TT001: Sælger du dine personfølsomme oplysninger for en kvart pose popcorn

Velkommen til første afsnit af Tech-Talk, hvor vi skal snakke om private data, misbrug af data og hvordan du beskytter dig selv

tech-talk-episode-1

Teknologi gør vores hverdag lettere. Vi kommer hinanden ved på sociale medier som aldrig før. Vores gadgets hjælper på alt fra vores helbred til forevigelse af de bedste øjeblikke.

Men vi taler sjældent om de konsekvenserne, som teknologien har for os – og vores samfund. Tech-Talk er en podcast, hvor to garvede tech-journalister, Lars Bennetzen og Kasper Nesager-Hansen, taler om den teknologiske udvikling ud fra et bredt perspektiv.

Tech-Talk berører alt fra de seneste gadgets, trends og hvad det vil sige at være borger i et teknologisk samfund. Vi ser på faldgrupper såvel som muligheder. Endelig kommer vi med tips og tricks til, hvordan du bedre kan begå dig i dette nye samfund, hvor det kan være svært at følge med udviklingen – endsige beskytte dig bedre.

Vores podcasts vil have spændende gæster i studiet, ligesom Tech-Talk også tager på tur ud i den teknologiske vidunderland, hvor vi bringer rapportager fra vigtige konferencer, messer og udstillinger, som former din fremtid.

Du kan lytte med herunder, og du kan abonnere på vores podcasts på både iTunes, Android og RSS-feed. Bare klik på knappen “subscribe” herunder og så bliver du guidet videre.

Vi inviterer dig til at synes godt om vores Facebookside, og vi gerne hører dine kommentarer her på siden såvel som på Facebook.

Show notes:

Tech-Talk episode 1: Sælger du dine personfølsomme oplysninger for en kvart pose popcorn?

Du er vant til at betale med dine personlige oplysninger, når du bruger gratis tjenester som Facebook og Google, men hvad sker der, når virksomheder indsamler dine mest private og intime oplysninger gennem produkter, du har betalt for med rede pege? Vi danskere, som digitale forbrugere, ved ikke altid, hvor meget vores data er værd, hvor billigt vi “sælger” dem, og hvordan de kan misbruges.

I denne episode taler Lars Bennetzen og Kasper Nesager-Hansen om Internet of Things, hvor flere og flere gadgets er forbundet til internettet og sladrer om dig og din færden i hverdagen. Vi taler også om, hvordan vi i disse dage oplever et stigende misbrug af dine oplysninger bliver misbrugt, uden du er klar over det, og hvordan dine oplysninger kan bliver brugt i mod dig, når du mindst venter det.

Vi kommer også med danske eksempler på, hvordan vores personfølsomme data i sommeren blev lækket til mindre pæne organisationer på grund af grov sjusk i det offentlige, hvor reaktionen fra almindelige danskere var et træk på skulderen. Vi er ganske enkelt ikke bevidste om, hvor vigtige vores informationer er, og hvordan de kan misbruges – selv et uskyldigt feriebillede på din Facebookside kan føre til indbrud i dit hjem.

Hvad betyder Internet of Things, og hvordan fænomenet påvirker os?

http://www.computerworld.dk/art/226786/internet-of-things-derfor-vil-alt-aendre-sig-nu

Retsinformation om Persondataloven:

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=828

5 millioner danske cpr-numre havner hos kinesisk virksomhed:

http://m.b.dk/nationalt/fem-millioner-person-foelsomme-data-endte-i-de-forkerte-haender

7 patienters sygeforløb bliver sendt til kriminelle ved en fejl:

http://m.b.dk/nationalt/ny-broeler-slaafejl-sender-foelsomme-patientdata-i-kloeerne-paa-kriminelle

Log ind på apps og hjemmesider med din Facebook-konto, og du giver virksomheder adgang til dine private oplysninger på Facebook:

https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/facebook-twitter-google-or-linkedin-which-should-you-log-in-with/

Facebook pålægges af tyske myndigheder at slette 35 milloner WhatsApp-brugeres data:

http://www.business.dk/digital/facebook-beordres-til-straks-at-slette-data

Hvad ved Facebook om dig?

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/facebook-what-does-it-know-chrome-data-ads-marketing-information-spying-a7338101.html

Gode råd

  1. Du skal have en dummy-email konto der godt må hackes
  2. Vær forsigtig med, hvad du deler, og hvem du deler det med på sociale medier
  3. Lås din profil, så ikke alle kan læse din profil
  4. Sørg for at have et godt sikkerhedsprodukt kørende på din computer

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2748 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart