TEST: Note 9 – suveræn, fantastisk… dyr

Samsungs nyeste high-end smartphone, Note 9, er den fedeste smartphone jeg endnu har testet. Overlegen skærm, fedt kamera og en række seje funktioner. Men det teknologiske vidunder kommer med en pris – en meget høj pris. For den er også den dyreste smartphone jeg endnu har haft i hænderne

Samsung Note 9. Foto: Samsung

Samsung har gjort det igen – lanceret en helt igennem fantastisk smartphone. Jeg har altid været en stor fan af Note 9, og havde personligt en af dem første Note-modeller der kom til Danmark i sin tid. Derfor var jeg også ret spændt på at teste den nye Note 9.

Jeg har brugt Note 9 som min primære smartphone i den sidste måned, og jeg er helt vild med Note 9. Den har klart den bedste skærm på en smartphone jeg endnu har set, den er lynhurtig, har et fedt kamera og Samsung har tilført en række fede funktioner til Android der bare gør det til en skøn oplevelse at arbejde med mobilen.

Et fedt kamera

Lad mig lige starte med det de fleste bruger mest af alt på mobilen, nemlig kameraet. Her bruger Note 9 det samme kamera som du kender fra Samsung S9+, og som har vundet rigtig mange test.

Personligt har jeg kun mødt et kamera der er bedre, og det finder du på Huawei P20 Pro, og hvis du tjekker benchmark på DxOMark, så vil du se at kameraet på Note 9 scorer helt i top.

Kameraet er altså også fedt. Der sidder 2 stk. 12 MP-objektiver på bagsiden af mobilen med optisk zoom x2. Men det specielle er altså den software der styrer kameraet. Kameraet vil, i auto-tilstand, forsøge at gætte hvad du tager billeder af, og det gør Note 9 ganske fortrinligt.

Kvaliteten af billederne er rigtig god – farveægtheden er meget naturtro, og om end jeg gerne ville have lidt mere farve på billederne, så er resultatet altså ret godt.

Men der er altså ret flotte billeder kameraet kan skabe. Og så er det lynhurtigt. En af de ting der virkelig imponerede mig under testen var, når hvor hurtigt kameraet fandt motivet og tog fokus. Det var yderst sjældent at jeg fik slørede billeder, eller ikke fik fat i det ønskede motiv.

En anden ting jeg er vild med, er superslow-funktionen. Her tager du videosekvenser i 960 billeder i sekundet, og forvandler dermed 0,2 sekunder optaget til 10 sekunder afspillet. Det fede er, at kameraet ikke bare går i gang når du vælger funktionen. Der er et ”aktiveringsområde” og det er først når der er bevægelse i det område, at du rent faktisk begynder optagelse.

Samsung Note 9. Foto Samsung

Så er der også muligheden for at oprette dine egne AR Emojis. Her tager kameraet et billede af dig, og opretter en animeret karakter.

Denne karakter kan du tilpasse, og derefter kan du sende disse Emojis i beskeder til andre.

Det kan være ret sjovt, men jeg vil godt sætte spørgsmålstegn ved brugbarheden af den.

Generelt er kameraet fantastisk – og klart et af de bedste jeg endnu har arbejdet med. Selv under meget besværlige lysforhold gør det et imponerende arbejde.

Elegant design

Note 9 har en 6,3” skærm med afrundede hjerne, som Samsung selv kalder for Infinity Display og en imponerende oplysning på 2.960 x 1.440 (Quad HD+) og skærmen er naturligvis en Super AMOLED.

Skærmen på Note 9 er klart den flotteste jeg endnu har set. Super skarp, klart billeder og en fornøjelse at bruge det. Det fede billede kommer rigtig til sin ret i 3D-spil og ikke mindst hvis du vælger at se en film på mobilen. Jeg har ved flere lejligheder valgt at se film på den, fremfor min 12,9” iPad. Hvorfor? Fordi billedet står så skarpt at det bare er en rendyrket fornøjelse at se på.

