TEST: Xiaomi 13-serien er spændende – men ikke overraskende

Den nye serie af mobiler fra Xiaomi er på mange måder rigtig spændende, men leverer ikke noget der ikke er set før

Xiaomi 13 smartphone. Foto: Lars Bennetzen

Det er ikke så mange år siden Xiaomi etablerede sig i Danmark. Den kinesiske smartphoneproducent er langt novicer på feltet, faktisk er de blandt de største producenter af smartphones i verden – hvilket skyldes en stor popularitet i hjemlandet.

Jeg har da også testet deres mobiler af et par omgange, og sidste år kiggede jeg nærmere på Xiaomi 12 og 12 Pro, der klarede sig rigtig godt i testen – dog uden at sprænge skalaen.

Nu har jeg så testet deres nyeste mobiler, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 og Xiaomi 13 lite, og på rigtig mange måder kan jeg rigtig godt lide de tre nye mobiler.

Herunder kan du læse mine betragtninger om de 3 smartphones, og hvis du gerne vil springe alle mine ord over, så kan du hoppe direkte til vurdering og bedømmelse ved at klikke her.

Design og skærm

Rent designmæssigt har Xiaomi ændret lidt på mobilerne, og især de to store modeller er blevet lidt mere kantede i designet, og fået et noget mere eksklusivt design. Det gælder ikke mindst kamerahuset, der er blevet til en firkantet klods på bagsiden af de to mobiler (sidste år var det mere aflangt), og på lite-modellen er det også blevet mere kantet. Men lite-modellen er holdt mere afrundet og ’ungt’ i designet, og det gælder også kamerahuset, hvor hovedlinsen stadig er holdt i et rundt kamerahus.

Xiaomi 13 lite (tv), Xiaomi 13 (midt), Xiaomi 13 Pro (th). Foto: Lars Bennetzen

Personligt kan jeg godt lide designet på 13 og 13 Pro-modellerne, lite-modellen ser elegant nok ud, men den virker stadig lidt for ’billig’ – men det er den naturligvis også.

Hvis vi så lige kigger på skærmen, så har Pro-modellen en WQHD+ skærm på 6,73” mens 13 har en skærm på 6,35” FHD+, begge af typen AMOLED. På lite-modellen er skærmen ganske stor, på 6,55” også i FHD+ og af AMOLED-typen.

En sjov lille detalje her er også, at skærmen på Pro og lite er kurvet og går ud over kanten på siden af mobilerne, og næsten ingen kant har i top og bund. 13-modellen er langt mere klassisk i designet, hvor skærmen har en, meget lille, kant rundt om hele skærmen. Men det giver den nu et meget elegant udseende.

Alle tre skærme har en opdateringshastighed på op til 120Hz, adaptiv, men det er kun de to store modeller der har et Pro HDR display, Dolby Vision og HDR10+. Det ses også tydeligt på skærmene, for hvor billederne står gode og skarpe på de to store modeller, så er skærmen på lite-modellen problematisk. I min test var den ofte langt mere gul i farverne, og det så man specielt når de tre modeller lå ved siden af hinanden.

På processorsiden er de to store modeller udstyret med helt samme processor, nemlig Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform, mens den lille model har fået en lidt mindre processor, Snapdragon 7 Gen 1. Ikke nødvendigvis en dårlig processor, men dog en langt billigere enhed at smide ned i mobilen.

Kamera og processorkraft

I min test har jeg fokuseret på to elementer, nemlig hvor gode de er til tage billeder med og hvor hurtige er mobilerne.

Vi bruger primært vores mobiler til at tage billeder med og så gamer vi på dem – udover at vi naturligvis også tjekker vores livsvigtige sociale medier på dem.

Derfor har denne test været meget fokuseret netop på kamera, skærm og hestekræfter. Skærmen har jeg allerede nævnt, og her får du gode skærme i de to store modeller, men du vil næppe blive begejstret for skærmen i 13 lite.

Når det så kommer til billeder, så har Xiaomi overtaget Leica som leverandør af kamerasystem som Huawei havde for et par år siden. Altså i de to store modeller, for der skal spares for at lave en lite-model, og det betyder blandt andet en markant billigere kamerasystem.

