TEST: Superavanceret smartwatch tjekker dit helbred

Det nye Galaxy Watch4 fra Samsung er vildt avancedret, har et utal af funktioner og et klassisk udseende. Som det enest af sin slags kan det tjekke din kropssammensætning - og gør et rigtig godt job

Samsung Galaxy Watch4 Classic. Foto: Samsung

De smarte ure, eller smartwatches som de også kaldes, hænger snart på armen af os alle. Vi bruger dem til langt mere end blot at se hvad klokken er – vi læser vores beskeder, vi betaler i forretningen med dem, vi tjekker vores aktivitet, vores søvn og meget mere. Det smarte ur er blevet en fast ledsager i vores hverdag, og det nye Galaxy Smartwatch4 Classic fra Samsung kan alt det, og meget mere.

Jeg har brugt uret i en periode, og er blevet ret begejstret for uret af flere årsager, ikke mindst på grund af en helt ny funktion, der faktisk tjekker din kropssammensætning – noget som jeg ellers skal betale for i min fitness center, hvis jeg ønsker den information.

Der er dog et par småting ved uret jeg ikke er så begejstret for, men dem kommer jeg til senere i denne anmeldelse.

Klassisk ur

Jeg starter lige ved designet af uret, for det en af de ting jeg altid har været glad for ved Samsungs ure. De har nemlig et klassisk ‘ur’-design, og det gælder i høj grad ved Classic-versionen af Watch4, der virkelig ligner et klassisk og traditionelt ur, ikke mindst fordi det har en ramme, en bezel, du kan dreje. Det har ikke-Classic-versionen ikke, men det er så også eneste forskel.

Den bezel bruger du også når du betjener uret, og den mekaniske følelse er super fed. Kombinerer du det med en urskive der faktisk ligner et rigtigt ur, så er du hjemme – bortset fra altså at urskiven ikke slukker på et traditionelt ur – hvilket det gør på Watch4 for at spare på strømmen.

Samsung har også placeret to små knapper på siden af uret der både bruges til betjening og måling af kropssammensætning. Knapperne er blevet aflange, og det er med til at give et meget klassisk udseende.

Men bortset fra designet af uret, så har Samsung gjort en anden ting jeg virkelig sætter pris på. De har nemlig droppet deres eget operativsystem, Tizen, til fordel for Wear OS. Samsung selv siger at de har arbejdet sammen med Google på den version af Wear OS der ligger i det nye ur, og derfor hedder det da også Wear OS Powered by Samsung.

Men slutresultatet er at du nu har adgang til alle de apps til smarte ure der ligger i Google Play, og når du installerer en ny app på din smartphone, så bliver apps automatisk lagt over på uret – hvis der findes en app til smartwatch der, hvilket der er en stor chance for at der gør.

Uret virker – eller burde virke – til alle Android-baserede smartwatches, det har jeg ikke tjekket. Det burde også virke til iPhone, men uden at have afprøvet det, så vil jeg tænke at der er funktioner du går glip af, for integrationen til Samsung og Android er meget tæt. Uanset hvad så er det virkelig fedt at det nu kører på Wear OS.

Helbredet overvåges

En af de ting Samsung selv slår meget på, er at uret er udviklet for at holde øje med dit helbred på rigtig mange områder. Altså – uret kan alle de ting du bruger i øvrigt, som at streame musik fra håndledet til et headset uden at du har uret med, at vise vej og spore din løbetur via GPS uden at du har uret med, og meget mere.

Alle de funktioner, som vi kender fra tidligere versioner, er her og flere til.

Derfor vælger jeg i denne anmeldelse, primært at have fokus på de helbredsfunktioner der er i uret, og ikke mindst den nye funktion med at scanne dit krop for, hvordan den er sat sammen af muskler, fedt, knogler, vand og mere.

Det er så lige den funktion jeg godt vil starte med. Alt det kræver er at du har uret på – dog skal det sidde højere oppe end jeg normalt vil have et ur – og at du placerer to fingre på knapperne på siden af uret. Du skal holde armene ud fra kroppen, og stå stille i 15 sekunder, og så er målingen færdig.

Du skal naturligvis også lige angive din højde og din vægt, det kan uret trods alt ikke måle. Men derudover skal du ikke angive noget. Uret spytter pænt tal ud for hvor meget knoglemasse du har, hvor meget fedt du slæber rundt på, hvor meget vand du har i kroppen og meget mere.

De måling kan du både se på uret, og du kan få dem sendt over i den app der hedder Samsung Health, og som er på alle Samsungs mobiler, og som du naturligvis kan hente i din lokal app-store.

Samsung Galaxy Watch4 Classic. Foto: Samsung

Så er der lige det med præcisionen. Samsung selv hævder at den er langt over 90% præcis, hvilket jeg hverken kan be- eller afkræfte. Sammenlignet med de kropsscanninger jeg har fået foretaget i min træningscenter, så passer den rigtig godt på hvad jeg kender til min egen krop, og det fede er at jeg kan lave den måling lige så mange gange jeg vil. I min center vil det koste mig 100 kr. pr. måling, her kan jeg lave så mange jeg ønsker.

Men der er en ting der generer mig, og det er det med at få data over i Samsungs Health-app. Det kræver nemlig at jeg har, og er logget ind på, en Samsung-konto. Den del forstår jeg ikke, og jeg bryder mig virkelig ikke om den. For de data er mine, og skal bare ikke ligge hos Samsung (eller andre). Hvorfor Samsung ønsker at det skal være sådan ved jeg ikke, men det er frustrerende og det trækker ned i min anmeldelse – det burde ikke være nødvendigt.

Jeg kan lide funktionen, og hvis jeg holder data på uret er det fint nok, det er det bare ikke når de skal ind i en Samsung-konto.

Der er en række andre målinger uret kan tage, ting som EKG, blodtryk, plus, iltmætning og også som noget nyt – din snorken. Men nej – uret vækker dig ikke hvis du snorker, det er blot til orientering, og naturligvis noget der kan afgøre hvorvidt du snorker eller ej.

Blodtryk kræver at du suser forbi en professionel blodtryksmåler så uret kan kalibreres, men derefter har du adgang til målingerne direkte på håndleddet, og som jeg kan dømme, så er de ret præcise.

Iltmætningsmålingen er også ret spændende. For den fortæller dig hvor meget ilt du har i blodet, en information du kan koble sammen med information om din snorken. Hvis du har lav ilt i blodet om natten og du snorker, så er er der muligvis noget galt, og du skal tage en tur forbi længen, hvis iltmætningen er høj og du snorker, så sover du bare tungt, men godt.

Uret kan også holde øje med din søvnkvalitet – hvor mange gange er du vågen om natten, ligger du stille, drømmer du meget eller lidt og så videre. Alt samme noget der ender med en søvnscore, og informationer om, hvordan du har sovet om natten – hvis du skulle være i tvivl. Også her føler jeg at uret rammer ret præcist – de informationer jeg fik passede ret godt med, hvad jeg selv observerede omkring min søvn.

Alt det andet

Uret har en lang række andre funktioner, blandt andet at du kan streame musik direkte fra uret til dit headset. Derudover har den en lang række træningsaktiviteter den kan måle når du træner, så du kan holde øje med din kalorieforbrænding, træningsintensitet og hvor lang tid du træner. Den funktion bruger jeg selv meget når jeg træner – det er fedt at holde styr på træningen på den måde.

Uret holder også øje med din daglige aktivitet, hvor meget står du, går du, bevæger dig og så videre. Alt sammen noget der med til at holde øje med dit helbred. En ting jeg rigtig godt kan lide omkring træning er en funktion, hvor du kan konkurrere med dine venner – der har samme ur – og fx at løbe en bestemt distance eller lignende. Det er faktisk en sjov funktion, og jeg kan kun håbe på at den bliver bredt ud til at virke sammen med andre ure.

Der er så lige en sidste ting jeg er nødt til at brokke mig over, og det er pasformen. Umiddelbart burde den være god, for uret bruger standardremme, og jeg kan vælge ikke at bruge den der følger med. Men problemet er, at for at funktioner som iltmåling, kropsmåling og mere virker ordentligt, så skal uret sidde ret stramt, og det bryder jeg mig ikke om.

Naturligvis skal uret sidde fast nok til at måling kan tages, men fx det Apple Watch jeg bruger, skal ikke sidde så stramt, at det slet ikke kan bevæge sig. Det skal Watch4, og på sigt gør det at uret er mindre behageligt at have på.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Samsung Galaxy Watch4 Classic er et virkelig flot og klassisk ur. Elegant og klart et ur der godt måtte sidde på mit håndled i hverdagen.

Uret har nogle fede funktioner indbygget, og jeg er vild med funktionen der måler din kropssammensætning – dog ikke med den del der kræver at dine data sendes over i en Samsung-konto.

Uret er et af de mest avancerede jeg har set, og det har de fleste funktioner i et ur jeg endnu har set. Det er ret imponerende, ikke mindst fordi prisen kun ligger på omkring 2.800 kroner.

Uret findes både med en 42mm og en 46mm urskive, samt i en bluetooth og en LTE-version.l

Du kan læse mere om uret her.

Priser på Galaxy Watch4 Classic, 42mm bluetooth

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3335 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?