Selve telefonen er en anelse firkantet, ganske som du kender fra Note 8, men det gør faktisk kun mobilen bedre. Den er lettere at holde i hånden, og så ser den bare super elegant ud.

Som en ægte Note er der naturligvis også en indbygget pen, en såkaldt Stylus, med. Der er indbygget i mobilen, og ved at klikke på pennen i bunden af mobilen, så dukker den op, klar til brug.

Men i modsætning til tidligere modeller, så er pennen til Note 9 blevet langt mere avanceret, og fået flere funktioner som gør mobilen endnu federe at arbejde med.

Fjernbetjening i hånden

Hvis skærmen er slukket når du tryller pennen frem, så går mobilen med det sammen i ’note tilstand’. Du kan nu skrive direkte på skærmen, og de noter gemmes i app’en ”Samsung Notes”.

Samsung Note 9 Pen. Foto: Samsung

Det er en fed funktion der gør det let hurtigt at tage notater uden du behøver tænde mobilen.

Hvis skærmen er tændt når du tager pennen frem, så får du en menu frem som giver dig nogle specielle funktioner. Du kan oprette og se notater, du kan tage et billede af en del af skærmen, du kan skrive direkte på skærmen (eller rettere på et skærmbillede af det aktuelle skærmbillede), du kan oprette ”live beskeder”, du kan oversætte dokumenter og så kan du starte en speciel app, Penup, et tegneprogram hvor du dog skal tilmelde dig tjenesten Penup inden du kan bruge den.

Hvis du har andre apps eller funktioner du gerne vil kunne starte når du tager pennen frem, så kan du selv tilføje flere til den specielle pen-menu. Blandt den specielle menu var jeg særligt glad for muligheden for at tage udsnit af skærmen og at skrive på skærmen. Når du skal forklare noget til andre, er det altså ret meget lettere at kunne gøre det med et eksempel.

Men der er andre ting der gør pennen fed til denne smartphone. For du kan også vælge at bruge den som fjernbetjening til dit kamera. Start kamera-app’en og så kan du med et klik på pennen tage et billede. Dobbeltklik på pennen og kameraet aktiverer Selfie-kameraet og så kan du med et klik tage en Selfie uden du skal klikke på skærmen med din finger. En virkelig fed funktion.

Hvis du bruger programmer som PowerPoint på din smartphone, så kan du også her bruge pennen som fjernbetjening, og dermed bruge Note 9 til at præsentere dine slide shows med, uden du skal sidde og fedte med mobilen.

Pennen til Note 9 er genial, og klart en af de ting jeg er mest begejstret for på Note 9.

Skærmen på kanten

Edge-skærmen er også noget som Samsung er kendt for, men noget som jeg har et meget ambivalent forhold til. Ideen bag Edge-skærmen er fin, men på tidligere modeller skete der ofte det, at jeg aktiverede skærmen enten når jeg bare betjente mobilen, eller når jeg skulle swipe mellem to skærme.

Her har Samsung altså oppet sig. Edge-skærmen fylder mindre på skærmen, og det er lettere at bruge den/undgå at aktivere den utilsigtet. Så jeg forsøgte mig med at placere nogle apps og kontaktpersoner på den, og når det kom til apps, var det klart en fordel.

Men kontaktpersonerne fik jeg aldrig glæde af. Det var hurtigere for mig bare at vælge dem i min liste over kontakter. Men funktionen er der, og der skal nok være nogen der er glade for Edge-kontakter.

Det jeg tager med herfra er, at Edge-skærmen er blevet langt lettere at bruge, og det giver faktisk mobilen en ekstra ’edge’ (hæhæ) i forhold til andre mobiler.

Et par småting

Samsung har også opdateret højttalersystemet i Note 9, og der er ingen tvivl om, at lyden er blevet markant bedre i Note 9. Men jeg har det altså svært ved lyden i smartphones. Uanset hvad du gør, så er lyden altså lidt tam.

Men i mangel af et par hovedtelefoner, så er de ganske fine, og klart bedre end mange jeg har prøvet på andre mobiler.