Pro-kamera i pro-modellen

Det største og mest avancerede kamerasystem er klart puttet ned i Pro-modellen. Her er det en 1” stor Leica-sensor på 50MP der er smidt ned i kameraet, og det følges af en 75mm flydende telefoto-linse på 50MP og et 50MP ultravidvinkelkamera.

Xiaomi 13 Pro. Foto: Lars Bennetzen

Men det stopper ikke der, for Leica har været inde over selve softwaren også, der er tilføjet nogle specielle Leica filtre, vandmærke, fotografistile og et såkaldt Master-Lens system. Hertil kommer ting som Xiaomi ProFokus, der lover at du kan tage gode billeder med klart fokus, selv med kort reaktionstid, og mange andre funktioner indbygget i kameraet.

Jeg oplevede at jeg fik langt de bedste billeder når jeg slog den interne AI fra, og i stedet lod det gode objektivsystem gøre arbejdet. Kamerasystemet leverede da også nogle superflotte billeder der stor knivskarpe.

Makrokameraet var rigtig godt til at tage billeder helt tæt på, og når jeg brugte 50MP-indstillingen fik jeg ultraskarpe billeder. Men – og her er et lille problem – de snød med farverne. Her blev himlen bare alt for blå og græsset alt for grønt, og generelt blev billedet næsten så skarpt at det virkede unaturligt.

Portrætbilleder var en fryd at tage med mobilen. God til at fange ansigter og kroppe og fin bokeh-effekt. Her var der ikke nogle problemer med farverne.

Nattebilleder var ok, kameraet tog masser af lys ind, men de blev ikke just skarpe.

Næsten et pro-kamera

Den lidt mindre model, Xiaomi 13, har ikke helt samme pro-kamerasystem som den store model, men det er stadig Lecia der står bag de optiske linser, og hovedkameraet er stadig på 50MP, mens telefotoobjektivet er på 10MP, mens ultravidvinkelkameraet ligger på 12MP.

Xiaomi 13. Foto: Lars Bennetzen

På papiret er et rigtig fint kamerasystem, og hvis jeg skal være helt ærlig, så kan jeg næsten ikke se forskel på billederne fra pro-versionen og den almindelige model. Billederne var flotte og skarpe, og uden AI var farverne rigtig fine og ægte.

Den var lige så god til makrobilleder som storebror, men jeg fik ikke samme farveproblem med 50MP billeder, hvilket er dejligt.

Portrætbilleder var præcis lige så gode som på 13 Pro, men nattebilleder var en anelse mindre lyse. Jeg har meget svært ved at se, hvorfor jeg skulle vælge Pro-modellen frem for denne, hvis det udelukkende var billeder jeg kiggede på.

Fine, men ikke imponerende billeder

Xiaomi 13 lite. Foto: Lars Bennetzen

De sidste billeder kom så fra 13 lite, en markant billigere model end de to andre mobiler, og derfor er det heller ikke underligt at billederne ikke var på niveau.

Som udgangspunkt er billederne helt ok, og den 50MP store kamera gør det ganske fint, om end det ikke er imponerende billeder man får her.

De er en anelse slørede, men farverne var ganske fine, og prisen taget i betragtning leverer kameraet faktisk fine billeder.

Portrætbillederne var dog ikke noget at råbe hurra for. Der var ingen fokus på personerne, og baggrunden blev stort set ikke sløret, altså ingen bokeh-effekt.

Nattebilleder blev ok til orientering, men det var ikke billeder jeg ville bruge til noget.

Masser af hestekræfter – nok hestekræfter

De to store modeller er udstyret med helt sammen processor, og det ses på benchmarkstesten, på 3D Mark-testen får de begge karakteren ’Maxed out’, og i Geenbench 6 CPU-testen får Pro-modellen 1.555 i single core-testen og 5.237 i multi-core testen, mens ikke-pro får en score på 1.662 i single core-testen og 5.301 i multi-core. Det er i bund og grund helt samme score, hvilket også er at forvente med helt ens processorer.

3D Mark benchmark-testen.

Naturligvis er Pro-modellen udstyret med mere hukommelse og lager, og det burde faktisk have givet den lidt bedre tal her. Men jeg er meget tilfreds med ydelsen.

Lite-modellen får, ikke underligt, en noget lavere score i begge test, hvor 3D Mark giver den 3.159 og Geenbench score den til 912 i single-core og 2.623 i multi core.

