USA’s kamp mod Kina rammer europæiske forbrugere

Den amerikanske regering, anført af Donald Trump, har gang i en handelskrig mod Kina, og nu får den krig også europæiske ofre – rigtig mange endda

Jeg snakker naturligvis om det forbud som USA lige har indført mod Huawei. Ved at sætte dem på en blacklist, har Donald Trump, og hans regering, taget et våben i kraft der – i teorien – vil ramme både den kinesiske regering og ikke mindst Huawei.

Det er ikke første gang USA er ude med riven efter Huawei, for ikke så længe siden blev de nægtet adgang til 5G-installationer i USA, og samtidig pressede USA deres vestlige allierede til at nægte Huawei adgang til 5G- installationer.

Lande som England, Tyskland og Danmark faldt hurtigt til patten og gjorde som storebror USA sagde, og smed Huawei ud af alt der har med 5G at gøre.

Men i kampen mod Kina, har Donald Trump nu også blacklistet Huawei, og det er her de for alvor rammer forbrugerne hårdt. Ikke så meget i USA, for her er Huawei ikke for alvor tilstede, men i Europa, hvor Huawei er den næststørste leverandør af smartphones.

Umiddelbart burde et amerikansk handelsforbud ikke ramme europæiske forbrugere, men det sker så lige her. For forbuddet betyder at Google ikke længere må bruges på fremtidige modeller, at der kan komme begrænsninger i opdateringer, at du ikke kan få fremtidige versioner af Android til din Huawei-enhed, og at tjenester som Google Play og Youtube måske ikke vil køre på Huawei-mobiler i fremtiden.

Samtidig betyder forbudet også, at Huawei ikke får adgang til at bruge chips eller hardware fra amerikanske leverandører, og det kan betyde problemer med produktion af fremtidige smartphones fra Huawei.

Nu skal jeg ikke sætte mig til dommer over, hvorvidt denne handelskrig er ok, eller om Huawei virkelig er nogle slemme mennesker der spionerer for den kinesiske regering og stjæler hemmeligheder fra amerikanske virksomheder.

Men jeg er skræmt over, at den handelskrig som USA og Kina har gang i, pludselig holder millioner af europæiske brugere af smartphones, som gidsler, eller bare betragter dem som acceptable ofre.

For selvom Huawei står frem og sige, at de nok skal overleve (og det tvivler jeg ikke på at de vil), så får det konsekvenser for det generelle marked for smartphones.

For hvis Huawei skal fortsætte med at være til stede i Europa med smartphones, så er de nødt til at udvikle deres eget operativsystem, og derefter et økosystem som Google Play. Naturligvis kan de benytte det økosystem der allerede eksisterer i Kina, men der vil muligvis komme nogle bekymringer om privatliv og GDPR.

En anden bekymring jeg har er, at hvis nu den gode Trump ikke får sin vilje, hvad er så næste skridt? Forbyder han også OnePlus og Xiaomi? Og hvad med Lenovo og deres smartphonebrand Motorola? Hvis de firmaer også forbydes, og dermed nægtes adgang til Android og for Lenovos vedkommende også Windows, så er fanden altså løs i laksegade.

Jeg respekterer USA’s ret til at føre denne handelskrig, men jeg er virkelig bekymret over, hvad det betyder for fremtiden, når det pludselig viser sig, at vi kan rammes så hårdt i Europa, på grund af en handelsstrid mellem Kina og USA…

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?