TEST: Tre geniale smartphones fra Huawei

Tech-Test har kigget nærmere på de tre nyeste mobiler fra Huawei, og hvor de alle er fede mobiler, så er de også meget ens. Faktisk er det kun i det små (eller store), at de adskiller sig fra hinanden

Huawei P10 Mate 9 Mate 9 Pro Huawei P10 Mate 9 Mate 9 Pro

Det er gået stærkt for Huawei. I løbet af de sidste 10 år er de vokset fra at være en totalt ukendt spiller på smartphonemarkedet, til at være blandt de tre største i verden. De sender også meget ofte nye mobiler på markedet, og Tech-Test har kigget nærmere på de tre nyeste fra den kinesiske smartphone-gigant; P10, Mate 9 og Mate 9 Pro.

Jeg skal med det samme sige, at dette ikke er en egentlig sammenlignende test, og derfor udnævner vi ikke en vinder blandt de tre mobiler. Men vi vælger dog en af de tre som vores favorit-smartphone.

Dernæst skal jeg også indrømme, at jeg er vild med Huaweis mobiler generelt, og disse tre er ingen undtagelse. Der er ingen af dem der falder igennem vores test, faktisk havde jeg svare kvaler med at skulle udpege en vinder blandt de tre mobiler.

Tæt på ens

Hvorfor tænker du måske nu? Det skal jeg sige – de tre mobiler er utrolig ens. Det er meget små ting der adskiller dem fra hinanden, så det er i detaljen at vi skal finde vores foretrukne smartphone.

Herunder er der en oversigt over de tekniske specifikationer af de tre mobiler:

Huawei P10 Huawei Mate 9 Huawei Mate 9 Pro
Skærmstørrelse 5,1” 5,9” 5,5”
Opløsning 1.920 x 1.080 1.920 x 1.080 2.560 x 1.440
Dimensioner 145,3 x 69,3 x 6,98 mm 156,9 x 78,9 x 7,9 mm 152 x 75 x 7,5 mm
Vægt 145 gram 190 gram 169 gram
CPU Kirin 960, Octa-core 4 x Cortex A73 2.4 GHz + 4 x Cortex A53 1.8 GHz Kirin 960, Octa-core (4 x 2.4 GHz A73+ 4 x 1.8 GHz A53) + i6 co-processor, Mali-G71 MP8 Kirin 960, Octa-core (4 x 2.4 GHz A73+ 4 x 1.8 GHz A53) + i6 co-processor, Mali-G71 MP8
Hukommelse 4GB ram + 64GB rom 4GB ram + 64GB rom

Micro SD card slot, understøtter op til 256GB (bruger SIM 2 slot)

6GB ram + 128GB rom. Micro SD card slot, understøtter op til 256GB (bruge SIM 2 slot)
Kamera (front) 8 MP AF, F1.9 8MP AF, F1.9 8MP AF, F1.9
Kamera (bagside) 20 MP sort/hvid + 12 MP RGB, F2.2

OIS (Optical Image Stablization)

Dual-tone Flash

PDAF + CAF + Laser + Depth Auto Focus

2x Hybrid Zoom

4K Video optagelse

20MP sort/hvid+12MP RGB, F2.2

OIS (Optical image stablization)

BSI CMOS

Dual-tone flash

PDAF+CAF+Laser+Depth auto focus

2x Hybrid zoom

4K video optagelse

20MP sort/hvid +12MP RGB, F2.2

OIS (Optical image stablization)

BSI CMOS

Dual-tone flash

PDAF+CAF+Laser+Depth auto focus

2x Hybrid zoom

4K video optagelse

Operativsystem Android 7.0 Android 7.0 Android 7.0
Skin EMUI 5.1 EMUI 5.0 EMUI 5.0
Batteri 3.200 mAh 4.000 mAh 4.000 mAh
Pris 4.490 kroner 4.999 kroner 5.999 kroner

Et kig på specifikationerne gør ikke vores valg nemmere. Der er virkelig ikke den store forskel på de tre mobiler, og prisen er heller ikke der vi for alvor skal finde forskellen på de tre mobiler.

Alle tre mobiler har fået samme processor, nemlig Kirin 960 en lynhurtig processor fra Huawei, der snildt kan konkurrere med konkurrerende mærker. De to Mate-mobiler har så også fået en co-processor, der lige giver lidt ekstra ’umphf’ til beregninger.

