TEST: DJI Mini 3 er en rigtig god begynderdrone – men er den god nok…?

Til prisen er DJI Mini 3 et godt køb. Flyveegenskaberne er fornemme, foto- og videooptagelser er flotte, og den er nem at håndtere. Spørgsmålet er blot, om man bør vælge DJI Mini 3 Pro i stedet

DJI Mini 3. Foto: DJI

Af Henrik Malmgreen

Når man skal vælge drone, er der især tre parametre, man skal kigge på. Det er, hvor lang tid, dronen kan flyve på batteriet, hvor lang en distance, den kan komme ud på, førend den mister signalet til kontrolenheden, samt naturligvis kvaliteten af såvel video som stillfotos. Lad det være sagt med det samme. DJI Mini 3, der blev lanceret tidligere på året, består med glans på alle tre.

DJI Mini 3 er en lillebror til DJI Mini 3 Pro, der ikke er større, men koster noget mere og byder på en række ekstra funktioner, som nogen givet kan klare sig uden, mens andre vil synes, de er uundværlige. Hvis man nøjes med DJI Mini 3, må man således undvære antikollisionssensorer samt nøjes med lidt mindre ydelse på kamerasiden. Men mere om det senere.

Nemt at komme i luften

Selv har jeg en DJI Phantom 4 Pro af lidt ældre dato, der har fulgt mig trofast gennem en årrække, og selv om den på softwaresiden, blandt andet i kameraopsætningen, byder på muligheder, som jeg ikke finder i DJI Mini 3, er jeg blevet lidt forelsket i, hvor nemt det er at komme i luften med minien. Især fordi testmodellen blev leveret med en kontrolenhed med indbygget skærm.

Ikke noget med at skulle montere propeller eller forbinde kabler mellem kontrolenhed og ekstern skærm (smartphone/tablet). Det er stort set bare at tage den op af tasken, folde propellerne ud og trykke på tændknapperne til drone og kontrolenhed. At DJI Mini 3 desuden performer langt bedre end min gamle drone, når det gælder såvel distance som flyvetid, er jo blot endnu en fordel.

Kom rigtig langt hjemmefra

Det er noget, alle producenter slår meget på, så når jeg tænker på min egen Phantom 4, som begynder at miste signalet, når den ud på en afstand af måske 700-800 meter, ja så var det med spænding, jeg lettede med Mini’en fra vores altan og sendte den ud over Øresund i fri dressur. Og lad det være sagt med det samme – jeg blev positivt overrasket.

Først lod jeg den flyve en kilometers penge vinkelret på kysten, hvorefter jeg drejede mod venstre og satte kursen mod Helsingør og Kronborg. Uden problemer hilste dronen pænt på en færge med kurs mod Helsingborg, men da jeg nåede ud på en distance på 3 kilometer, satte jeg kursen hjemover langs kysten.

Byder på meget fin flyvetid

Der er ingen tvivl om, at jeg sagtens kunne være nået længere ud, men der skal jo også være batteri til hjemturen, og hvis der f.eks. er modvind hjemover, skal man regne med større batteriforbrug end på udturen. I alt blev det til en 8 km. flyvetur på 25 minutter, og batteristanden stod på cirka 20 procent, da dronen atter landede på altanen. Meget fint og en god sikkerhedsmargin.

Video filmet med DJI Mini 3. Dronen fløjet og video skudt af Henrik Malmgren

Nu vokser træerne dog ikke ind i himmelen, for over vand er der ingen forstyrrelser. Ved flyvning over bebygget område i Helsingør har jeg således oplevet, at signalet er røget omkring en kilometer ude, så flyveforholdene har altså stor betydning for ydeevnen. Hvad det var, der forstyrrede signalet, har jeg dog ingen idé om, men interferensen var tydelig.

