TEST: To nye eksterne drev fra Verbatim

To nye drev fra Verbatim har været forbi testbænken. Det ene et eksternt SSD, det andet en mere traditionel harddisk, dog krypteret og med indbygget fingeraftryksscanner. Begge drev har deres fordele og ulemper

Hvis du følger med på disse sider, så ved du godt, at jeg er storforbruger af eksterne lagermedier. Og jeg var ret begejstret over at få mulighed for at teste to helt nye drev fra Verbatim.

Dels er det drevet Store ‘n’ Go SSD på 1TB, dels er det drevet Fingerprint Secure Hard Drive på 2TB jeg har kigget nærmere på.

Eksternt SSD

Det første er, som navnet antyder, et SSD, og det giver umiddelbart to fordele. Dels fylder det ikke ret meget, dels så er det – i princippet – lynhurtigt.

Derudover så er der jo absolut ingen støj fra drevet, for der er ingen mekaniske dele, men dette er, for mig, ikke så vigtig en pointe, for normalt så er der alligevel enten så meget støj på mit kontor at jeg ikke kan høre en lille eksterne harddisk, eller også så er støjniveauet fra den eksterne harddisk så lille at jeg ikke lægger mærke til det.

Men hastigheden og det at drevet ikke fylder så meget er vigtigt for mig.

Verbatim har også gjort en del ud af designet, for dette SSD har fået en overflade der er hævet i et mønster der mest af alt minder om diamanter (omend sorte).

Verbatim Store ‘n’ Go SSD 1TB. Foto: Verbatim

Og nu vi er ved designet, så må jeg lige kommentere på materiale valget. For det irriterer mig altså, at drevet er indkapslet i noget der minder om hård plastik. Jeg ved ikke om det virkelig er plastik der dækker drevet, men det føles sådan.

Det giver en lidt underlig inkongruent følelse – der er noget der ikke passer sammen. Et elegant design, der ikke understøttes af materialevalget. Drevet er sikkert holdbart nok, men det føles bare ikke specielt robust.

Rimelig hurtigt

Men hvad så med hastigheden? Er drevet så hurtigt som et SSD bør være? Og svaret er, at drevet er lynhurtigt, men jeg kan dog ikke anbefale at du bruger det som ekstern harddisk, hvorpå du installerer spil eller applikationer.

Det er drevet bare ikke hurtigt nok til. Men når det handler om at flytte data til og fra din computer, så er drevet virkelig hurtig, og det er en fornøjelse at flytte data til og fra din computer via drevet her.

Jeg har også brugt det som ekstern disk på min videomikser, og her det vigtigt at drevet er hurtigt nok til at modtage real-time film. Så her skal drevet have masser af ros.

Som altid så smider Verbatim en masse ned på drevet. Dels et program du kan bruge til at formatere drevet med, både til pc og mac, dels et backup-program, som du kan bruge til at automatisere din backup-rutine. Det er Nero Backup Verbatim bruger, og det er et ganske fint stykke software. Personligt bruger jeg det dog ikke, og noget af det første jeg gør når jeg skal bruge et Verbatim-drev, er at formatere det, så jeg får maksimal plads på disken. Men du har valget, og du kan jo altid kopiere indholdet fra drevet over på din harddisk, hvis du mener du får brug for de programmer eller den dokumentation der følger med på disken.

Vurdering

Samlet bedømmelse 85%

Jeg kan godt lide drevet, men jeg bliver lidt frustreret over at design og byggekvalitet ikke helt holder vand. Samtidig er det absolut et af de dyrere drev. Over 1.300 kroner skal du af med, hvis du vil investere i dette drev, og det tæller også lidt ned.

Hastigheden er fin, men ikke helt der oppe, hvor du kan bruge det til at installere apps og spil på, og så forvente at få en supergod ydelse.

Prisen ligger omkring 1.380 kroner, og du kan læse mere om drevet her.

Sikkert drev

Det andet Verbatim-drev jeg har kigget nærmere på er Fingerprint Secure Hard Drive på 2TB. Dette drev er en traditionel ekstern harddisk med den lille tvist, at drevet er sikret med en fingeraftryksscanner.

Rent designmæssigt mindre drevet meget om SSD’et fra før. Det har samme riflede mønster, og det er faktisk kun marginalt tykkere, og en anelse tungere, men ikke meget.

En lille ændring er, at der på oversiden er et felt som jeg først troede var fingeraftrykslæseren, det er det så ikke, det er en dæksel der skal trækkes væk for at afdække fingeraftrykslæseren.

Verbatim Fingerprint Secure Hard Drive 2TB. Foto: Verbatim

Men lad mig lige træde et skridt tilbage, nemlig ved installering af drevet.

Jeg satte drevet til, og fik adgang til en meget lille del af drevet. Det er her loginprogrammet ligger, som kan give adgang til resten af disken. Første gang skulle jeg så lige igennem et setup, hvor jeg tilføjede mine egne fingeraftryk – op til 10 hvis jeg havde lyst – og hvor jeg lige skulle ændre standardkodeordet til et personligt.

Her skal man så lige være opmærksom på en ting, som Verbatim også gør opmærksom på; hvis du glemmer dit kodeord (og dit fingeraftryk ikke virker), så bliver indholdet af disken slettet, hvis du vælger “glemt kodeord”, så hold lige styr på det, ok?

Det var ret let at få registreret mine fingeraftryk og ændret kodeordet, og herefter var der adgang til hele diskens kapacitet – let og elegant.

Igen her er der den vanlige mængde Verbatim-software med, ikke noget jeg normalt gør brug af – men der er da muligheden for at formatere disken til et format der gør at du kan have filer over 4GB på den. Men så mister du så også muligheden for at flytte den mellem pc og mac, for det er to meget forskellige formater der bruges til den del.

Efterfølgende er det let at få adgang til disken. Du kan altid starte det lille program der ligger på den ubeskyttede sektion af disken, men du kan også bare placere din finger på fingeraftrykslæseren, og så åbnes der automatisk op for hele disken. Det fungerer faktisk superlet, og det er meget fedt at jeg ikke skal belemres med kodeord og et lille program jeg skal starte op for at bruge disken.

Vurdering

Samlet bedømmelse 90%

Det er et ganske fortrinligt drev som Verbatim her har lanceret. Fingeraftryksscanneren virker upåklageligt, og det er fedt at vide, at filerne er beskyttet af 256-bit AES-kryptering.

Jeg har dog samme anke som med deres SSD-drev. Materialet er tydeligvis en slags hård plast, og selvom drevet ser meget eksklusivt ud, så føles det ikke så robust når du får fat i det, og med en traditionel harddisk er det altså meget vigtigt at drevet er solidt – for den tåler i langt mindre grad end et SSD at blive tabt.

Prisen er ret høj, så jeg havde forventet, og ønsket, en noget bedre byggekvalitet.

Du kan læse mere om drevet her.

Prisen ligger på omkring 1.750 kroner.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3468 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?