Kameraet, eller rettere kameraerne, i de tre mobiler er også stort set ens, batteriet er ens på de to Mate-mobiler og lidt mindre på P10, og endelig er opløsningen på P10 og Mate 9 ens, mens den er markant højere på Mate 9 Pro.

Huawei P10

Huawei P10

Oplevelsen – væk med teknologien

Så meget for teknologien, med mobiler der er så ens, så må vi virkelig i gang med at opleve den.

Rent fysisk er P10 klart den mindste af de tre mobiler, den har en rigtig god finish, og selvom den ikke har den højeste skærmopløsning, så står skærmbilledet stadig rigtig skarpt, fordi skærmen også rent fysisk er den mindste.

Når det kommer til design, så er P10 elegant og enkel, og så har den en bagside der er helt flad – ikke noget med et kamera der stikker ud, og det sætter vi virkelig stor pris på. Det er vildt irriterende at næsten alle mobiler har kameraer der stikker ud.

Mate 9 er fysisk set den største af de tre mobiler, med en herlig stor skærm på hele 5,9”, hvilket jeg personligt er helt vild med. Men fordi dens opløsning ikke er større end P10, så står billedet ikke helt så skarpt som vi godt kunne ønske. Og så har den et kamera der stikker ud på bagsiden.

Men hvor vi virkelig sætter pris på Mate 9, er når det kommer til fingeraftryksscanneren. Den er nemlig placeret på bagsiden af mobilen – lige under kameraet. Det gør det utrolig let at låse op for mobilen når du tager den ud af lommen. Både P10 og Mate 9 Pro har fingeraftrykslæseren siddende sammen sted som hos iPhone, nemlig på forsiden, og som med iPhone så er det ikke en fysisk knap.

Mate 9 Pro er rent designmæssigt en meget flot og elegant mobil. En lettere buet skærm give den et meget flot udseende, og den høje opløsning på skærmen gør at skærmbilleder står knivskarpe på skærmen. Men irriterende er det, at kameraet stikker ud på bagsiden.

Huawei Mate 9

Huawei Mate 9

Det gør den speciel

Men selvom de tre mobiler er så tæt på hinanden, så er der ting der gør dem unikke hver i sær, ikke mindst når det kommer til P10. Den er nemlig udviklet til at være en rigtig god foto-smartphone, specielt når det kommer til portrætter. Som den eneste af de tre har den en speciel portræt-tilstand, er virkelig gør det til noget helt særligt at tage portrætter.

Huawei Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pro

I denne tilstand gør P10 brug af 3D-ansigtsgenkendelse, dynamisk oplysning og fremhævelse af ansigtet for at gøre portrættet så godt som muligt.

Algoritmer i kameraet opfanger øjnene og fremhæver deres farve og gør dem ekstra klare, og så har denne tilstand indbygget Bokeh-effekt, så du kan opnå nogle meget flotte effekter når du tager portrætter.

Der er ingen tvivl om at når det kommer til portrætter, og selfies, så er P10 klart det bedste af de tre kameraer.

Når det kommer til Mate 9, så er det primært størrelsen og placeringen af fingeraftryksscanneren der gør den til noget særligt. Som sagt har alle tre samme kamera indbygget, men den software der bruges til at styre kameraet er ikke helt den samme. Den har nemlig ikke portræt-tilstanden som hos P10.

Mate 9 er også den eneste af de tre der ikke har en ’knap’ på forsiden. Her er de tre velkendte knapper en del af skærmbilledet.

Topmodellen, Mate 9 Pro, er speciel på grund af den store opløsning på skærmen og ikke mindst den store indbyggede hukommelse og lagerplads. Og så har den samme slags knap på forsiden som P10, men hvor P10 kan programmeres forskellige måder, så fungerer knappen på Mate 9 Pro altid som soft-knapperne på Mate 9.

Fantastisk kamera

Når det kommer til kamera i smartphones, så har Huawei klart førertrøjen på. Dels har de nok de bedste linser (Leika) af alle smartphones, dels så er den medfølgende software virkelig avanceret.

Der er et utal af forskellige tilstande du kan vælge imellem, og på alle tre mobiler, kan du vælge mellem standard- og pro-tilstand på kameraet. Sidstnævnte bliver du glad for, hvis du virkelig vil lege med kameraindstillinger.

