Til gymnasiefest uden kraftig sprut

Nintendo inviterer til fest, men den næste generation af Mario Party hænger fast mellem tradition og ekstra betaling for fornyelsen

Mario Party

Forestil dig, kære læser, at du bevæger dig til din første gymnasiefest, hvor det er tilladt at drikke – faktisk bliver du, som noget nyt, opfordret til at drikke! Oh joy, ”festerne” i folkeskolen bød kun på sodavand med dertilhørende pinlig tavshed over for det modsatte køn, du pludselig gerne ville i kontakt med fordi du opdagede, at de ikke havde pigelus, men nærmere var attraktive at se på – flydende mod skal der til. Problemet er blot, at selv om festen bliver promoveret som en ny form for tamtam, udebliver den store brandert, fordi sprutten er blevet fortyndet med den samme velkendte sodavand, som du indtog til folkeskolebal.

Mario Party

Velkendt festkoncept

Mario Party er rykket fra den folkeskolelige Wii til den seje gymnasielle Wii U, men som ovenstående, slet skjulte reference meget vagt antyder, er Mario Party 10 lidt for meget af det velkendte. Nintendo lokker ellers med Bowser Party og Amiibo Party som nye tiltag, men begge får knapt hofterne til at svinge.

Givet, Mario Party 10 har fået en flottere og mere kulørt indpakning i HD-kvalitet, men gameplayet er meget identisk med forgængerne. Du kan spille alene eller sammen med op til fire venner i dette virtuelle brætspil, hvor det handler om at samle mønter og komme først i mål.

Mario Party

Mario Party 10 er turbaseret. Når det er din tur, slår du med en terning, som afgør hvor mange felter, du må rykke din figur på det virtuelle spilbræt. Som noget nyt kan du lande på et felt, der giver dig en særlig terning, du eller dit hold kan bruge til at ramme et særligt felt, hvormed et taktisk element dukker op. Felterne kan være neutrale, hvor ingenting sker. Eller de kan have en indflydelse på din position i spillet, da du risikerer at skulle rykke tre felter tilbage. Er du omvendt heldig, kan du blive sendt hurtigere frem eller modtage en præmie.

Spiller du med dine venner i en traditionel Mario Party, er det alles kamp mod alle om at nå målstregen først. I styrer jeres figurer med Wii Remoten, hvilket betyder, at du skal investere i op til fire af slagsen for at få alle med til festen. Lander du på et bestemt felt, kan det udløse en dyst mellem dig og dine venner i et minispil, hvor det enten er alle mod alle eller to mod to. Og det er her, hvor Mario Party 10 formår at blive underholdende. For minispillene er underholdende og hyleskægge, hvis der går konkurrence i den. Spiller du og vennerne eksempelvis minispillet, hvor I skal få jeres figur til at posere foran et kamera, men samtidig forhindre de øvrige spillere i at posere, kan der hurtigt gå sport i den. Ligeledes kan det være nervepirrende at spille minispillet, hvor I skal puste balloner op, uden de sprænger.

Mario Party

Vælger du Bowser Party, kan I være op til fem spillere, hvoraf fire spiller med Wii Remote mod den femte, som styrer Bowser med GamePad’et. De fire spillere skal samarbejde for at nå i mål, mens Bowser skal forhindre holdet i at nå deres destination. Teamet skal under deres tur forsøge at undslippe Bowser med deres ture, hvilket sker ved terningekast, hvor I kan være heldige at ramme et godt felt – eller mindre heldige og ramme et dårligt felt. Når det er Bowsers tur til at slå, kan den forvoksede drage indhente teamet – og det er tid til at dyste i et minispil. Bowser skal ved hjælp af GamePad’et forsøge at slå de enkelte holdmedlemmer af banen, mens de forsøger at undvige angrebene.

