Hvor konsoller de senere år primært har været designet til at ligge ned, er Series X designet til stå op. Konsollen er formet som et lille sort tårn med ventilationshuller i toppen, hvorfra den varme luft fra processoren afledes. Du kan stadig vælge at lægge konsollen på siden. Dertil har Microsoft udstyret den med små gummifødder på den ene side. Men det virker unaturligt og den runde gummibase stritter underligt ud i luften, når konsollen ligger på siden – som en strandet hval.
Heldigvis har Microsoft ikke haft samme trang til at redesigne, da det kom til controlleren, der er næsten identisk med dén, som vi kender fra Xbox One. Eneste forskel er et nyt D-pad, en lidt anderledes struktur på undersiden samt en ny ”Share-knap” til hurtig deling af videoklip. Jeg er personlig stor fan af den gamle controller – if it aint broke dont fix it. Som en god detalje kan du desuden tilslutte og bruge dine gamle controllere til konsollen. Det kunne Sony lære noget af.
Lidt flottere og meget hurtigere
Som altid, når vi står overfor en ny konsolgeneration, er det vigtigt at se på, hvad der egentlig er af nye forbedringer og dermed også gode grunde til at opgradere. Ved tidligere generationer har der været meget fokus på bedre grafik, 3D, VR, bevægelsesfølsom styring og kameraer, der kunne aflæse kroppens bevægelser. Denne gang er det lidt sværere at få øje på forbedringerne. Konsolspil har over de senere år nået et niveau, hvor de fleste nok vil mene, at den grafiske kvalitet umuligt kan blive flottere. Vi er allerede vant til at spille spil i 4K på vores Xbox One X og er blevet trætte af ligegyldige og fordyrende gimmicks.
Konsolproducenterne har derfor i denne ombæring valgt primært at fokusere på hastigheden – og det er en god idé. Først og fremmest refererer dette til den indbyggede SSD-harddisk, hvorfra spil lagres og loades. Store tunge spil, som tidligere tog flere minutter at indlæse, starter nu op på en fjerdel af tiden. Vi taler med andre ord om at få fra 1,5 til 2 minutter til 20-30 sekunder. Gigantiske spilverdener hives lynhurtigt ind og sceneskift i de enkelte spil klares på få sekunder. Det skal ses og oplevelse, før man virkelig forstår det, men det er i sandhed en ”gamechanger”.
En anden form for hastighed er billedhastigheden. Det kan godt være, at vi har nået en opløsning på 4K, men vi har samtidig i langt de fleste tilfælde været begrænset til 30fps (billeder per sekund). De nye konsoller har kraftigere hardware, og kan derfor spytte flere billeder ud per sekund, hvilket giver en mere flydende oplevelse – alt efter spillet helt op til 120fps. PC-folket vil let kunne genkende denne følelse af flere frames, når de har opgraderet grafikkortet i deres PC. Spillene ligner sig selv, men er bare hurtigere og bedre.
Heldigvis er der også blevet plads til lidt nyt grafisk lir, som vi igen kender fra PC-platformen. Hardware ray tracing betyder, at lys og refleksioner gengives på en mere realistisk måde end tidligere. Det kan være frygteligt imponerende, men er desværre også en meget krævende proces, hvorfor man i flere spil må nøjes med kun 30fps, hvis man samtidig vil have det nyeste lir aktiveret. Det er faktisk lidt irriterende, men vi ser samme mønster på PC, hvor også de dyreste tunge grafikkort tvinges i knæ, når ray tracing aktiveres, så det er naturligt nok, at en konsol til under 4.000 kroner ikke både kan give dig 4K og innovere inden for lys og skygger.
Unikt for Xbox Series X er desuden en ny funktion kaldet ”Quick Resume”. Hvis et spil understøtter funktionen, kan konsollen gemme din status i sin hukommelse og hurtigt sende dig præcis tilbage, hvor du var, selvom du har haft maskinen slukket eller haft andre spil eller apps i brug. Funktionen virker ikke altid helt perfekt, men når den gør, er det meget imponerende.
En sidste men meget vigtig nyskabelse i Series X er et utrolig lavt støjniveau. Ejere af Xbox One eller One X ved, hvordan konsollernes indbyggede blæsere tydeligt kan høres, når hardwaren presses til bristepunktet. Enten presses Series X ikke nok af de nuværende spil, eller også har Microsoft bare fået knækket koden og lavet en løsning, der effektivt får ledt varmen væk, uden at det kan høres. Det er en fornøjelse.
For få helt nye spil, men et kæmpe bagkatalog
Selvom hastigheden i spillene i sig selv er en stor nyhed, har en ny konsol også brug for helt nye spil, der virkelig kan presse hardwaren til det yderste og vise, hvad den duer til. Her når vi desværre til et punkt, hvor Series X for alvor kommer til kort. Det var egentlig planen, at der skulle have landet et helt nyt og eksklusivt Halo-spil sammen med konsollen, men lanceringen af dette er blevet udskudt til en gang i 2021. I stedet må vi nøjes med opgraderede versioner af Xbox One-spil, som dog via patches bedre formår at udnytte den nye hardware. Af de mest interessante kan først og fremmest nævnes det nye Assassin’s Creed: Valhalla, som ser bragende godt ud på den nye maskine i 4k/60fps. Også en ældre kending brillerer på den nye konsol. Gears 5 har fået et lag ny maling og fået fintunet mekanikken, så spillet nu spiller optimalt på den nye konsol. Vi får 4K/60fps og ray tracing. Spillet ser vanvittigt flot ud, og er dette en god indikator for, hvad vi kan vente os af kommende spil, så er der bestemt meget at glæde sig til.
Skønt der ikke er mange spritnye spil, kan Xbox-spillere glæde sig over, at Microsoft igen har taget hele ideen om bagudkompatibilitet gravalvorligt. Du kan derfor spille alle dine spil fra Xbox One samt masser af spil fra Xbox 360 og sågar den originale Xbox på Series X. Ligesom de nye spil afvikles også disse hurtigere, og har de fået en særlig patch, som f.eks. Assassin’s Creed eller Red Dead Redemption fra Xbox 360, står de også langt skarpere og flottere, end de gjorde ved deres oprindelige lancering.
Bedømmelse:
Samlet vurdering: 80%
Ejer du allerede en Xbox One X eller en Xbox One, kan det det være svært at retfærdiggøre et køb af Series X her og nu. Den lynhurtige og meget stille konsol er ganske vist lækker, men i sidste ende er det spillene, der skal sælge den nye hardware. Vi står lige nu mellem to stole, og der er simpelthen ikke nok spritnyt indhold, der kan retfærdiggøre en opgradering. Når det er sagt, er der dog ingen tvivl om, at den nye hardware er yderst kompetent og nok skal vise sit værd. Desværre kommer der nok bare til at gå ét til halvandet år, før vi kan kalde Series X for et must have i stedet for blot et nice to have.
Du kan læse mere om Xbox Series X her