Når det kommer til HDR-funktionen, så har vi heller aldrig set så godt et kamera. Alle tre tager suverænt flotte billeder selv under meget vanskelige forhold.

Huawei P10

Huawei P10

I princippet burde billederne på de tre mobiler være helt ens. Men da vi tog billeder med dem – samme dag, samme sted, samme indstillinger – så var P10 og Mate 9 Pro bedre end Mate 9. Her var billederne en anelse mere matte i farverne. Næppe noget du ville opleve hvis man ikke kunne sammenligne direkte, men vi så en forskel i vores test.

Huawei Mate 9

Huawei Mate 9

Men igen som nævnt tidligere i denne test, når det kommer til portrætbilleder og fede selfies, så er det P10 du skal have fat i.

Samlet indtryk og vores favorit

Det er svært ikke at lade sig begejstre over de tre mobiler. P10 er flot, elegant og med masser af spændende hardware, og nogle imponerende kamerafunktioner.

Mate 9 har en skøn stor skærm og en fingeraftryksscanner placeret lige der hvor vi bedst kan lide den.

Mate 9 Pro har klart det flotteste design, den mest suveræne skærm og en god størrelse for både os der helst vil have store mobiler, og dem der foretrækker dem lidt mindre.

Fælles for alle er, at Huawei har udstyret dem med funktioner der automatisk slukker for programmer der ikke bør køre og konstant optimerer hukommelsen. Det er med til at sikre at mobilerne hele tiden yder bedst muligt, og så er det med til at spare på strømmen.

Endelig har de alle tre en ret god batterilevetid, hvor Mate 9 Pro klarer sig allerbedst med næsten to dages normal brug, mens Mate 9 og P10 klarede næsten halvanden dags brug.

Så hvilken blev vores favorit? Havde vi været yngre eller meget optaget af portrætbilleder, så var valget nok faldet på P10, men vi faldt mere for Mate 9 Pro med sit imponerende skærmbillede og flotte batterilevetid.

Men når det er sagt, så er vi dybt imponerede over, hvad du får for pengene i P10. For 4.500 får du den mobil på markedet i dag, der har det bedste kamera og bedste kamerafunktioner.

De eneste mobiler vi kender der kommer tæt på er Mate 9 og Mate 9 Pro, og de mangler portræt-tilstanden.

Huawei Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pro

Selvom jeg personligt er glad for mobiler på omkring de 6”, så bliver det ikke Mate 9 der får min kærlighed i denne omgang. Jeg får et bedre billede og længere levetid i Mate 9 Pro – for ikke at snakke om mere plads, hvilket man ikke skal kimse af.

Her på redaktionen glæder vi os meget til at se, hvad Huawei finder på når de senere på året skal lancere deres næste smartphone.

Bedømmelse Huawei P10

Samlet vurdering 95%

P10 imponerer med en lav pris, en super god ydelse og et kamera der med sine funktioner klart er det bedste på markedet for smartphones i dag. Samtidig er det en både fiks og elegant smartphone, der vil tiltale alle der gerne vil kunne have den i bukselommen.

Den har en rigtig flot batterilevetid og så stikker kameralinserne ikke ud på bagsiden – godt gået Huawei.

Bedømmelse Huawei Mate 9

Samlet vurdering 95%

Vi faldt med det samme for Mate 9 på grund af skærmens størrelse og placering af fingeraftryksscanneren. Det er en rigtig god smartphone, specielt hvis du skal arbejde på den. Samtidig er kameraet fantastisk godt, og selvom skærmen er stor, så kører den ret langt på en opladning.

Herudover så understøtter den to SIM-kort, hvilket er fedt hvis du har brug for en mobil til både arbejde og privatbrug. Det eneste vi mangler i denne skønne smartphone, er en bedre opløsning på skærmen.

Bedømmelse Huawei Mate 9 Pro

Samlet vurdering 100%

Mate 9 Pro blev ret hurtigt vores favorit. Den har en fantastisk flot skærm med et knivskarpt billede, der kommer til at blive ekstra flot på grund af den let buede skærm. En virkelig elegant mobil.

Herudover så har den, som de to andre i testen, et suverænt kamera med Leica-linser, og den tager meget flotte billeder – kun overgået af P10, og kun når det kommer til portrætter.

Batterilevetiden imponerede ligeledes og vi er begejstrede over, at den understøtter dual SIM. En værdig modtager af Editors Choise.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2742 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart