TEST: OnePlus Open er en spændende foldbar smartphone – men alt for dyr

Den nye foldbare smartphone fra OnePlus er fyldt med spændende teknologi, men har samme problemer som andre i samme kategori - den indvendige skærm og prisen

OpenPlus Open. Foto: Lars Bennetzen

Foldbare mobiler er ikke længer noget nyt, der findes flere producenter der har givet deres bud på smartphones der kan klappes sammen, men reelt findes der ikke så mange på markedet. Men nu forsøger OnePlus sig med en ny topmodel, OnePlus Open, der er deres bud på en high-end smartphone der kan klappes sammen.

OnePlus Open er udstyret med en skærm på 6,31″ med en opløsning på 2K (2.484 x 1.116) når mobilen er klappet sammen, mens der dukker en skærm op på 7,82″ med en opløsning på 2K (2.440 x 2.268) når mobilen åbnes.

Når det kommer til kamerasystemet på bagsiden, har OnePlus forsynet mobilen med et hovedkamera på 48MP, baseret på Sony LYTIA-T808, der bruger en ny teknologi, Pixel Stacked, der skulle sikre mere lysfølsomhed og bedre udnyttelse af den begrænsede plads på sensoren. Hovedkameraet har også optisk billedstabilisering og en blænde på f/1.7 med autofokus.

Herudover er der et 64MP telefotokamera der har 3x optisk zoom og 6x in-sensor zoom samt op til 120X ultra res zoom. Her er der en blænde på f/2.6. og ligeledes optisk billedstabilisering.

Det sidste kamera på bagsiden er et 48MP ultra-vidvinkelkamera med en vinkel på 114 grader og en blænde på f/2.2.

Men hvor der på traditionelle kamera er to kamerasystemer – et på forsiden (selfiekameraet) og et på bagsiden (hovedkameraet), så er der hele tre systemer på OnePlus Open. Der er nemlig et selfiekamera på 32MP på forsiden når mobilen er klappet sammen, og et selfiekamera på 20MP på indersiden når mobilen er åbnet.

OnePlus har smidt Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform ned i mobilen, hvilket skulle give den masser af hestekræfter, op til 12GB intern hukommelse og 512GB lagerplads.

Jeg bør også lige nævne at mobilen er udstyret med et 4.805 mAh batteri, og at det kan oplades fra 1-100% på omkring 42 minutter.

Et klodset design

Alt det lyder fint, men lad os lige tage et nærmere kig på designet af mobilen, for her er jeg altså ikke just begejstret.

OnePlus Open. Folden er tydelig at se og mærke. Foto: Lars Bennetzen

OnePlus Open er udstyret med et meget stort kamera på bagsiden, det er designet som et stort rundt kamerahus der fyldet omkring en tredjedel af bagsiden, og som stikker ret meget ud. Det har flere konsekvenser for mig. Dels synes jeg bare ikke at det ser hverken pænt, elegant eller smart ud – det giver et meget klodset udseende, og når du lægger mobilen fra dig, så ligger den og vipper på grund af det store kamerahus.

Og ja – jeg ved godt at det er muligt at få et cover der gør mobilen lidt mere jævn, men så er det jo helt ligemeget, hvad mobilen i øvrigt er fremstillet af.

OnePlus selv siger at mobilen er 11,7mm tyk når den er lukket og 5,8 når den er åben. Men jeg har altså en fæl mistanke om, at de har glemt at måle kameraet med.

Generelt er det en stor fætter at rende rundt med i lommen, og selvom vægten kun ligger på omkring 240 gram, så virker den tung og klodset.

Når det kommer til hængslet så har OnePlus gjort det godt, et fint designet og robust hængselsystem der sikrer at mobilen er lige tyk over det hele.

Når det så kommer til at åbne og lukke mobilen, så kræver det at der bliver brugt lidt kræfter. Du kan ikke åbne den med en hånd, du skal bruge begge hænder. Når du skal lukke mobilen kræver det at du sætter tommelfingeren midt på skærmen for at ‘knække’ mobilen så du kan lukke den. Men det betyder også at du sætter masser af fedtede fingeraftryk midt på skærmen.

Der skal dog også være plads til ros, for frontskærmen er flot og næsten uden kant, og det samme gælder på den store skærm.

Jeg skal også rose OnePlus for at have husket deres traditionelle slider, deres alert slider, der skifter mellem lydløs, lyd og vibration. Fingeraftryksscanneren sidder på siden af skærmen, og er ganske diskret og den virker faktisk ret godt.

Det sidste jeg skal nævne her er selve den foldbare skærm, for den er OnePlus ret stolte af. De hævder selv at man stort set ikke kan se eller mærke den folden når skærmen er foldet ud, men det passer ikke. Jeg ser tydeligt folden når skærmen er åben, og der er et tydeligt bump når man kører fingeren hen over den.

OnePlus Open har mange reflekser, men det lykkedes at tage et billede af mobilen uden alt for mange reflekser. Foto: Lars Bennetzen

Samtidig bryder jeg mig ikke om det materiale der bruges til at lave foldbare skærme af. Vi ved alle at glas ikke kan foldes, og det polymer der bruges, for at give et glas-lignende udseende, er ikke rart at betjene med fingeren. Det føles som om der er for stor modstand mellem finger og skærm.

