TEST: Matebook X viser hvordan en laptop skal skrues sammen

Huawei har gjort det - lavet en laptop der virkelig viser vejen frem. Fedt design der virkelig viser hvor elegant en laptop kan se ud, god ydelse for en all-round kontor-laptop, spækket ved fede teknologier, og en pris der nok er høj, men som ikke skræmmer

Huawei Matebook X 2020. Foto: Lars Bennetzen

Som tester er det svært ikke at småforelsker sig i den nyeste laptop fra teknologigiganten Huawei. Matebook X har det hele, et design der ikke overgås af andre laptops, som har en rigtig fornuftig ydelse, og en pris der ikke er skræmmende høj.

Men inden jeg dykker ned i selve testen så skal jeg også lige komme med en lille disclaimer. For nok er laptoppen udstyret med 10. generation Core i5 fra Intel, men det er altså ikke en laptop du kan forvente at bruge til videoredigering, det er der bare ikke hestekræfter nok til.

Når det så er sagt, så er det tid til at kigge på Matebook X 2020.

Suverænt design

Hvis du render rundt og kigger langt efter en Macbook air, og tænker at du godt ville have en laptop der var lige så tynd og vejede lige så lidt, så er Huawei Matebook X 2020 svaret på dine kaffebønner.

Når Matebook X 2020 er lukket er den mindre end et A4 papir, og tykkelsen er sølle 13,6 mm, hvor en Macbook Air er på 16,1 mm. Men det betyder ikke at der er gået på kompromis. Skærmen er stadig på 13″og der er et godt og stort tastatur du kan arbejde på.

Matebook X 2020. Foto: Lars Bennetzen

Den store skærm på den lille plads betyder også, at der stort set ingen kant er om skærmen, og det giver følelsen af, at billedet fylder hele låget. En super fed effekt. Og at skærmen har en opløsning på 3.000 x 2.000 i 278 dpi gør ikke oplevelsen dårligere. Skærmen er virkelig super flot.

Og lad mig lige blive ved skærmen. For hvor de fleste laptops, også Macbook Air, har et webcam integreret i toppen af skærmen, så har Huawei placeret deres webcam i tastaturet. Faktisk ligger det mellem F6 og F7-tasterne, og du skal manuelt klikke det op for at bruge det. Så du behøver ikke være nervøs for at der er nogen der spionerer på dig over dit webcam uden du ved det.

Kamera placeret i tastaturet. Foto: Lars Bennetzen

Fedt tastatur

Jeg er også nødt til at rose tastaturet, for det er et af de bedste tastaturer jeg endnu har arbejdet på. Det har et meget behageligt anslag og arbejdsgang, og tasterne er store og lette at ramme.

Touchpad’en er stor og et at betjene, og muligvis den bedste touchpad på en laptop jeg endnu har prøvet. Og nu jeg er ved den – Huawei har en teknologi de kalder for Huawei Share. Ved at føre en Huawei Smartphone hen over touchpad’en kan du direkte dele indhold fra smartphone til laptop.

Det skyldes at der under touchpad’en er integreret en NFC-chip, som er utrolig responsiv.

Den sidste ros som designet af maskinen skal have, er tænd/sluk-knappen der også er en fingeraftryksscanner. Hvor jeg på min egen Lenovo X1 Extreme ofte har problemer med at læse mit fingeraftryk, så virker den bare hver gang, og vildt hurtigt, på Matebook X 2020.

Kun få forbindelser

En ting du skal være opmærksom på med Matebook X 2020 er, at du ikke bliver overbebyrdet med forbindelser. Du finder en usb-c på hver siden af laptoppen, og du finder et enkelt jack-stik, og det er så det.

Super slankt design. Foto: Lars Bennetzen

Men der medfølger så en adapter, og med den får du adgang til den traditionelle usb-port, til hdmi og vga… og den sidste lader jeg bare stå lidt.

Med en vægt på lige omkring 1kg er det en lækker lille sag at have med i tasken. Størrelse og vægt gør at den er let at have med – i sandhed en ægte bærbar laptop.

Habil ydelse

Matebook X 2020 kommer med Windows 10 Pro, hvilket gør den til en god laptop til virksomheden, men det viser også at den nok nærmere er rettet mod virksomhedssegmentet end mod private – vi har ikke den store brug for Windows 10 Pro.

Når det så kommer til de rene hestekræfter så leverer Matebook X 2020 hæderligt. Men jeg skal også indrømme at den ikke imponerer. Med en Passmark Rating på 1693 placerer den sig ikke ret langt oppe ad listen.

Og testen viser med alt tydelighed, at dens svaghed er 3D-grafik. For cpu’en placerer sig hæderligt i testen. Mens den virkelig falder til jorden når det kommer til 3D-grafik.

Det betyder også at du ikke skal forvente at kunne game på den – hvilket heller ikke er det den er rettet mod.

Men hukommelsen og rammen sparke virkelig godt fra sig. Her placerer Matebook X 2020 sig godt oppe i feltet.

Alt i alt betyder det, at det er en super god laptop til langt de fleste opgaver på kontoret, og også til de opgaver der kræver lidt mere, som f.eks. redigering af billeder.

Men igen – hold dig fra videoredigering og fra gaming, det holder den ikke til.

Prisen ligger på 11.999 kroner i fx. Elgiganten, og hvis du er professionel og skal have en maskine med gode kræfter, et blæret design og i en størrelse og med en vægt der gør at den snildt kan komme med på forretningsrejsen, så er prisen meget rimelig.

Og hvis du bare leder efter en elegant laptop der kan konkurrere mod MacBook Air, både når det kommer til pris og design, ja så er svaret også Matebook X 2020.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Jeg er vild med Matebook X 2020. Designet er det fedeste jeg har set på en Windows laptop til dato. Den har en suveræn skærm og tastaturet er utrolig behageligt at arbejde på.

Det er fedt at kameraet er gemt i tastaturet – det eneste er, at du har en tendens til at filme dig selv nedefra i videokald, så du skal være klar over at dem der snakker med dig, nok kan se lige op i næsen på dig …

Ydelsen er ikke den bedste jeg har set i dette segment, men den performer ganske fortrinligt, og jeg mener klart at den er pengene værd. For du får en super elegant og meget tynd laptop.

Du kan læse meget mere om Matebook X her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3025 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart