TEST: Momentum True Wireless 4: Lyden skuffer

Det nyeste in-ear-headset fra Sennheiser er spændende, men desværre formår det ikke at leve op til mine forvetningerne eller egne standarder

Sennheiser Momentum True Wireless 4. Foto: Sennheiser

Jeg har altid været vild med Sennheisers headsets, deres fokus på flot design og god lyd har i mange år gjort dem til et af mine favorit-brands når det kommer til at skulle nyde god musik. Men Momentum True Wireless 4 kan ikke leve op til de oplevelser jeg har haft med Sennheisers tidligere headsets, både in-ear, on-ear og over-ear.

Samtidig er det absolut ikke et billigt headset, og det gør ikke sagen bedre.

Umiddelbart startede testen ellers rigtig godt. Sennheiser skuffede absolut ikke på designsiden. Det kendte, og nærmest klassiske, grå stof dækker etuiet og giver det et godt udseende, og det føles godt og robust.

Selve øredutterne er ligeledes flotte i designet, og Sennheiser har lavet en lille genistreg når det kommer til pasformen/komforten. Hvor jeg er vandt til at et headset har en silikoledut der kan skiftes ud, eller i visse tilfælde en vinge, så er der to forskellige tilpasninger på ørepropperne jeg kunne lege med her.

Dels selve silikoledutten der går ind i øret, hvor der er et par forskellige størrelser med, og så er der en gummiring lidt længere inde mod basen, der er med til at sikre at øreproppen sidder godt og behageligt i øret. Den kunne også skiftes ud, og alt i alt var det med til at give en skøn pasform og meget god komfort.

Sennheiser Momentum True Wireless 4. Foto: Sennheiser

Så det var hverken på design eller komfort at Momentum True Wireless 4 skuffede mig, og det havde næsten været bedre, hvis det havde været her jeg havde noget at brokke mig over.

Men det skulle vise sig, at det er på lydsiden, at headsettet ikke lever op til mine forventninger, eller tidligere headsets fra producenten.

Da jeg havde installeret headsettet via Sennheisers egen app, og opdateret til nyeste version af firmwaren, blev jeg meget overrasket over den lyd jeg blev præsenteret for.

Den var meget støvet eller mudret om du vil. Jeg fik slet ikke de fine nuancer med i lydbilledet, det var som om det hele flød ud i en stor masse, og jeg havde svært ved at nyde musikken.

Mellemtonerne formåede ikke at brede musikken ud og diskanten kunne ikke levere flotte og klare toner der kunne runde lydbilledet af. Af et headset til godt over 2.000 kroner var det bare ikke en acceptabel lyd.

Kræver login – hvorfor?

Men headsettet skulle naturligvis have en chance mere, så jeg smuttede en tur ind i app’en og fandt den grafiske equalizer, og gik i gang med at justere på lyden. På den måde kunne jeg opnå en langt bedre lydkvalitet, men hver gang jeg skiftede musikstil, eller genre, så skulle jeg justere lydbilledet igen, for at få den bedste tænkelig musikkvalitet, og hvem gider lige det?

Indrømmet – det er en mulighed i app’en, for at lade headsettet automatisk optimere lyden til din hørelse og ører, og ikke mindst at optimere den i forhold til det sted du befinder dig. Men den funktion krævede at jeg oprettede et login hos Sennheiser, og loggede ind på den konto.

Her stod jeg så af – det kan ikke være meningen at jeg skal levere mine data og informationer til Sennheiser, før jeg kan få den fulde udnyttelse af et headset til over 2.000 kroner. Det bør retteligt være sådan, at jeg får den fulde funktionalitet fra headsettet, uden at skulle ‘købe’ den sidste mil med mine data. Det skal Sennheiser altså se at få rettet op på.

Det er desværre ikke kun Sennheiser der laver det stunt, men det gør det ikke bedre eller acceptabelt.

Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Jeg ville så gerne kunne lide Momentum True Wireless 4, men når et headset koster over 2.000 kroner, så forventer jeg en lyd der er markant bedre end den jeg oplevede her.

Samtidig forventer jeg også, at alle funktioner i headsettet er tilgængelige, uden at jeg skal have en konto, og derigennem levere mine data og informationer til en producent – det er bare ikke i orden.

Sennheiser har en langt historie med at levere gode headsets, og jeg ved af erfaring at de kan levere en fed lyd. Så jeg forventer at de kommer tilbage til gamle dyder i næste version af Momentum True Wireless.

Du kan læse mere om Momentum True Wireless 4 her.

Det koster Momentum True Wireless 4 lige nu

About Lars Bennetzen 3881 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.