AfterShokz Sports M3 er det andet af de to ’Bone Conduction’ headsets vi har med i testen har. Som Bluez 2S bliver det ikke placeret i øret, men placeres på den del af kæbebenet der grænser op til øret, så hovedparten af lyden bliver ledt ind til ørets indre dele via knoglen.
Det giver de samme umiddelbare fordele ved, at dit øre på intet tidspunkt bliver træt af at have headsettet på – det er intet der trykker mod eller i øret. Samtidig kan du snildt høre, hvad der sker omkring dig, og det er faktisk ret rart.
I modsætning til Bluez 2S så er dette et kablet headset, og der sidder en ret stor, og tung, kontrolenhed et stykke ned ad ledningen der går til din smartphone. Herfra skal du tænde headsettet, og det er også her du skruer op og ned for lyden samt besvarer opkald.
Headsettet sidder med en bøjle rundt om nakken der ikke har nogle justeringsmuligheder, og det kan godt give lidt problemer, som du kan læse mere om herunder.
Komforten: 50%
Hvis du bare nøjes med at tage headsettet på, ikke bevæge dig for meget og i øvrigt ikke høre for høj musik med masser af diskant, så er det et ganske behageligt headset at have på.
Det presser på ingen måde på øret eller kæben, men hvis du formaster dig til at bevæge hovedet, eller måske høre høj musik så går komforten hurtig fløjten.
Bøjlen rundt om nakken er muligvis ikke beregnet til en voksen person, men undertegnede oplevede hvordan den blev et problem uanset, hvordan hovedet blev vendt og drejet. Læg hovedet bagover og bøjlens manglende fleksibilitet betyder at de to små højttalere bliver presset ind mod øret – hvor det jo ikke skal sidde.
Drej hovedet til siden og øreproppen til den modsatte side bliver presset ind mod det øre.
Uanset hvilken form for motion undertegnede forsøgte med dette headset på, så var det nødvendigt fra tid til anden at flytte på hovedet.
Kredsløbstræning var nok den disciplin hvor der var færrest hoveddrejninger, men det var umuligt ikke at bevæge på hovedet.
Til styrketræning gik det også galt – for her bliver hovedet virkelig bevæget meget, og ikke mindst så er det umuligt at ligge på ryggen og træne. Her bliver bøjlen nemlig presset op mod din nakke, og derved bliver de små højttalere presset frem, og lyden forsvinder nærmest.
Ved høj musik bliver vibrationerne i kæben direkte ubehagelige, og hvis musikken så samtidig indeholder meget diskant, så var det ikke til at holde ud. At lyden så samtidig led under det, kommer vi nærmere ind på i næste af snit.
Lydkvalitet: 40%
Skuffet er nok det ord der bedst beskriver, hvordan vi havde det med lyden til Sportz M3. Altså – vi er begejstrede over ideen med at lede lyden via knoglerne, men det virker bare ikke her. Lyden er virkelig alt for dårlig.
Helt overordnet er lyden i Sportz M3 alt for metallisk og uden nogen reel bas. Efter at have lyttet til forskellige former for musik måtte vi konstatere, at der bare ikke var nogen bund i musikken når vi lyttede til den på Sportz M3. De eneste bastoner vi fornemmede, var dem der lå meget tæt på mellemtonerne.
Mellemtonerne var så også de eneste som headsettet klarede bare nogenlunde. Men de var ikke overbevisende gode. Her lød de meget som om du sang ned i en metaldåse, eller bare brugte en sådan som højttaler, og det var en stor skam.
Men helt galt gik det, da vi kom til diskanten. Når vi spillede musik, f.eks. Billy Joel, hvor Diskanten er noget der rammes ofte af både sangeren og hans orkester, så føltes det som om højttalerne blev skudt ud af holderne. De vibrerede og skrattede fælt meget, og det var umuligt at holde ud at lytte til høj musik. Vi var tvunget til at skrue ned for lyden her.
Det kan godt være at headsettet koster under 500 kroner, men vi oplevede bedre musikkvalitet i headsets til under 100 kroner.
Funktioner og tilbehør: 90%
Vi vil godt give point for en fin æske der følger med, og hvori du kan have headsettet når du skal til træning. Den er slagfast og det er dejligt når den skal transporteres med rundt.
Det er også fint at der er en kontrolenhed, hvorfra vi kan betjene funktioner som volumen, pause/genoptag og ikke mindst tænder og slukke for headsettet. Men hvorfor pokker skal den være så langt væk fra selve headsettet, uden at være så langt væk at den kan hæftes i bukselommen eller tilsvarende. Vi forsøgte at hæfte den i vores træningstrøje uden større held – den faldt hele tiden ud. Så kan vi ikke godt bede om en bedre måde at fastgøre den på?