TT002: Virksomhederne ved ikke, hvad de skal bruge dine data til

Velkommen til andet afsnit af Tech-Talk, hvor vi spiller spørgsmålet: Hvornår siger vi fra overfor virksomhedernes indsamling af vores oplysninger?

tech-talk-episode-2

Virksomheder, multinationale som mindre danske, indsamler data om dig i et hidtil uhørt omfang. Årsagerne er både relative uskyldige, da man gerne vil forbedre produktet og skræddersy det til dine behov, og krænkende, fordi du afgiver informationer, som kan bruges til at manipulere dig til at købe mere. Samtidig ved virksomhederne i virkeligheden slet ikke, hvad de skal bruge alle de date til.

Virksomheders indsamling af data og oplysninger om dig er kommet for at blive, og det er et wild west, hvor lovløshed og manglende etik hersker. Senest er det kommet frem, at Facebook, Instagram og 9Gag muligvis aflytter dig gennem din smartphone, hvor algoritmer identificerer bestemte ord i dine samtaler i hjemmet og over telefonen til at finde annoncer, som relaterer sig til det, du har snakket med dine venner eller familie om.

Tech-Talk har talt med Jeffrey Saunders, CEO og partner i Institut for Fremtidsforskning, der fortæller, at vi skal vænne os til denne udvikling, da vi vil se mere af den i fremtiden. Vi har også talt med David Guldager, tech-journalist hos TV2 Tech, om hvorvidt tech-journalister bærer et medansvar for at lade dataindsamlingsudviklingen løbe løbsk, fordi vi ikke informerer vores publikum tilstrækkeligt om den. For ved vi forbrugere nok om værdien af vores data, og hvordan de bliver indsamlet? Vi håber, at du efter have lyttet til vores podcast spørger dig selv, hvornår er det nok?

Læs også:

TT004: Mobilen giver malware adgang til hele netvæ... Truslen mod vores it-systemer er større end nogen sinde. I 2016 var ransomware den største trussel mod vores it-systemer, og den udvikling forventes a...
TT0006: 3D printeren kommer til at ændre på alt 3D printeren er tæt på at blive hver mands eje. De er kommet så langt ned i pris, at alle kan købe en, men er de mere end bare legetøj? Lars Bennet...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (1821 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992. Han startede som redaktør på det nu hedengangne it-blad, PC World, og arbejdede efterfølgende som redaktør på ugebladet Ingeniøren. Derefter gik turen til Aller, hvor han arbejdede som it-redaktør på blade som Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test.
Kommentar til artiklen?