TEST: Samsung Galaxy S23 Ultra – en spændende mobil med visse udfordringer

På rigtig mange områder er Samsungs nyeste smartphone virkelig fed. Men kameraet kan ikke helt leve op til forventningerne

Samsung Galaxy S23 Ultra. Foto: Samsung

Hvis du er til Samsungs smartphones, så er der ingen tvivl om at du vil synes rigtig godt om S23 Ultra, flagsskibsmodellen i den nye S23-serie. Jeg kan da også rigtig godt lide mobilen, men efter at have haft den med på en fotosafari, og kigget nærmere på de billeder den fremstiller, kølede min begejstring en anelse – hvilket var uventet for mig. Jeg er generelt rigtig glad for kameraet i de Samsung mobiler jeg hidtil har testet.

Men lad mig lige starte med designet, der faktisk ikke har ændret sig det store siden S22-serien sidste år. Skærmen er på 6,8″ med en adaptiv opdateringshastighed på 1-120Hz, og af typen AMOLED 2X med en opløsning på 1.440 x 3.088 pixels.

Helt som vanligt går skærmen helt til kant og knapperne er placeret på højre side, hvor de er lette at nå.

Samsung Galaxy S23 Ultra. Foto: Samsung

Selvom mobilen er relativ stor, tyk og tung, så er det stadig en mobil der ligger godt i hånden – hvis du har en stor hånd altså. Personligt er jeg glad for størrelsen, for der er masser af plads på skærmen, det er let at læse mails, beskeder og indhold fra nettet, og film gør sig rigtig godt på skærmen.

Alt står knivskarpt på skærmen, det er en fornøjelse at game på den, og når jeg streamer Netflix eller ser YouTube, så ser det vildt godt ud. God kontrast og fed stemning.

Men skærmen har altså en lille udfordring med at gengive de billeder jeg tager med kameraet. For der bliver skruet alt for meget op for farverne her. Græsset er alt for grønt, himlen ser unaturlig blå ud, og vandet nærmest kunstigt at se på.

Når jeg giver skylden på skærmen, så skyldes det, at når jeg hiver billederne over på min computer og analyserer dem i Lightroom, så er der ikke skruet op for farverne på samme unaturlige måde.

Jeg springer lige tilbage til designet, for Samsung har placeret objektiverne som selvstændige enheder på bagsiden af mobilen. Det er naturligvis en smagssag, men jeg kan godt lide det design. Det giver mobilen et fint og elegant udseende, når kameraet ikke bliver totalt dominerende på bagsiden.

Samtidig er det super fedt med den indbyggede stylus, Samsung S-Pen. Den sidder godt og fint i bunden af mobilen og er let at få fat i, og ikke mindst at bruge.

Samsung Galaxy S23 Ultra. Foto: Samsung

Kameraet undrer

Det bringer mig så direkte over til kameraet, noget som Samsung selv fremhæver i alt materiale omkring mobilen – ikke mindst at det skulle være godt til billeder ved lav belysning og at zoom-funktionen skulle være ekstraordinær god.

Der er heller ingen tvivl om, at Samsung har smidt nogle spændende teknologier ned i kameraet. Hovedkameraet har en sensor på 100 megapixel og 2 zoom-objektiver på 3 hhv. 10x optisk zoom – ja du læste rigtigt, 10x optisk zoom. Herudover er der også et 12 megapixel ultravidvinkles objektiv, så der mangler i princippet ikke noget her.

Samtidig har Samsung lagt en masse efterbehandling af billeder ned i kameraet, for at give så gode billeder som muligt.

I min test kunne mobilens kameraegenskaber dog ikke leve helt op til forventningerne når det kom til zoom og billeder ved lav belysning.

Når jeg tog almindelige billeder, som på min fotosafari, så leverede S23 Ultra virkelig gode billeder, så længe jeg holdt mig til billeder i de lyse timer, og maksimalt op til 10x zoom (det optiske). Her fik jeg fede, flotte, naturlige og virkelig skarpe billeder. Ikke noget med unaturlige farver, hvor græsset blev for grønt eller himlen for blå. Dem var jeg ret glade for.

Dog oplevede jeg, ved ultravidvinkel foto, at farerne blev lidt for mættede og kunstige.

Så snart jeg kom op på omkring 30x zoom, og især 100x zoom, så var billederne i praktisk ikke noget værd. Det lyder spændende med den funktion, men den var i praksis ikke noget værd.

Nattebilleder heller ikke helt hvor jeg havde forventet dem. Jeg fik godt nok mulighed for at se hvad der skete på billederne, selv i meget mørke omgivelser. Men det var ikke billeder jeg reelt kunne bruge til noget. De blev slørede og pixelerede og ikke mindst så oplevede jeg i flere tilfælde, at der kom artefakter i billederne.

Spandevis af hestekræfter

Når det så kommer til ydeevnen i Galaxy S23 Ultra, så er der ingen tvivl om at Samsung har smidt masser af power ned i dyret her.

Processoren er en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Pro, og det mærkes. Alt går bare virkelig hurtigt. Der er intet jeg venter på, og den smadrede nærmest mine benchmarks. Så hvis det er en hurtig mobil du er efter, så finder du næppe noget bedre end denne.

Det udnytter Samsung på mange områder, ikke mindst når det kommer til spil. Der er absolut ingen lag når jeg spillede på mobilen, og app startede vildt hurtigt.

Samsung har midt et 5.000 mAh batteri ned i dyret, og det mærkes. Den løb bare aldrig tør for strøm for mig. Jeg kunne uden problemer bruge den en dags tid, og stadig have strøm på når jeg nåede stikkontakten om aftenen.

Den understøtter både trådløs og hurtigopladning (op til 45 watt), og naturligvis også WiFi 7 – når det bliver aktuelt.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg ville så gerne være vildt begejstret for Galaxy S23 Ultra. S22-serien imponerede mig rigtig meget, så du kan se i min video her. Men S23 Ultra kan bare ikke helt leve op til mine forventninger.

Designet er fedt, skærmen rigtig god og hurtig og der er rigeligt med hestekræfter. Men for mig er kameraet en vildt vigtig del af en moderne mobil, og Samsung selv fremhæver kameraet som noget særligt.

Men der er markante udfordringer med zoom og nattefunktionen var ikke så fed som jeg havde forventet. Samtidig viser skærmen ikke de bedste farver når den gengiver dine billeder.

Det undrer mig at S23 Ultra er endt der, og det er meget atypisk Samsung. Samtidig så kigger vi på en mobil til omkring, eller over, 10.000 kroner, hvilket er meget dyrt for en smartphone, og personligt ville jeg mener at du får flere ‘bang for the buck’ i sidste års S22-serie.

Du kan læse mere om Samsung Galaxy S23 Ultra her.

Det koster Samsung Galaxy S23 Ultra med 512GB lige nu

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.