Danskerne gider ikke biografen længere

En ny undersøgelse viser danskerne hellere vil se de nye film på de store tv-skærme hjemme end i biografen

Foto: Samsung

Der er ingen tvivl om, at det er fedt at gå i biografen og se en ny film. Men interessen for at opleve film på det store lærred er hastigt faldende, hvilket nok i høj grad skyldes at vores tv- og lyd-setup efterhånden er blevet ret fedt.

Kantar har på vegne af Samsung lavet en undersøgelse af vores forventninger til tv-oplevelsen, og den viser at flere kommer til at se med hjemme fra sofaen, når kommende film- og tv-premierer ruller over skærmen. Faktisk svarer to ud af fem i aldersgruppen 18-29 år (39 %), at de i fremtiden kommer til at streame film og serier hjemmefra i stedet for at gå i biografen. På tværs af alle adspurgte, er det tilfældet for hver knap hver tredje (29 %).

Ifølge Magnus Nørgaard, der er TV/AV-talsperson hos Samsung i Danmark, kan det skyldes, at danskerne i stigende grad kan skabe kvalitetsoplevelser hjemmefra: 

Jeg tror, at danskerne generelt har vænnet sig til en tv-oplevelse af højere kvalitet derhjemme, og derfor kan det være en tilsvarende oplevelse at se en ny film eller serie hjemme fra stuen sammenlignet med en biografskærm – fx med en Neo QLED 8K skærm fra Samsung eller lignende. Dertil er der de sidste par år også kommet fart på nyudgivelser og premierefilm på streamingtjenesterne, så man fanger stadig nyhedens interesse hjemme fra stuen.

Magnus Nørgaard, TV/AV-talsperson hos Samsung i Danmark

En tendens i undersøgelsen viser også, at flere bruger deres tv til andet end at se flow. Størstedelen bruger tv’et til streaming og til at se videoindhold, mens 27% svarer, at de lytter til musik, 19% gamer, og 9% ser træningsvideoer. Og mange nikker til, at de ofte streamer indhold fra mobilen til tv’et. 

Men selvom vi i stigende grad skruer op for streamingen, har mere end hver femte dansker samtidig planer om at opsige dyre abonnementsløsninger (22 %). Og for de unge mellem 18 til 29 år gælder det for næsten to ud af fem (39 %). Ifølge Magnus Nørgaard kan det være et udtryk for, at der er ved at ske et skifte i danskernes forventninger til underholdning og TV-oplevelsen:

Jeg tror i høj grad, at vores syn på underholdning er skiftet, og perspektivet er blevet bredere. I dag kan et TV fx bruges til gaming, træning, streaming, til at vise kunst, lytte til musik og meget andet ud over at se traditionelle flow-programmer. Og som en naturlig forlængelse af det bliver danskerne måske mere kræsne, både når det kommer til selve indholdet på forskellige streamingtjenester, men måske i lige så høj grad også TV-produkter, som skal favne flere formål end tidligere.

Magnus Nørgaard, TV/AV-talsperson hos Samsung i Danmark

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Kantar i landene Danmark, Sverige, Finland og Norge i perioden 7-14. februar, 2023. Tallene fra Danmark bygger på 1003 respondenter.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.