Så er der nogle af de ting som Samsung har gjort ved grænsefladen. Det kan virke som småting, men de hjælper vildt meget i hverdagen.

For det første kan du skjule de tre irriterende navigationsknapper i bunden af skærmen, og få dem til at dukke op ved at swipe op fra bunden af skærmen – fedt. Jeg elsker at have en fuld skærm til mine apps.

Hvis du, som jeg, arrangerer dine apps i mapper, så kan du gøre det en anelse lettere på Note 9. Når du har oprettet mappen, er der en knap du kan tilføje flere apps med. Klik på den, og hele listen med apps dukker op, og du kan markere dem du gerne vil have i den pågældende mappe. Klart noget jeg er glad for.

Lidt malurt i bægret

Men ikke alt er fantastisk ved Note 9. Det første klagepunkt jeg har på den er prisen. 9.800 kroner for en smartphone er bare alt for meget. Det er en fed mobil, men der er bare ikke nogen mobil der er næsten 10.000 kroner værd.

Dernæst er der sikkerhedsfunktionerne på mobilen. Du kan nemlig låse mobilen op med ansigt og iris scan. I bedste tilfælde tager det alt for lang tid, i værste tilfælde virker det slet ikke. Her har Samsung altså noget at lære fra Huawei og OnePlus.

Jeg oplevede meget ofte at ansigt/irisscan ikke virkede, og når jeg så gik i gang med at indtaste koden, så pludselig virkede det alligevel. Men det tog stadig langt længere tid, end hvis jeg bare havde brugt fingeraftryksscanneren eller adgangskoden med det samme.

Sidste kommentarer

Her til sidst skal jeg lige kommentere på hastigheden. For damn Note 9 er hurtig. Apps åbner hurtigere på denne smartphone end alle andre jeg endnu har testet, og når du spiller på den, er der absolut ingen form for lag.

Jeg bruger også en del apps der benytter gps, og her viser Note 9 også hvad den kan. Den finder gps-signalet med det samme, og den er vildt præcis med placering. Her har Samsung også valgt de gode komponenter.

Alt i alt er Note 9 klar den teknisk bedste smartphone jeg har testet i år. Der er nogle småting der skal justeres og prisen er for høj, men rent teknisk er der altså ingen der er på niveau med Note 9 – endnu. For der er stadig et par nye smartphones på vej i år, men indtil videre er der her årets bedste smartphone.

Batteriet her vokset i Note 9, og er nu på 4.000 mAh, og det giver mobilen kræfter nok til en hel dags arbejde – næsten da. Hvis du bruger meget datatrafik og ditto med gps, så vil du opleve at batteriet drænes hurtigt. Her var jeg glad for at jeg har et strømstik til mobilen i min bil. Men hvad skal man sige – skærmen er stor og gps bruger altså meget strøm.

Produktinformation

 • Produktnavn: Note 9
 • Producent: Samsung
 • Processor: Octa-core på 2,7 GHz
 • Opløsning: 2.960 x 1.440 QHD+
 • Skærmtype: Super AMOLED
 • Hovedkamera: 2x 12MP med 2x optisk zoom
 • Selfiekamera: 8MP
 • Videooptagelse: UHD 4K, 3.840 x 2.160 ved 60fps
 • Hukommelse: 8GB
 • Lager: 512GB – kan opgraderes med yderligere 512GB med SD-kort
 • Sim-kort: Dual sim
 • Port: Usb-c samt mini-jack
 • Bluetooth: v5.0
 • Dimensioner: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
 • Vægt: 201 gram
 • Batteri: 4.000 mAh
 • Pris: Set til 9.800 kroner
 • Se mere hos Samsung

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Årets teknisk bedste smartphone. En fantastisk skærm med en superhurtig processor gør det til en fornøjelse at bruge denne elegante smartphone.

Kameraet hører til blandt de alle bedste du kan finde i en smartphone for tiden, og den integrerede pen er bare en genialitet, og giver mobilen et par ekstra funktioner som du ikke finder på andre.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3211 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?