I Geenbenchs Compute-test scorer de to store modeller også næsten ens med Pro-modellen på 6.929 og ikke-pro på 6.855. Ikke overraskende kommer lite ind med en lavere score på 2.102.

Den sidste benchmark er PC Mark, hvor 13 Pro scorer 15.074 og 13 kan levere 14.813, flotte og meget imponerende testresultater. Lite kan her levere 11.462, hvilket er ganske fint men ikke just imponerende.

3D Mark Benchmark-testen.

Tolkningen af disse resultater er, at du uden problemer kan game på de to store modeller, og at se video og film vil ikke give problemer af nogen slags. Men lite-modellen kan ikke levere helt samme oplevelse.

De krævende spil og apps vil uden problemer blive afviklet her, men krævende 3D spil har udfordringer med at blive afviklet på Xiaomi 13 lite.

Hvilken skal du så vælge?

Det bringer mig til overvejelser af om mobilerne er pengene værd, og hvilken mobil jeg ville vælge af de tre, hvis jeg ville investere i en Xiaomi-mobil.

Hvis jeg kigger helt væk fra prisen på mobilerne, så ville jeg uden tøven vælge Pro-modellen – der er flere muligheder med kameraet her, og det er væsentligt for mig. Men når jeg så kigger på prisen, så ville jeg klart vælge Xiaomi 13, den leverer næsten det samme på fotografi-siden, ydelsen er den samme, den er lidt mindre og ligger godt i hånden og den er markant billigere.

Lite ville jeg aldrig vælge, personligt, du får godt nok masser af mobil for pengene med en stor skærm og et ok kamera. Men billederne er ikke gode nok og den er alt for langsom med en skærm der ikke har den kvalitet jeg gerne vil have. Men omvendt så koster den en tredjedel af Pro-modellen.

Det bringer mig til spørgsmålet om de tre mobiler bringer noget til markedet vi ikke allerede har set, eller kan finde i mobiler allerede på markedet, og her er svaret nej. Mobilerne er gode, rigtig gode, men de bringer ikke noget til markedet som du ikke kan finde hos mange andre smartphones i dag.

Det er så heller ikke nødvendigt for en ny smartphone, men hvis en smartphone er dyrere end eksisterende på markedet, så skal de enten være bedre eller levere noget de andre ikke kan, og ingen af de to præmisser er opfyldt her.

De tre mobiler er gode, men prisen er for høj i forhold til, hvad de bringer til bordet.

Her er et par billedeksempler fra det tre mobiler.

Her finder du så bedømmelsen.

Bedømmelse Xiaomi 13 lite 256GB

Samlet vurdering 85%

Du får masser af spændende funktioner i Xiaomi 13 lite og en stor skærm der fylder hele fronten af mobilen.

Men trods en lav pris, så mangler mobilen lidt, og hvis jeg skulle ud og ofte mellem 3.300 kroner og 4.500 kroner for en ny smartphone, så ville både forvent et bedre kamera og klarere skærm.

Du kan læse mere om Xiaomi 13 lite her

Det koster Xiaomi 13 lite 256GB lige nu

Bedømmelse Xiaomi 13 256GB

Samlet vurdering 90%

Jeg kan godt lide designet på denne mobil, den er dejlig kompakt, og kamera, ydelse og skærm er virkelig god. Men du skal også finde, som minimum 6.200 kroner for at få mobilen med hjem, og hvis du vil have lidt mere hukommelse, så stiger prisen voldsomt.

Det er klart min foretrukne mobil af de tre, og også den der er prissat bedst i forhold til alle tre i testen.

Du kan læse mere om Xiaomi 13 her.

Det koster Xiaomi 13 256GB lige nu

Bedømmelse Xiaomi 13 Pro 256GB

Samlet vurdering 85%

Jeg hader at give denne mobil den laveste score, for den har faktisk mange spændende teknologier, ikke mindst den store 1” sensor fra Leica. Men kvaliteten på billederne og den markant højere pris hænger ikke sammen. Jeg får ikke 50% mere smartphone i Pro-modellen, og det gør det svært at forsvare den højere pris.

Derfor falder den også lidt ned i min test, og det irriterer mig faktisk en del.

Du kan læse mere om Xiaomi 13 Pro her.

Det koster Xiaomi 13 Pro 256GB lige nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.