TEST: Undervandsrobotten BIKI er sjov men skuffende

Forventningerne var store til den nye undervandsrobot BIKI. Men selvom ideen bag BIKI er spændende, så skuffer den alligevel på en lang række punkter, ikke mindst når det kommer til brugbarheden

BIKI - undervandsdrone. Foto: Lars Bennetzen
BIKI - undervandsdrone. Foto: Lars Bennetzen

Jeg synes at robotter er spændende, og elsker at teste den. Jeg var derfor ekstra spændende da jeg fik fat i BIKI, en robotfisk fra det kinesiske firma RoboSea. BIKI kan ikke alene svømme under vand, den kan også optage næsten 30GB af 4K video med det indbyggede kamera.

Inden jeg går videre skal jeg lige bemærke, at BIKI er et Kickstarter-projekt, og at robotten først lige er kommet på markedet – ja faktisk er den slet ikke på det danske marked endnu.

Men folkene bag projektet sendte mig et eksemplar til test, og det har været rigtig spændende at have fået muligheden for at teste BIKI som den første danske journalist.

Flot og eksplosiv

Allerede ved udpakning af BIKI er det tydeligt at RoboSea har satset på eksklusivitet. BIKI ligner en fisk, eller rettere den ligner næsten en lille spækhugger. Sort og hvid er farverne og lidt rund og buttet i designet.

Alt jeg skulle gøre for at komme i gang med at lege med robotten, udover at lade den op, var at skrue halefinnen på. Halefinnen er også den ’propel’ der driver fisken frem, og fordi den vifter fra side til side, så bevæger BIKI sig som en fisk når den svømmer.

Sammen med BIKI kommer der en fjernbetjening, og så findes der en app som du lige skal downloade fra enten Google Play eller App Store. Så langt så godt – nu var jeg så klar til at teste BIKI. Men der opstod så lige en lille udfordring, for hvor skulle jeg teste robotten. Den er så stor at den ikke for alvor kan bruges i et badekar (jeg har forsøgt…), og jeg har ikke lige en pool i baghaven.

Så jeg slog pjalterne sammen med min gode ven Alan der er scuba-dykker i hans fritid – faktisk har han i en periode levet af at undervise i at dykke. Så udover at han kunne skaffe mig adgang til en svømmehal, hvor dykkere træner, så kunne han også evaluere BIKI for mig, og fortælle om den var noget værd.

App og fjernbetjening – begge nødvendige

Vel ankommet til svømmehallen begyndte jeg at under mig en anelse. For nu stod jeg med to muligheder for at styre BIKI, en app og en fjernbetjening. Men da jeg tænkte mig om, gik det op for mig, hvorfor denne konstruktion var nødvendig.

Når BIKI tændes opretter den et WiFi, og det skal du så koble din smartphone til, for at app’en kan bruges sammen med den. Men vand og WiFi fungerer ikke specielt godt sammen. Faktisk så blokerer vand WiFi-signalet komplet, så det ikke er muligt at styre BIKI under vand med app’en.

Det er så her at fjernbetjeningen kommer ind i spillet. Den er, som BIKI, fremstillet så den er vandtæt. Samtidig så fungerer den, antageligvis, med lydsignaler der som bekendt transporteres fantastisk godt under vand.

Fjernbetjeningen har så knapper for at sætte hastigheden op og ned, dreje til højre og venstre, dykke og stige, tænde lys og starte det indbyggede videokamera.

App’en har en del funktioner indbygget. Dels kan du styre BIKI, så længe den altså er i overfalden, dels kan du se ud af kameraet, tage billeder og video, og indstille robotten og mere. En af de spændende, og vigtige ting, er, at du kan indstille ”return to home” så robotten vender hjem når den kommer udenfor rækkevidde af fjernbetjeningen, og om den automatisk skal undgå forhindringer under vand.

Så BIKI røg en tur i vandet, og jeg startede med at kontrollere den via app’en, hvilket gik fint. Men hvor spændende er det lige at en fisk ligger og svømmer rundt i overfladen. Så jeg overlod styringen af BIKI til Alan, der tog fjernbetjeningen med ned under vandet.

