TEST: Robuste og versatile lagringsmedier til computer og iPhone

Jeg har kigget nærmere på to meget holdbare eksterne ssd'er fra SanDisk, en robust harddisk fra G-Technology og et usb-drev til iPhone ligeledes fra SanDisk. Alle tre formår at imponeren mig på flere områder

ArmorATD,Extreme Pro SSD, Extreme SSD, iXpand Flahs Drive Go.

Lagerplads er altid en udfordring – spil, musik, apps og billeder fylder mere og mere, og hvis du er nogenlunde som mig, så er det der med at rydde op på din computer eller smartphone, ikke just noget du gør det store ud af.

Det er her at de eksterne drev kommer ind, men de fleste af dem egner sig bedst til at være hjemme, for vand, støv eller at blive tabt er ikke just noget der passer til dem, vel? Og hvor mange af dem kan du lige slutte til din iPhone? Nej vel?

Jeg har kigget nærmere på et par forskellige produkter der kan hjælpe alt efter, hvad dine krav er. Så hold fast – for jeg skal nå meget, og har ikke så meget plads at gøre det på.

Drev der beskytter på flere måder

De to første drev jeg har kigget på er Extreme Pro Portable SSD og Extreme Portable SSD fra SanDisk. De to ssd’er er på mange måder sammen drev, dog med et par væsentlige forskellige.

Begge drev er ment til at tage med på farten, så du kan gemme dine billeder og dokumenter mens du er afsted. De har begge en IP55-certificering, hvilket betyder at de er støv- og stænk-resistente. Du skal dog ikke smide dem ned i åen eller havet – det er de ikke beregnede til.

SanDisk Extreme Pro Portable SSD. Foto: SanDisk

Fordi de begge er ssd’er, så holder de også til at blive tabt, og generelt blive håndteret som et stykke bagage. Samtidig har SanDisk, der som du nok ved er ejet af Western Digital, gjort en del ud af designet. De er begge rigtig flotte i de klassiske SanDisk-farver, med en gummibagside som gør at de ligger godt i hånden, og en forside med masser af små huller, som er med til at komme af med varmen som drevene udvikler under brug – super fedt.

Den fysiske størrelse er så meget forskellige. Extreme er ganske lille, mens Extreme Pro er en del større, og det har intet at gøre med kapaciteten. For begge drev fås op til 2TB-udgaver.

Årsagen skal nok nærmere findes i, at Pro-udgaven understøtter SanDisks egen NVMe-teknologi, der gør at drevet her understøtter hastigheder på op til 1.050 MB/s, og derved udnytter USB 3.1 generation 2 til fulde.

Den mindre udgave har ikke samme teknologi, og må ‘nøjes’ med at understøtte hastigheder på op til 550 MB/s. Men lad mig lige sige – at det stadig er virkelig hurtigt, og langt hen ad vejen nok til at du kan redigere i såvel billeder som video direkte på drevet.

Og SanDisk holder så hvad de lover – hvilket ikke altid er tilfældet når det kommer til hastigheder på eksterne, eller interne, drev.

Jeg målte Extreme Pro-drevet op til 1.047 MB/s ved læseoperationer og 1.022 MB/s ved skriveoperationer. Extreme-drevet klarede hastigheder på 560 MB/s ved læseoperationer og 507.90 MB/s ved skriveopgaver. Det er virkelig meget tilfredsstillede målinger.

SanDisk Extreme Portable SSD. Foto: SanDisk

Faktisk så er det så godt, at hvis du bruger Extreme Pro, så kan du uden problemer redigere videofilm direkte på dette drev, og du vil i mange tilfælde nok opleve at det går hurtigere her, end på den indbyggede harddisk i din laptop.

Udover at være eksterne, hurtige, samt robuste drev som du kan smide dine filer over på, så beskytte de også dine filer på en måde mere. Drevene kommer nemlig med SanDisk Secure Access, som er et stykke software der krypterer drevene med AES128.

Eller rettere, du har muligheden for at oprette en krypteret mappe. Du behøver det nemlig ikke. Du har drevets fulde kapacitet til rådighed. Men hvis du vælger at bruge SecureAccess-softwaren, så kan du kopiere filer over via den, og dermed få beskyttet dine filer. Og hvis du har værdifulde data liggende, så er det faktisk en super god ide.

Den software kan du forresten opgradere, mod betaling naturligvis, så den automatisk synkroniserer udvalgte filer og/eller mapper når drevet er slået til. Men helt ærligt – en drev som Extreme Pro 2TB udgaven der koster tæt på 3.000 kroner, bør altså kommer med den funktion indbygget.

Til sammenligning så koster Extreme-udgaven i 2TB-versionen lige over 2.000 kroner, og her kan man måske godt argumentere for, at man skal betale for en opgradering af softwaren til at indeholde synkroniseringsfunktionen.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg er vild med både Extreme Pro Portable SSD og Extreme Portable SSD.

De er hurtige, flotte, robuste og fylder ikke ret meget, og det er virkelig et stort plus at du kan kryptere filerne, men at det ikke er et krav.

Det eneste der for alvor trækker ned er den høje pris, samt at du er nødt til at opgradere softwaren for at få synkroniseringsfunktionen med – det virker bare lidt grådigt.

Læs mere om Extreme Pro SSD her

Læs mere om Extreme SSD her

De bedste priser på Extreme Pro Portable SSD 2TB

De bedste Extreme Portable SSD 2TB

Solid harddisk

Men hvis du nu ikke lige har 2-3.000 kroner til et eksterne drev, men stadig godt vil have et eksternt og robust drev til dine filer, så behøver du ikke at fortvivle.

G-Technology ArmorATD. Foto: G-Technology

G-Technology, der forresten også er ejet af Western Digital, har nemlig en traditionel eksterne harddisk til dig – men en som tåler at blive kastet med.

ArmorATD er navnet på drevet, der ikke fylder så meget, heller ikke selvom det har en kapacitet på op til 5TB. Jeg testede forresten 1TB-versionen, men det ændrer ikke ved de fysiske specifikationer.

Drevet har interne stødabsorberende ophæng, og har endda en aftagelig gummikant der yderligere beskytter drevet mod fysisk overlast. Begge dele gør, at drevet tåler at blive behandlet temmelig hårdt, hvilket er noget af en bedrift af en traditionel harddisk.

Drevet tåler også støv og regn, men igen, lad være med at smide det i åen – det skal du ikke forvente at det overlever.

Drevet er naturligvis noget tungere, og en del større, men har et ganske flot design, men en flot blå oveflade.

Men med en pris i nærheden af 600 kroner, så er der naturligvis noget du må give køb på – og det er hastigheden. Du kommer ikke i nærheden af de hastigheder som de to ssd’er fra før havde.

Her må du nøjes med en opgivet hastighed på 140 MB/s, hvilket forresten er noget af en overdrivelse. Jeg målte 84.03 MB/s ved læseoperationer og 52,76MB/s ved skriveopgaver. Så her må du virkelig ikke forvente at du kan arbejde direkte fra drevet. Det er udelukkende et backup lager.

Der er heller ikke nogen form for kryptering af drevet, men det kan man heller ikke forvente til den lave pris.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg er ganske tilfreds med drevet. Du får rigtig meget harddisk for pengene, og det er imponerende så meget drevet tåler at blive udsat for.

Hastigheden er dog markant lavere end angivet og det skuffer mig, og det er grunden til at jeg ender på 90% for drevet.

Du kan læse mere om ArmorATD her.

De bedste priser på ArmoeATD 1TB/h2>

Lager til din iPhone

Den sidste lagerenhed jeg har kigget på i denne omgang er iXpand Flash Drive Go, også fra SanDisk. Her snakker vi om et usb/Lightning-drev til din iPhone.

Og hvorfor skriver jeg så både usb og Lightning? Well det gør jeg fordi det er en gadget med begge forbindelser. Det betyder at du kan slutte den til din iPhone via Lightning-stikket eller din computer via usb-stikket.

SanDisk iXpand Flash Drive Go. Foto: SanDisk

På din iPhone skal du så bare installere en lille app – hvilket sker automatisk første gang du kobler iXpand-drevet til din iPhone.

Og det er så i app’en magien sker, for den indeholder en lang række spændende funktioner. Programmet kan blandt andet tage backup af din iPhone, herunder dine billeder, kontakter og kalender, helt automatisk hver gang du sætter iXpand-drevet til din iPhone.

Din app kan også tage backup af billeder fra dine sociale medier, i princippet. Men i øjeblikket virker den funktion ikke, app’en fortæller at der er kompatibilitetsproblemer, og derfor er den funktion slået fra. Men vi kan da håbe at den kommer tilbage.

Du kan også vælge at kopiere filer til og fra iXpand uden at sætte en backup-plan op.

Når en backup af billeder er færdig, tilbyder app at slette billederne fra din iPhone så du får frigivet mere plads.

Det jeg synes er fedest ved iXpand Flash Drive Go er, at du let kan kopiere filer fra din iPhone til din computer – hvis du altså ikke har en mac, og da jeg arbejder på en Windows-computer i øjeblikket, passede det mig perfekt.

Nå ja – du kan også vælge at tage billeder, eller skyde en video, og gemme den direkte på iXpand-drevet. Det er specielt fedt, hvis du er ved at løbe tør for plads på din iPhone.

iXpand kommer i tre forskellige udgaver, en på 64GB, en på 128GB og en på 256GB. Og de kommer alle med mulighed for at låse filerne med et password.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

iXpand Flash er en rigtig god gadget. Det gør det let at flytte filer og billeder til og fra din iPhone, og det er en god måde at tage backup på og derved kunne skaffe mere plads

Min anke er dog, hvorvidt det virkelig er en gadget du har brug for. I disse cloud-tider, har du stort set altid dine billede liggende i skyen, og normalt mere end rigeligt med plads på din iPhone.

At få billeder over på din computer, er heller ikke det store problem længere, specielt ikke hvis du i forvejen har en mac.

Men prisen er ret attraktiv, omkring 400 kroner er virkelig en god pris på 128GB ekstra lagerplads.

Læs mere om iXpand Flash Drive Go her

De bedste priser på iXpand Flash Drive Go

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?