TEST: OnePlus 13, en spændende smartphone der dog ikke overrasker

OnePlus har lige lanceret deres nyeste smartphone, OnePlus 13, og den er en fed mobil. Men den lever ikke helt op til hypet eller forventningerne

OnePlus 13 inkl. magnetisk cover og magnetisk oplader. Foto: Lars Bennetzen

Den nye OnePlus 13 smartphone fra OnePlus er en spændende mobil og en har fået rigtig meget hype og flotte omtaler. Det ændrer dog ikke på at jeg ikke ‘falder på halen’ over den nye mobil, for der er flere ting ved den der undrer mig meget.

Men lad mig lige starte med de mange fede ting der er ved den nye mobil. For det første er OnePlus gået all-in på ny teknologi. De har smidt den nyeste Snapdragon 8 Elite-processor ned i mobilen, de har videreudviklet det kamerasystem – der er lavet i samarbejde med Hasselblad – og de har lavet et batteri der åbenbart aldrig løber tør for strøm.

Herudover har de smidt en masse AI ned i mobilen, og deres Oxygen OS er meget tæt på en ren Android, hvilket jeg sætter stor pris på. Det betyder også, at der er adgang til f.eks. Gemini, og så er det naturligvis op til den enkelte bruger om AI er så vigtigt eller ej (hint: Jeg mener ikke at det er specielt i en smartphone).

Så når vi kigger på ydelsen, så er der ikke næppe nogen smartphone der her og nu kan komme op på siden af OnePlus 13. Mine benchmarks viser det også tydeligt, også den nye Geenbench AI-test. Du kommer ikke til at løbe tør for kræfter i OnePlus 13.

Det bringer mig så lige til batteriet, der også har imponeret i test. En normalt dag åd maksimalt 40-50% af strømmen, og jeg skulle virkelig ‘misbruge’ mobilen til videostreaming og lignende krævende opgaver, før jeg kom under 50% på batteriet i løbet af en dag.

Derefter skal skærmen have masser af ros, for den 6,82″ store skærm er virkelig flot. Det er en LTPO OLED-skærm med den nye RadiantView-teknologi (fra OnePlus), og det er en fornøjelse at arbejde på denne skærm. Billeder står skarpt og flot, de er dynamiske og rige på farver, og jeg nød at se film og game på OnePlus 13.

Men hold da ellers lige op hvor bliver skærmen fedtet – det er nærmest som om den tiltrækker fedtfingre selvom der ikke er nogle fingre i nærheden af den. Jeg pudsede konstant skærmen og det irriterede mig.

Ikke alt er godt

Men træerne vokser ikke ind i himlen, og inden vi kommer til kameraet – der nu om dage muligvis er det vigtigste i en smartphone – skal vi lige vende et par ting jeg ikke er så begejstret for ved OnePlus 13.

Det første er designet, mere specifikt kamerahuset på bagsiden. OnePlus holder fast i det store runde kamerahus, og det er jo nærmeste deres kendetegn. Men jeg er ikke specielt begejstret for det, for det er virkelig stort, og det betyder at mobilen vipper markant meget når den ligger på bordet, og den ser ikke specielt elegant ud – mere ret klodset.

Den næste del der ikke just imponerer mig er den magnetiske og trådløse opladningsmulighed der er kommet. OnePlus har lavet en lynhurtig trådløs oplader – desværre ikke Qi-standarden, men deres egen proprietære version, suk – som fungerer som den magnetiske oplader på iPhone. Men, og der et stort men. Hvor magneten er indbygget i din iPhone, så det ikke tilfældet i OnePlus 13.

OnePlus 13 med magnetisk cover og magnetisk oplader. Foto: Lars Bennetzen

Her skal du købe et specielt cover med den indbyggede magnet, så magnetopladeren hæfter sig fast det rigtige sted. Den magnetoplader er forresten et kapitel i sig selv. Dels følger den ikke med, den skal du ud og købe, dels er den stor og har indbygget en blæser der køler den ned når den arbejder. Jeg kan virkelig ikke lide den, den er ikke køn, dens udformning gør at den ikke kan ligge fladt på bordet og faktisk ligger og vipper. Og endelig – så kan jeg konstant høre den lille blæser der arbejder når mobilen lader op. Men det har ikke noget direkte med OnePlus 13 at gøre, men det er en del af det overordnede design.

Godt – men ikke imponerende

OnePlus har gjort meget videreudviklingen af kamerasystemet i OnePlus 13, der er kommet et nyt Triprism-system til teleobjektivet, og hovedkameraet er baseret på sonys store LYT-808 sensor der er hele 1/1,4″ stor.

Herudover har OnePlus, sammen med Hasselblad, arbejdet meget den software der ligger bagved, og der er kommet en række spændende funktioner i kamera-app’en, blandt andet en der optimerer ting som lukketid og følsomhed til f.eks. fyrværkeri eller koncerter.

Der er også kommet nye filtre, Masters, som indstiller kameraet som Hasselblad mener skulle give de bedst mulige billeder.

Jeg vil ikke bruge tiden her på de mange nye funktioner, dem kan du selv læse om hos OnePlus. Men jeg er nødt til at kommentere på billedkvaliteten. For OnePlus fremhæver selv at det er rigtig mange funktioner, blandt andet AI, der forbedrer billedkvaliteten.

Men det er ikke hvad jeg oplever. Faktisk så fik jeg ikke de imponerende billeder som jeg havde håbet på. Under gode lysforhold, f.eks. dagslys, så får jeg virkelig gode billeder med kameraet. Men da jeg tog billeder i skumringen, eller om morgenen, så stillede sagerne sig helt anderledes.

Jeg fik mørke og grumsede billeder, og når jeg tog billeder i en mørk dagligstue, så fik jeg alt for meget rødt i billederne. Jeg kunne godt få bedre billeder, men det krævede bedre lysforhold eller at jeg gik i manuel tilstand og selv indstillede der.

Under lidt besværlige forhold, specielt dårlige lysforhold, fik jeg bare ikke billeder der var gode nok.

En god ting er dog, at jeg kunne opnå rigtig gode resultater ved bagefter at redigere billederne i OnePlus egen app. Her kunne jeg blandt andet bruge AI til at gøre billeder skarpere, fjerne refleksioner og meget mere. Men lige ud af boksen var billederne bare ikke optimale.

Kameraet laver rigtig god makrobilleder og portrætter er i de fleste tilfælde rigtig gode. Men der sker noget underligt med baggrunden, der ofte nærmeste bliver pixeleret eller med udfyldende farver. Jeg mangler en god bokeh-effekt.

Samtidig oplevede jeg fra tid til anden, at kameraet ikke kunne adskille motiv og baggrund ordentligt fra hinanden. Der kom artefakter og det kan jeg bare ikke bruge til noget.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Der er mange spændende ting ved OnePlus 13. Mobilen har hestekræfter som jeg aldrig har oplevet før, den har en fed skærm og et batteri der åbenbart kan trække strøm ud af luften.

Men jeg ikke begejstret for designet af kameraet eller måden de bruger den trådløse magnetoplader på.

Når det kommer til billeder, så er jeg ikke just overvældet at begejstring. De er gode i dagslys, men ved kunstig belysning eller i dårlig lysforhold lever de ikke op til forventningerne.

Du kan læse mere om OnePlus 13 her.

Det koster OnePlus 13 512GB lige nu