Mario Party

Underholdende? Så længe det varer. For minispillene i Bowser Party er overraskende korte, hvilket betyder, at det ofte tager under et minut at gennemføre et minispil – festen kommer dermed aldrig rigtig i gang. På selve brættet kan Bowser ved enkelte skilleveje forsøge at lede teamet på afveje. Du kan bruge trykskærmen på GamePad’et til at gøre den dårlige vej mere attraktiv ved hjælp af graffiti, mens den gode vej plastres til med negativ graffiti. Det er så op til holdet at gennemskue din graffiti og vælge den rette vej, hvis ikke det sker, kommer teamet igennem en række dårlige felter, som straffer dem – en underlig feature som ikke helt giver mening. For uanset hvad du gør, er der fifty-fifty chance for at vælge rigtigt, hvormed grafitti-featuren virker overfladisk.

Mario Party 10 byder på mere end 70 forskellige minispil fordelt over tre forskellige spilmuligheder, hvilket burde sikre variation – og dog. Spiller du og vennerne Bowser Party, er der i skrivende stund kun ti forskellige minispil, hvilket garanterer masser af gengangere, hvis I spiller mere end et spil – DJ’en til festen har kun et beskedent udvalg af musik, når der skal danses.

Amiibo er inviteret til festen

Vi har desværre ikke haft lejlighed til at teste Amiibo Party, fordi vi ikke har fået stillet Amiibo spilfigurerne til rådighed fra Nintendo. Men konceptet går ud på, at du kan købe ti fysiske Amiibo-figurer, hvis individuelle handlemønster kan overføres til Mario Party 10. Har du eksempelvis Mario-figuren, kan den låse et nyt spillebræt op, når den placeres på GamePad’ets skærm. Du skal med andre ord købe Amiibo-figurer, hvis du vil låse alle bræt og andre goder op i spillet, eller du kan vinde mønter til at låse de øvrige bræt op. Dermed lader det til, at Nintendo til en vis grad eksperimenterer med free-to-play modellen.

Mario Party

Bør nydes i selskab med andre

Mario Party 10 er lidt af en flad fornemmelse, hvis du spiller alene, fordi konkurrenceelementet, der giver en stærkt underholdende dimension, ikke er til stede. Spiller du mod dine venner eller familie i Mario Party, kommer der mere gang i festen, fordi der hurtigt går sport i den, når I skal gøre livet surt for hinanden i kampen om mønter. Mario Party 10 er et konkurrencespil, og derfor vil du højst sandsynligt kun finde det frem, når der er besøg af ligesindede konkurrencemennesker.

Skuffende er det dog, at spillets nyeste tiltag smager som flade og vandede teenagecocktails, og den helt store rus ved at Mario Party 10 er rykket op til Wii U-niveau udebliver, fordi du og dine gæster kun vil spillet et par spil og så rykke videre. Gameplayet er rigtig godt, og minispillene fungerer langt hen ad vejen, men vi blev lovet en ny fest, og når den skuffer, trækker det ned.

Mario Party

Nintendo vil forsøge sig med at udvikle nyt indhold til Mario Party 10 løbende, men køber du kun grundspillet uden Amiibo-figurer og uden intentioner om at købe nyt indhold, vil festen hurtigt blive gammel. GamePad’et udnyttes kun til Bowser Party og Amiibo Party, hvor førstnævnte reelt styres af GamePad’et. Resten af festen styres af gode gammeldags Wii Remoter. Nintendo burde have gjort GamePad til en mere integreret del af gameplayet.

Mario Party
Produktinformation

  • Titel: Mario Party 10
  • Platform: Wii U
  • Genre: Socialt spil
  • Antal spillere: 1-5
  • Udvikler: Nd Cube og Nintendo SPD
  • Udgiver: Nintendo
  • Set til pris: Kr. 319
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Mario Party 10 byder op til dans, hvor størstedelen af musikken er velkendte klassikere, som er sjove at danse til i en stund, mens de enkelte, nye numre enten spiller i loop og hurtigt bliver kedelige, eller du skal have særlige dansesko på for at kunne tage en svingom. Gameplayet er, som vi kender det, og GamePad’et er desværre ikke integreret nok i gameplayet, men nærmere reduceret til en birolle som platform for Amiibo-figurer eller en lettere overfladisk del af Bowser Party. Mario Party 10 vinder dog en del på, at du og gæsterne for en stund finder glæde i at konkurrere mod hinanden i de forskellige minispil.

Kommentar til artiklen?