Strategisk vægtgrænse

I den forbindelse kommer jeg her med det altoverskyggende gode råd til dem, der flyver drone. Start aldrig, før dronen har registreret den position, du letter fra, det såkaldte Return to Home Point. Det er din sikkerhed for, at dronen returnerer – eller i det mindste forsøger på det – hvis enten signalet mistes eller, at batteristanden bliver faretruende lav.

Den funktion finder man naturligvis også i DJI Mini 3, og den har yderligere den fordel, at den blot vejer 249 gram. Den vægt er valgt meget strategisk fra DJI’s side, da droner under 250 gram i dag er undtaget fra reglerne om, at du skal have et dronecertifikat, men du skal naturligvis fortsat overholde en række andre regler. Der kan være områder, hvor der er flyverestriktioner.

Du skal kunne se dronen

Se nu er der sikkert nogle, der vil sige, ”Halløj Henrik, du har jo selv brudt reglerne ved at flyve ud på en afstand af 3 kilometer”, og ja det er i princippet rigtigt. Principielt må man nemlig ikke flyve længere væk end, at man stadig kan se dronen. Det hedder VLOS – Visual Line of Sight – og man kan næppe med rimelighed påstå, at jeg kan se en så lille drone på så lang afstand.

DJI Mini 3: Foto: DJI

Det var da også derfor, jeg fløj ud over Øresund, hvor risikoen for at ramme nogen eller noget ville være minimal, hvis dronen skulle styrte, og i øvrigt kunne jeg jo følge dens kurs og retning på skærmen, lige som jeg havde fri udsigt ud over Øresund og ind mod Kronborg. Så indrømmet, jeg bøjede reglerne en kende med henblik på at teste dronens formåen.

Flyv helt automatisk

Men lad os kigge lidt på de øvrige specifikationer for DJI Mini 3. Som nævnt er softwaren begrænset i forhold til større og mere professionelle droner. Det gælder især muligheden for fintune dronens tekniske flyveegenskaber, men når det kommer til selve indstillingen af mulighederne for at lave spændende optagelser, er der ikke noget at klage på.

DJI Mini 3 gør det nemt at lave nye optagelser med QuickShots, et udvalg af programmerede flyvemønstre. Eksempelvis ”Dronie”, hvor dronen automatisk skifter højde, mens kameraet fokuserer på et udvalgt motiv, ”Helix”, hvor dronen flyver i en spiral omkring fokusemnet, og ”Boomerang”, hvor dronen bevæger sig i en oval uden om emnet og stiger i højde, mens den bevæger sig væk fra emnet.

Her er så forskellene

DJI Mini 3 optager video i 4K/30 fps samt HDR, og CMOS-sensoren er på 1/1,3-tommer. Med True Vertical Shooting, der roterer kameraet 90 grader, er der mulighed for at skabe indhold, som formatmæssigt passer fint til sociale medieplatforme. Det er da imidlertid på foto- og videosiden, man finder den største forskel på DJI Mini 3 og DJI Mini 3 Pro.

For mens DJI Mini 3 kan optage video i 4K/30 fps, kan DJI Mini 3 pro klare helt op til 4K/60 fps samt HD/120 fps. Ligeledes optager DJI Mini 3 Pro med 150 mbit i sekundet, mens DJI 3 Mini optager med 100 mbit i sekundet. Højere bitrate giver flere data og dermed mere information i optagelserne, hvilket resulterer i bedre kvalitet.

Er du hobby eller proff

Endvidere skal nævnes, at DJI Mini 3 Pro kan klare stillbilleder i en opløsning på 48 MP, mens man med DJI Mini 3 må nøjes med 12 MP. Ligeledes er der forskel i ISO-spændet. DJI Mini 3 Pro kan således arbejde i op til 6400 ISO, mens DJI Mini 3 kun kan håndtere op til 3200 ISO. Det er ganske vigtigt især, hvis man skal optage i mørke omgivelser.