Vupti, så kunne BIKI dykke og Alan kunne uden problemer styre den. Men der er et problem. For fordi du ikke kan se kamera-feed i app’en (WiFi virker ikke under vand husker du nok), så er det nødvendigt at du kan se BIKI.

I en svømmehal er det ikke noget problem i at følge BIKI, men hvis sigtbarheden er begrænset, så har BIKI faktisk ingen anvendelse. Du kan ikke styre den hen et sted, hvor du ikke kan se det, og dermed bliver BIKI faktisk reduceret til at være et glorificeret 4K undervandskamera. Og der kan du ligeså godt købe f.eks. et GoPro med et undervandscover.

BIKI - undervandsdrone. Foto: Lars Bennetzen

Problemer med videoen

BIKI er relativ let at styre, men det er vildt irriterende at der ikke er en måde at kunne styre den uden at se den.

BIKI er sjov, men som Alan sagde under testen: ”It ain’t worth much, it’s just a fun toy.”

Det bringer mig så til den sidste del af testen – at se videoerne. Når du har optaget video, eller taget billeder med BIKI, så ligger de på det interne 30GB lager. Der er kun en måde at få fat på dem igen.

Enten kan du se dem direkte i app’en, eller du kan downloade dem til din smartphone. Det var så her det gik galt for alvor. For hvor jeg uden problemer kunne se videoerne på min smartphone, så lykkedes det på intet tidspunkt for mig at hente videoerne over på min smartphone.

Uanset hvor mange gange jeg valgte at downloade skete der intet. Eller rettere – nogle gange startede downloaden, men stoppede undervejs. Men langt de fleste gange skete der intet.

Jeg prøvede både at hente videoen over på min Android-mobil og på min iPhone, men intet skete. Det eneste jeg kunne konstatere var, at Android-versionen startede op på kinesisk, og selv da jeg endelig fandt ud af at sætte den over på engelsk, så var der flere beskeder der blev skrevet på kinesisk.

Jeg endte med at koble BIKI direkte til min computer, og downloade filerne som jeg ville fra gøre fra en smartphone.

Jeg vælger at betragte BIKI som en sjov tanke, og måske endda et sjovt legetøj for børnene til strandferien. Men helt ærligt – et legetøj til omkring 6-7.000 kroner er måske lige i overkanten, og så er det endda et legetøj der trods alt risikerer at forsvinde til havs.

Herunder kan du se et par videoer med dronen, samt de videoer jeg optog med den inden jeg testede den i svømmehallen.

Kommentar til videoerne: Når BIKI ligger stille er videoen flot, men så snart dronen bevæger sig, så bliver videoen uklar og rystet. Og det er bare ikke godt nok.

Hvis du vil læse mere om BIKI, kan du finde den her på dens Kickstarter side.

Produktinformation

 • Produktnavn: BIKI
 • Producent: RoboSea
 • Produkttype: Undervandsrobot
 • Vægt: 1,1 kg
 • LED lys: 2x 114 lumen
 • Videoopløsning: 3.840 x 2.160
 • Billedopløsning: 16MP
 • Intern hukommelse: 32GB
 • Batteri: 2.600 mAh (90 til 120 minutters dykketid)
 • Opladetid: 2 timer
 • Hastighed: 1,12 mph
 • Dybde 196 feets (ca. 60 meter)
 • WiFi rækkevidde: Op til 25 meter
 • Fjernbetjenings rækkevidde: Op til 50 meter
 • Pris: Set til 1.024 dollars (ca. 6.300 kroner) Specielpris på Kickstarter lige nu 599 dollars (ca. 3.700 kroner).
 • Se mere hos Kickstarter

Bedømmelse

Samlet vurdering 55%

BIKI er sjov, ingen tvivl om det. Det er sjovt at kunne filme under vand, men den har ingen praktisk anvendelse. Den kan kun styres når du kan se den, og de videoer du optager mens BIKI bevæger sig, er rigtig dårlige – rystede og uklare.

Et sjovt, men dyrt legetøj, og ikke noget jeg kan anbefale.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?