentationer, f.eks. i Telt-tilstand.

Jeg vil godt lige starte med at dvæle lidt ved designet, for Samsung har fremstillet en lækker og flot laptop her. Et let skrående design sikrer at tastaturet falder en anelse mod dine håndled, og derved giver dig en god komfort, og samtidig giver det et flot udtryk.

Med en vægt på kun lige over 1kg (1,16kg helt præcist), er det oplagt at smide den ned i tasken og tage den med på farten – det er næppe den der giver dig ondt i skuldrene.

Som jeg nævnte så er den designet med en skærm der kan vende hele vejen rundt, så du kan bruge den som tablet. Personligt så bryder jeg mig så ikke så meget om den funktion, og det er der to grunde til. Dels bliver det faktisk en relativ tung tablet, og det føles vildt forkert at have tastaturet som bagside – også selvom det er inaktivt i denne tilstand.

Tablet-tilstanden fungerer dog ganske fint, for Windows går automatisk i tablet-tilstand, men for mig er og blive det stadig en underlige funktion på en laptop, og jeg kender absolut ingen der bruger den funktion, selvom de har laptops der kan vende skærmen rundt.

Med til Galaxy Book3 360 følger også en S Pen, Samsungs stylus, der gør at du kan tegne direkte på skærmen. S Pen og Galaxy Book3 360 er en genial kombination, for den føles næsten om at tegne og skrive på papir, når man bruger S Pen på skærmen.

Samtidig medfølger der en række programmer på laptoppen der gør, at du med det sammen kan få glæde af S Pen og starte din kreative oplevelser.

Samsung Galaxy Book3 360. Foto: Samsung

Det er virkelig let at bruge S Pen, og jeg blev lynhurtigt glad for at arbejde med den på skærmen, ikke mindst når jeg redigerede videoer og billeder. Personligt er jeg ikke den store tegner, men jeg fik en god tegner til at teste den del, og han var positivt overrasket over, så sjovt og spændende det var at tegne på skærmen.

Mangler lidt hestekræfter

Skærmen er dog ikke kun god til at tegne frihåndstegninger på, den er også ret fed når det kommer til videoer og billeder. Samsungs Super AMOLED-skærm i fuld HD-opløsning er en fornøjelse at se på. Billeder står flot og skarpt, og kontrast og dynamik er virkelig flot. Samtidig reagerer skærmen lynhurtigt, og jeg har nydt at bruge skærmen til kreative opgaver – og at se film på, ikke mindst.

Det bringer mig så til et af smertepunkterne på Galaxy Book3 360, nemlig hestekræfterne, som der ikke er helt så mange af som jeg gerne så, eller som Samsung selv hævder der er.

Laptoppen er baseret på en 13. generation Intel Core-processor, nærmere betegnet en i5-134OP på op til 3,70 GHz, og med Intel Xe grafik. Det lyder så meget fint, men dels fornemmede jeg en vis træghed i opstart og brug af programmer, dels fortalte mit benchmarkprogram mig, at den ikke helt lever op til forventningerne, mine eller Samsungs.

Med en PassMark Rating på 3097 placerer laptoppen sig langt fra toppen, og med en pris der starter på omkring 12.000 kroner, havde jeg forventet langt flere hestekræfter. Det er specielt på 3D- og 2D-grafikken det går galt, hvor den placerer sig rigtig lavt, og hukommelsestesten er heller ikke imponerende god.

Noget bedre klarer den sig i SSD-testen, hvor den placerer sig imponerende godt. Men alt i alt er det ikke på ydelsen at Galaxy Book3 360 imponerer.

Batteriet er godt i laptoppen, og jeg kunne udmærket arbejde på den det meste af en dag uden at lede efter strøm, hvilket jeg var meget glad for. Naturligvis trak redigering af video og billeder en del strøm ud, men alt i alt var jeg ret glad for batteriet.

Alt det andet

Når det kommer til porte, så har Samsung udstyret den med lidt af hvert. Der er både en HDMI-port, en Thunderbolt 4-port, en usb-c og usb-a-port, microSD-port og endelig et stik til et eksternt headset.

Det er fedt at der er så mange porte – jeg kommer ikke til at mangle noget her.

Når det kommer til lyden, så oversælger Samsung den noget. De siger at den har dynamisk lyd, og at den understøtter Dolby Atmos. Hvor jeg ikke drager i tvivl at den understøtter Dolby Atmos, så gør det ikke lyden specielt god.

Det er også så som så med dynamikken, jeg følte at lyden var meget flad og selvom jeg da godt kunne holde møder på den, så ville jeg ikke anbefale at se film på den uden at tilslutte eksterne højttalere eller et headset.

Endelig skal jeg lige brokke mig over opbevaring af S Pen. Jeg er vildt med den pen, men jeg står konstant og spekulerer på, hvor pokker jeg skal placere den når jeg ikke bruger den. Der er en form for magnet i låget, men dels er den ikke specielt let at finde, dels så virker det som om den kun bliver holdt fast i en enkelt punkt.

Det gør at den let falder af, og det er ikke specielt godt. Jeg mangler et oplagt sted at gøre af dem når jeg ikke lige bruger den.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Samsung Galaxy Book3 360 er en fin og elegant laptop. Den vejer ikke så meget og den har et elegant design.

Jeg kan rigtig godt lide at bruge den på farten og til kreative opgaver, hvor S Pen er et naturligt hjælpeværktøj. Det er som at tegne og skrive på ægte papir.

Af en lille laptop har den fine hestekræfter, men når man tager prisen med, kunne jeg godt have brugt lidt mere power i maskinrummet.

Samsung må også gerne få fundet en oplagt måde at fastgøre S Pen til laptoppen, og så måtte lyden godt følge med den fantastiske skærm.

Læs mere som Galaxy Book3 360 her.

Det koster Galaxy Book3 360 lige nu

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.