Undgå at blive snydt af cyberkriminelle på Black Friday

Black Friday nærmer sig med hastige skridt, og de cyberkriminelle er ved at gøre klar til at lokke pengene ud af dig - her er hvad du skal holde øje med for at undgå at blive snydt

Onlinehandlen er steget markant under coronakrisen, og derfor vil der med al sandsynlighed blive slået rekorder på og omkring Black Friday i år. Ifølge FDIH blev der i 2019 købt for over 750 millioner kr. over nettet på Black Friday, og det gør ganske enkelt dagen til en aldeles lukrativ mulighed for cyberkriminelle.

Derfor må vi også forvente, at der kommer til at være en del forsøg på at snyde forbrugerne, fortæller Bitdefenders sikkerhedsekspert, Liviu Arsene:

Cyberkriminelle er lige så meget ude efter gode tilbud, som forbrugerne er. Forskellen er bare, at for de kriminelle er det gode tilbud alle de muligheder, der opstår på en dag som Black Friday. Der er mange penge, der skifter hænder, særlige tilbud sendes ud via mail, tilbuddene er tidsbegrænsede, hvilket gør folk mere impulsive i deres handlinger. Så set fra en cyberkriminels synspunkt, så er tiden omkring Black Friday nærmest et rent tag-selv-bord af muligheder for at snyde folk for deres penge.

Liviu Arsene, sikkerhedsekspert hos Bitdefender

For godt til at være sandt

Selvom nettet nærmest flyder over med gode tilbud, så er det vigtigt at holde hovedet koldt, forklarer Liviu Arsene:

Det hele går lidt stærkere på Black Friday, da en del også køber deres julegaver på samme tid til en god pris. Og med et tikkende ur hængende over hovedet i form af de tids- eller mængdebegrænsede tilbud, så vil nogle desværre ende med at kaste god digital sikkerhed overbord for at nå det hele. Så det vigtigste råd er at tage en dyb indånding og huske på disse fem råd:

Liviu Arsene
  • Hold dig til det, du kender – rigtig mange vil holde øje med webbutikker og sociale medier for at finde de bedste tilbud. Hvis du skal til at klikke på et link i en mail eller på et opslag på f.eks. Facebook, så sikr dig, at linket kommer fra en reel forhandler. Med de mange tilbud i omløb vil der helt sikkert også være phishing-angreb, der finder sted, hvor de kriminelle udgiver sig for at være en forhandler med et godt tilbud. Inden du klikker på linket, kan det i stedet være en idé at finde tilbuddet direkte på forhandlerens hjemmeside, og er der tale om en forhandler, du ikke kender i forvejen, så søg efter omtale på nettet. Er du stadig det mindste i tvivl, så lad være med at trykke på linket.
  • Brug e-mærket – E-mærket er en certificeringsordning for danske webbutikker, der garanterer forbrugerne, at de kan handle sikkert på den pågældende side. Er du i tvivl om en webshop har mærket, kan du søge efter den på e-mærkets hjemmeside, emaerket.dk.
  • Skift til unikke kodeord – ved at have unikke kodeord til samtlige af de konti, du måtte have på diverse webbutikker, så sikrer du dig, at kriminelle, der har fået fat i et kodeord til én konto, ikke kan bruge det på en anden.
  • Aktivér tofaktor- eller multifaktor-godkendelse – Selv hvis de kriminelle har fået fat i dine loginoplysninger, så vil tofaktor-godkendelse beskytte dig mod, at de udnytter din konto og samtidig gøre dig opmærksom på deres forsøg.
  • Betalingskort-alarmeringer – Hvis det er muligt, så sæt alarmeringer op til dine betalingskort, så du modtager en SMS når det bliver brugt. På den måde opdager du det med det samme, hvis cyberkriminelle har fået fat i dine betalingsoplysninger, så du kan stoppe dem hurtigst muligt.
About Lars Bennetzen 3882 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?