Apple er verdens største it-virksomhed

Gartner har netop opgjort listen over de 100 største it-virksomheder i verden, og Apple holder en suveræn førsteplads

Listen fra det store analysebureau Gartner, er opgjort ud fra deres omsætning af it og komponenter, og placerer som sagt Apple på en suveræn førsteplads. Listens nummer to er Samsung Vendor Group, og på en tredjeplads finder vi Google. Microsoft tager en fjerdeplads og IBM dukker op på en overraskende femteplads.

Men hvad omsætter så store virksomheder så egentlig for? Beløbene er svimlende for at sige det mildt. Apple har i 2016 omsat for ikke mindre end 218,1 milliard dollars, mens Samsung ligger på 139,1 milliard dollars og Google for 90,1 milliard dollars.

Ifølge Gartners rapport er en af årsagerne til de tre største virksomheders enorme omsætning, deres tætte tilknytning til markedskræfterne. Microsoft var oprindelig en af de spillere der var gode på det område i begyndelsen af it-revolutionen, hvor det blandt andet var web og e-business der satte gang i virksomhederne. De har formået at holde sig relevante, og kan derfor stadig se sig selv ligge blandt de fem største virksomheder.

IBM slog igennem tidligt, da it-markedet stadig var ganske ungt, og hvor servere og konsulenttjenester var dominerende. De fik aldrig rigtigt fat i det unge markedssegment, men gartner tror at de måske kan komme tilbage med den nye cloud-teknologi. Men mener også at det er nødvendigt at de skal blive langt mere forbrugerorienterede før det skal virke.

Personligt tror jeg at Gartner har ret – virksomheder der retter sig mod det købestærke forbrugermarked er vinderne. Det er enorme summer af købekraft hos forbrugerne, og virksomheder går i stigende grad over mod teknologier der bruges af forbrugerne.

Om Apple kan forvente at holde førstepladsen er et godt spørgsmål. Personligt tror jeg at vi snart kommer til at se en virksomhed som Huawei blande sig i toppen af listen.

Men også virksomheder der arbejder med 3D og virtual reality kommer til at klare sig godt, og så min personlige favorit, 3D-printere. Det bliver det nye sort inden for it-industrien. Jeg glæder mig til at se listen over de største virksomheder til næste år, hvor jeg tvivler på at vi kommer til at se IBM blandt de fem første virksomheder

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?