Når danskerne bliver bedt om at sammenligne videomøder med fysiske møder, hvor alle mødedeltagerne sidder i det samme rum, så svarer næsten halvdelen (45%), at det er nemmere at gøre møderne korte og effektive, når de deltager i et videomøde. Samtidig svarer tre ud af fem danskere (60%), at interaktionen med de andre mødedeltagere, fx i form af spontane diskussioner, bliver mere udfordrende ved videomøder fremfor ved fysiske møder.
Undersøgelsen viser, at videomøder har gjort vores arbejdsdag mere effektiv, struktureret og punktlig. Udover at det er blevet lettere at gøre møderne korte og effektive, så er det også blevet lettere at komme til tiden til et møde (39%) samt at holde sig til dagsordenen (38%), hvorimod kun knap hver ottende (13%) oplever, at det er sværere i et videomøde.
Svært at være sjov online
Derimod fremgår det, at social interaktion bliver sværere i videomøder. Hver anden (50%) oplever, at de sociale møder er mere udfordrende, når de afholdes som videomøder fremfor fysiske møder. Mere end hver tredje dansker (37%) angiver, at de oplever, det er blevet mere udfordrende at stille spørgsmål under et videomøde, hvorimod kun knap hver tiende (12%) oplever, at det er blevet lettere. Hele 34 procent oplyser, at de undlader at lave sjov i et videomøde, hvorimod kun 6 procent oplyser, at det blevet lettere at lave sjov på videomøder.
Svært at holde fokus
Ifølge undersøgelsen tyder det også på, at deltagerne på videomødet har svært ved at holde fokus på mødet – hele 43 procent oplyser, at de multi-tasker og arbejder med andre opgaver, samtidig med at de deltager i videomødet. Det fremgår ikke, hvad der får mødedeltagerne til at kaste sig over andre opgaver undervejs, men hele 42 procent oplyser, at de har irriteret sig over eget eller andres udstyr, fx mikrofon, video eller headset.
Vi ved, at vi opnår den største koncentration og det største engagement fra mødedeltagerne, når der er styr på alt det tekniske – dvs. at mikrofonerne leverer sublim lyd af høj kvalitet, at videoen viser hele rummet og dermed alle mødedeltagere, samt at internetforbindelsen er pålidelig og stabil. Er der derimod mange afbrydelser og forstyrrelser på et videomøde skaber det irritation hos mødedeltagerne, og det gør noget ved vores evne til at koncentrere os, vi fristes ganske enkelt lettere til at kaste os over andre opgaver.
Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra
Hybrid mødeform er vanskelig
Den mødeform, som danskerne synes er den mest udfordrende, er dog hverken videomødet (21%) eller det fysiske møde (7%), hvor alle befinder sig i det samme lokale. Det er derimod hybridmødet (47%), hvor nogle sidder i det samme rum og andre deltager via video, som danskerne oplever som den mest udfordrende mødeform.
Samtidig med at videomøder har gjort vores hverdag mere effektiv, har det også givet store udfordringer i forhold til de sociale interaktioner. For at skabe de bedste betingelser for at samarbejde må virksomhederne investere i udstyr, som kan opfange spontane udtryk i realtid, og som både billedeligt og lydmæssigt kan indfange alle mødedeltagere i rummet på én gang. Dette bliver mere vigtigt end nogensinde før, nu hvor de fleste virksomheder overgår til en kombination af kontor- og hjemmearbejdsplads.
Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra