TEST: Live! Audio A3 – en spændende mixer men med visse udfordringer

Den nye mixer fra Creative, Live! Audio A3 har masser af muligheder og leverer et godt resultat. Ikke desto mindre er der visse udfordringer med den, og som Mac-bruger blev jeg aldrig helt gode venner med den

Creative Live! Audio A3

Om du er musiker, podcaster eller bare gerne vil have fed lyd til dine videoer, så kan en mixer være den hellige gral du skal have fat i. En ekstern mixer giver dig mange fordele, ikke mindst så kan den sikre at ud kan blande lyd fra flere kilder, du kan justere lydinput og ikke mindst så kan den gode mixer sikre, at den lyder der optages, faktisk har den nødvendige opløsning som giver lytteren en fed oplevelse.

Men en mixer kan være et dyrt bekendtskab, derfor var det spændende at få den nye Live! Audio A3 fra Creative til test. I modsætning til en stor professionel mixer, så har Creative holdt den både lille, kompakt og enkel.

Selv kalder den da heller ikke for en mixer, men for et usb-audio-interface med højopløst optagelse og afspilning… Altså en mixer…

Forskellen på denne og på en stor, og mere professionel, mixer er – udover prisen – at du ikke kan optage direkte på den, at den ikke har indbygget lydeffekter eller justering af input udover volumen og at den ikke kan fungere uden en computer. Første og sidste punkt hænger forresten meget nøje sammen.

Designmæssigt set kan jeg rigtig godt lide den. Den er lille og meget diskret, den er robust og står rigtig godt fast på bordet, og betjeningen er enkelt på den. Den har porte til monitor-headset på fronten og inputporte til XLR-mikrofoner, musikinstrumenter og mobiltelefoner/tablets på bagsiden, hvor du forresten også finder et balanceret/ubalanceret output til fx højttalere samt usb-forbindelse til din computer.

På bagsiden findes der også en knap til phantom-strøm, hvis din mikrofon kræver det, samt en slider der bestemmer om dit input er en mikrofon/tale eller musik.

Creative Live! Audio A3. Foto: Creative

På toppen af Live! Audio A3 er der knapper til styring af volumen på de forskellige inputs, samt på de tre output-enhder. Der er også en knap der lader dig tænde og slukke for den direkte monitorering af lyden, samt en stor mute-knap der slukker for alt input. Her kunne jeg godt have ønsket mig en knap der kunne mute de enkelte inputs – det bruger jeg ofte når jeg optager lyd.

Men det er let at betjene den, og der er ikke meget at gå galt i byen med.

Windows eller Mac?

Da jeg sluttede den til min Mac burde den blive genkendt med det samme, men det skete ikke. Den fik fint strøm via min usb-c-port, men jeg kunne ikke finde den i mine lydindstillinger eller som audio-enhed i Audition – som jeg altid bruger til at optage lyd i.

Det problem havde jeg dog ikke på den Windows-maskine jeg fandt frem til formålet. Jeg skulle godt nok lige opdatere en driver, men så fungerede den uden problemer. Jeg ledte derfor efter en driver til Mac, men Creative har ikke en sådan liggende.

Så jeg kørte i stedet testen på min Windows-pc, og det var lidt frustrerende.

Men der var ingen tvivl om at den leverede en fed lyd. Den understøtter forskellige formanter 24-bit, 44,1kHz, 48kHz og 96kHz, og det er tydeligt at høre at lyden er fed. Naturligvis skal du have en input-enhed også, men når du først investerer i en mixer, så har du med garanti også en god mikrofon, guitar, keyboard eller lignende.

Frekvenssvaret ligger på 20 – 45.000 Hz, mikrofonens gain er på op til 50 dB og den har en total harmonisk forvrængning (THD) på 0,05%. Fede specifikationer og det er med til at sikre gode optagelser.

Ikke uden en computer

Hvis du gerne vil have optaget din lyd, så skal du have tilsluttet en computer til enheden. Den har ikke mulighed for at optage på f.eks. et sd-kort og det irriterede mig. For jeg kan godt lide at tage ud og optage andre steder end på kontoret, og Live! Audio A3 er så lille at den er oplagt at tage med.

Men den kræver en computer, både fordi den skal have strøm, men også fordi du ikke kan lagre direkte på den.

Du kan naturligvis bruge den som mixer med direkte output til fx. højttalere, og det er da meget sjovt, men helt ærligt, så er det ikke der den vil blive brugt mest.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg kan rigtig goldt lide Creative Live! Audio A3. Den er let at betjene, har imponerende mange muligheder og tilslutninger, og den leverer en fed lyd du kan arbejde videre med. Størrelsen er skøn og den er diskret når den står på bordet.

Men jeg mangler at man kan optage direkte på den, og jeg er frustreret over at jeg ikke kunne få den til at virke på min Mac når Creative nu selv skriver at den virker på den platform.

Du kan læse mere om Creative Live! Audio A3 her.

I skrivende stund kan du købe Creative Live! Audio A3 for kr. 1.270,-

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.