Foto taget med dronen DJI Mini 3. Foto. Henrik Malmgren

For hobbyfotografen er disse forskelle måske ikke af så stor betydning, men arbejder man professionelt med foto og video, er DJI Mini 3 Pro at foretrække. Hvis man  ønsker en drone med Hasselblads kamerateknologi og mulighed for at arbejde med D-Log, der er videoverdenens RAW-format, som giver optimale muligheder for grading, skal man dog endnu en klasse eller to op i pris.

Stor mangel ved DJI Mini 3

Der er endnu et par interessante forskelle på DJI Mini og DJI Mini 3 Pro. Vælger man Pro-udgaven får man desuden funktionen Active Track, så man kan holde motiver i bevægelser i fokus og følge dem. Fordelen ved DJI Mini 3 er imidlertid, at de færre funktioner giver 4 minutters længere flyvetid på et batteri, hvis det er det, man foretrækker.

En decideret ulempe ved DJI Mini 3 er, at den i forhold til DJI Mini 3 Pro ikke er forsynet med anti-kollisionssensorer. Det er en klar fejl, da det er som nybegynder i droneverden, du har brug for den sikkerhedsfeature. Har du f.eks. ikke defineret en tilstrækkelig høj flyvehøjde, hvis dronen skal returnere automatisk, banker den ind i den første den bedste forhindring, der rager op i landskabet.

Løs eller fast skærm

Til slut er der blot valget mellem fjernbetjening med indbygget skærm – DJI RC – og fjernbetjening uden skærm – DJI RC-N1. Fordelen ved den er naturligvis, at du selv kan bestemme, hvilken app, du ønsker at flyve dronen med. For den installerer du bare på din telefon. Med DJI RC – den med indbygget skærm – skal du bruge DJI’s egen app.

Alt efter temperament kan det også være, du har specielle ønsker til lysstyrken på skærmen, og at du derfor foretrækker at bruge din egen telefon, men under testen var jeg nu rigtig glad for at bruge fjernkontrollen med indbygget skærm. Ingen problemer her, og alt blev vist fint, klart samt tydeligt under mine flyvninger.

Bedømmelse DJI Mini 3

Samlet vurdering 90%

Jeg synes, det er et meget personligt valg, om man skal købe DJI Mini 3 eller DJI Mini 3 Pro. Som nybegynder uden behov for den bedre foto- og videokvalitet, ville jeg klart vælge DJI Mini 3, men da jeg selv er certificeret dronepilot og flyver erhvervsmæssigt, hvor jeg leverer fotos og video til kunder, ville jeg ikke betænke mig på at steppe op til DJI Mini 3 Pro. Prisforskellen er cirka 2.500 kr., uanset om du køber DJI Mini 3 Pro med eller uden fjernbetjening.

  • DJI Mini 3 (kun drone): 3.099 kr.
  • DJI Mini 3 inkluderer DJI RC-N1 fjernbetjening (uden skærm): 3.799 kr.
  • DJI Mini 3 inklusiv DJI RC-fjernbetjening (med skærm): 4.999 kr.
  • DJI Mini 3 Fly More Combo inklusiv DJI RC-fjernbetjening (med skærm), skuldertaske, to-vejs opladningshub og to ekstra batterier, ekstra propeller: 6.399 kr. (Dette er det testede kit)

Du kan læse mere her: www.dji.com

Fakta om DJI Mini 3 og DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3

  • Sensor: 1/1.3” CMOS
  • Effektive pixels: 12 MP
  • Video: 4K/30 fps.
  • Active Track: Nej
  • Rækkevidde: 6 km.
  • Flyvetid: 38 minutter.
  • Anti-kollisionsensorer: Nej
  • Vægt: 249 g

DJI Mini 3 Pro

  • Sensor: 1/1.3” CMOS
  • Effektive pixels: 48 MP
  • Video: 4K/60 fps
  • Active Track: Ja
  • Rækkevidde: 6 km
  • Flyvetid: 34 minutter
  • Anti-kollisionsensorer: Ja
  • Vægt: 249 g

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.