Endelig så er der ret meget refleks i den store skærm, det kan være ret svært at se, hvad der er på skærmen hvis der kommer lys ind på skærmen. Jeg havde svært ved at se skærmen når jeg brugte mobilen udendørs. Det samme gælder dog ikke for skærmen på forsiden. Den er flot og klar og har ikke specielt mange reflekser.

Masser af hestekræfter

Når det kommer til ydelse, så er der ingen tvivl om, at OnePlus Open har spandevis af hestekræfter. mine benchmarks viser tydeligt, at mobilen keder sig bravt det meste af tyden jeg bruger den. Med så mange kræfter er det svært at udfordre den, selv mine benchmarks havde en tendens til at kaste håndklædet i ringen.

At spille på mobilen er en fornøjelse når det kommer til hastighed og skærmens respons. Såvel den lille skærm som den store foldbare skærm reagerer med lynets hastighed. Og det er en fornøjelse at se film og billeder på både den store og lille skærm. Ingen ghosting eller andre fejl på skærmen.

Apps starter lynhurtigt og når jeg redigerer videoer og billeder på mobilen, så har den masser af overskud til at håndtere de opgaver elegant. Det er en sand arbejdshest vi har fat i her.

Flot kamera

OnePlus fortsætter deres samarbejder med Hasselblad i OnePlus Open, og der er ingen tvivl om, at kameraet er fedt. Alle de billeder jeg tog med kameraet var superflotter, gode naturlige farver, superskarpe og med masser af informationer jeg kunne bruge til efterfølgende redigeringer.

Zoom funktionen var virkelig god, jeg kunne zoome ret langt ind på motiver og stadig få rigtig gode og skarpe billeder. Billeder i høj opløsning var virkelig flotte og jeg var meget imponeret over så hurtigt kameraet reagerede.

Det betød at jeg f.eks. kunne tage makrobilleder meget tæt på, af motiver der bevægede sig og stadig få skarpe motiver – virkelig fedt.

Fordi det er et foldbart kamera kunne jeg tage meget interessante og dynamiske billeder, og når det kom til portrætbilleder gjorde kameraet det virkelig fedt. Der var en meget flot adskillelse mellem motiv og baggrund, og detaljerne i motivet var rigtig god.

Når det kommer til videodelen, så kunne jeg optage i 4K 60fps, eller 4K 30fps ved Dolby Vision. Jeg fik optaget nogle ret flotte videoer med kameraet, men jeg var altså ikke specielt imponeret over den indbyggede videostabiliseringsfunktion, Ultra Steady. Der var ikke den store forskel på videoer optaget med eller uden den funktion slået til, og det frustrerede mig en del.

Muligheder med den åbne skærm

Personligt er jeg ikke få vild med det skærmformat man får når OnePlus Open folder sig ud. Skærmen er nærmest kvadratisk, hvilket hverken passer til film fra Netflix eller YouTube, og når jeg filmer eller skyder billeder, er det ofte i 21:9-formatet, og det passer heller ikke specielt godt til en kvadratisk skærm.

OnePlus Open. Foto: OnePlus

OnePlus har forsøgt at lave en brugergrænseflade på den åbne skærm, der mindre meget om en computer. En ikonbar i bunden med faste applikationer og adgang til alle apps, apps du selv kan fastgøre og meget mere. Jeg kan godt lide designet af brugergrænsefladen, den giver god mening for en åben skærm.

Men jeg synes ikke at det er let at arbejde på skærmen – jeg får ofte holdt nede på skærmen så mobilen tror at jeg vil ændre baggrund eller tilføje widgets.

Mobilen er også udstyret med funktionen Open Canvas, der gør at du kan have op til tre apps åbne på samme tid, multitaske og trække tekst, billeder og video rundt mellem dem. Det fungerer nogenlunde, men jeg er ikke den store fan af at have tre apps åbne på samme tid. To fungerer fint, tre bliver forvirrende.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Der er mange gode funktioner i OnePlus Open, de har løst problemet med hængslet rigtig elegant, og såvel den udvendige som indvendige skærm giver flotte skærmbilleder, er responsiv og lynhurtig i opdateringen.

Samtidig har mobilen masser af hestekræfter, og her skuffer mobilen absolut ikke.

Kameraet er superfedt, du får virkelig nogle flotte billeder når du arbejder med, og det havde jeg da også forventet af så dyr en smartphone.

Men jeg bryder mig ikke om designet eller den måde jeg skal arbejde på den åbne skærm på. Glasset føles så tydeligt ikke som glas, og folden er både meget synlig og mærkbar.

Designet på kamerahuset er stor og klodset og mobilen føles absolut ikke elegant, hverken i hånden eller på bordet.

Til en pris på omkring 14.000 kroner er mobilen for dyr i forhold til, hvad du får.

Du kan læse mere om OnePlus Open her.

Det koster OnePlus Open 512GB lige nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.