TEST: SoundBlaster X3 giver dine headsets ny lyd men ikke uden besvær

Jeg har leget med et eksternt lydkort, SoundBlaster X3, som lover at forvandle lyden i dine gamle headsets til imponerende fyldig lyd med 7.1 surround sound, og gøre dem til fede headsets når du gamer

SoundBlaster X3. Foto: Creative

Det lyder forjættende, at slutte en lille boks til din laptop som så forvandler dit almindelige headset til et vildt fedt gaming- og musikheadset. Men det er hvad SoundBlaster X3 fra Creative lover. Faktisk så er det ikke et lydkort, men en DAC der bliver sluttet til din computer via usb-porten. Og derved skulle du få det som Creative kalder for Super X-Fi-lyd på din computer.

Lad mig lige springe til den del med det samme, den 3D-surround sound og ikke mindst den rummelige lyd som du får ved hjælp af SoundBlaster X3 er imponerende god. Når først du har fået sat den til og fået den til at virke, så får du virkelig en fed lyd, og ikke kun til spil, også når du gamer på din computer.

Så lydoplevelsen har jeg absolut intet at sige noget imod, for den er virkelig god, og det fede er, at du ikke behøver at have verdens fedeste headset, selv hvis du har et mindre godt headset, så får du en vildt god lyd. Naturligvis så bliver slutresultatet endnu bedre, hvis du sætter et kvalitetsheadset til, men du behøver ikke at ofre flere tusind kroner for at få en god lyd, når du bruger X3.

Jeg springer lige lidt i det igen, for for at få SoundBlaster X3 til at fungere, så skal du installere en app på din computer, og herinde kan du justere en masse detaljer omkring lyden, og det kan virkelig godt betale sig at arbejde lidt herinde.

Du kan godt afspille musik fra din smartphone – hvis du altså vel og mærke slutter den til X3 via en ledning. Det er den eneste måde at får lyd fra din smartphone ud i headsettet, og det er virkelig en skam. For det betyder at du er tæt bundet til din computer for at kunne lytte til musik på din smartphone. Og helt ærligt så kan du lige så godt bare lytte til musik fra din computer, ikke?

Problematisk installation

Det hvor jeg dog havde de største problemer var ved installationen – for det var bare ikke lige til at se, hvordan installationen skulle finde sted. Det endte med at jeg måtte en tur forbi Creatives egen hjemmeside for at finde ud af, hvordan pokker jeg rent faktisk fik X3 til at spille.

Creative SoundBlaster x3. Foto: Creative

Men det lykkedes mig at få det til at spille, og så var der lige næste irritationsmoment – der var en masse fede funktioner i X3, men jeg skulle starte app’en på min computer for at få adgang til dem – jeg kunne ikke nå dem på anden måde – heller ikke via min smartphone.

Der er godt nok et par knapper på selve X3, hvor jeg kunne skifte mellem et par af de færdige tilstande jeg kunne lave i app’en, og så kunne jeg skrue op og ned for lyden. Andre betjeninger var der ikke tilgængelige på selve X3.

En anden ting jeg virkelig blev irriteret over, var alle kablerne. For der kommer til at løbe en masse stive kabler på dit bord når du bruger X3, og det var bare noget rod, og noget jeg godt kunne have været foruden.

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Jeg har virkelig blandede følelser omkring SoundBlaster X3. Slutresultatet er godt, lyden er virkelig imponerende, både når du lytter til musik og når du gamer.

Men det er besværligt at bruge, du kan reelt ikke bruge det sammen med din smartphone, du må leve med at en af dine usb-porte er optaget og med ledninger på bordet – hvis du som jeg bruger en laptop.

Jeg tror ikke på at der er mange der reelt vil bruge denne eksterne DAC, heller ikke selvom prisen faktisk er ganske rimelig. Alt andet lige, så kan du købe et godt headset til et par tusinde kroner, og bruge det til både din computer og din smartphone.

Du kan læse mere om SoundBlaster X3 her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3134 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?