Teknisk umuligt at indføre alderskontrol på nettet

Regeringen vil beskytte børn og unge på nettet via alderskontrol, men teknisk er det ikke muligt, forklarer it-sikkerhedsekspert

Det er ikke ufarligt at bevæge sig rundt på internettet, og for børn og unge er der stor risiko for at blive udsat for både upassende indhold og at få adgang til tjenester, de ikke bør have adgang til.

”Det er prisværdigt, at regeringen gerne vil beskytte vores børn og unge, når de bevæger sig rundt på nettet. Men de er i gang med at bygge luftkasteller, for teknisk set er det ikke muligt at indføre alderskontrol på internettet,” forklarer it-sikkerhedseksperten Leif Jensen fra ESET Nordic.

Det er vigtigt, at vi får sikret vores børn på nettet, men det er også væsentligt, at vi forholder os til virkeligheden og det, der er teknisk muligt.
”Internettet har et grunddesign, der er over 50 år gammelt, og i dette design er der slet ikke tænkt ind, at man skulle kunne verificere, at folk har en bestemt alder. Vi er slet ikke klar til et globalt Internet Adgangspas – endnu,” pointerer Leif Jensen.

Han opfordrer derfor til, at vi kigger mod nogle langt mere opnåelige løsninger, nogle der ikke kræver, at der opfindes ny teknologi eller at tech-giganter som Meta, Google og andre indfører specielle alderstjek, før brugere logger ind.

”Vi skal sikre vores børn på nettet, så de kan færdes sikkert der. Der er ingen tvivl om det. Men den bedste og mere realistiske måde at gøre det på er ved at sikre uddannelse af både børn og forældre,” siger Leif Jensen.

Uddannelse skal sikre, at alle, herunder også forældre og lærere på skoler, ved, hvad der er god skik på nettet og hvordan man undgår de faldgrupper, der er på internettet.

”Jeg er stor fan af uddannelse og information. Det er den bedste vej fremad inden for sikkerhed,” slutter Leif Jensen.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.