TEST: Topprofesionel WiFi 6 router fra Orbi

Den nye WiFi 6 router fra Orbi Pro leverer ikke alene en imponernede dækning, den har også kapacitet og stabilitet i spandevis og så mange funktioner at man næsten bliver væk - men det er og bliver en professionel router på godt og ondt

Orbi Pro WiFi 6 Tri-Band. Foto: Netgear/Orbi

Hvem siger at en router til kontoret skal være grim og kedelig? Ja ikke Orbi, de har for et stykke tid siden sendt deres nyeste Pro-router system på gaden, et tri-band WiFi 6 system, og routeren holder det spændende design vi kender fra Orbis andre routere.

Samtidig er systemet på stort set alle måder imponerende. Det kan udbygges til at dække næsten 1.115 kvm ved hjælp af et par satellitter, hvilket burde være nok til langt de fleste kontorer jeg lige kender til.

Inden jeg går videre, så skal jeg lige sige, at dette ikke er en router du vil købe til hjemmet, den er for dyr og har funktioner du næppe nogensinde vil få brug for, Orbi har en fortrinlig serie af routere til hjemmet, fx Orbi WiFi 6 til hjemmet som jeg testede for ikke så længe siden, som du kunne kigge på, hvis du er til Orbis produkter.

Med det ude af verdenen, lad os så komme i gang med at kigge nærmere på dette Orbi system, der forresten også hedder SXK80, hvilket gør det markant lettere at finde systemet, hvis du søger på det på nettet.

Traditionel opsætning

Mange router-systemer bruger i dag en app til opsætning og den efterfølgende betjening. Det er dog ikke tilfældet med dette system. SXK80 bruger den helt traditionelle opsætning, hvor routeren sættes til nettet og tændes. Herefter fyrer du op under din browser og kobler dig på det, midlertidige, netværk som routeren automatisk opretter. Og husk nu at lave det om – for både navn og adgangskode er den klassiske fra Netgear/Orbi, og du kan finde logindetaljer på alle deres nyere routere.

Når du først er logget ind, så ender du i den helt traditionelle router-bios du kender fra så mange andre routere. Der er en grundlæggende og en avanceret opsætning. Personligt springer jeg med det samme til den avancerede opsætning, for jeg er en nørd, og jeg elsker at pille i de små detaljer ved routeren.

Men inden du klikker ind her, får du mulighed for at tilkoble den eller de satellit(er) der eventuelt følger med routeren – i mit tilfælde en enkelt router. Men så stort er mit kontor ikke, så jeg valgte ikke at slutte den til her og nu.

En af de fede ting ved denne router er, at den kan oprette hele tre forskellige trådløse netværk, samt en gæsteportal. Hovednetværket, er det du selv bruger til dine vigtigste enheder, for det er her sikkerheden er højest.

Så er der et netværk til dine medarbejdere og et netværk til virksomhedens IoT-enheder. Denne funktion er jeg vild med – for det betyder at du let kan adskille dine netværk og enheder. På den måde får du en segmentering af dit netværk, helt uden du behøver gør det store selv.

Orbi Pro WiFi 6 Tri-Band set bagfra. Foto: Netgear/Orbi

Gæstenetværket skal naturligvis være der, og jeg lagde mærke til, at der som standard er et udløb af IP-leasen på 2 timer. Så folk kan ikke bare være koblet til i evigheder. Jeg mangler muligheden af en roterende adgangskode, så det ikke er den samme der altid bruges.

Hvis du har behov for det, så kan du vælge en tekstfil der automatisk præsenteres for gæstebrugerne, som viser dine vilkår og betingelser, og du kan få vist din virksomheds logo.

Mange muligheder

Der er en række fede, og avancerede, indstillinger og muligheder i routerens opsætning. Ting som at sikre at din router ikke besvarer et ping på internet-porten (og dermed beskytter dig – en anelse – mod DDoS-angreb), som at bruge adgangskontrol til at sikre eller stoppe enheder i at få adgang til dit netværk.

Her kan du vælge at forhindre alle enheder i at oprette forbindelse, og så giver adgang til de enheder du kender og stoler på. En restriktiv, men også effektiv, måde at begrænse adgangen til nettet på.

Du kan vælge at blokere sider og tjenester som du ikke vil have dine medarbejdere har adgang til, du kan vælge at blokere alle dage, og/eller tidspunkter på dagen.

Der er virkelig mange forskellige spændende og fede indstillinger i routeren, og fordi det er en business router, er mange af disse rettet mod sikkerhed og beskyttelse af din virksomhed.

Også en app

Der findes også en app, som Netgear – der står bag Orbi-routerne – kalder for Insight. Den valgte jeg dog ikke at bruge her, men den giver adgang til en masse statistikker og informationer om systemet – hvis du altså ønsker at betale for et ekstra abonnement. De første 29 dage er gratis, så du kan evaluere om det er noget for dig.

Jeg kan godt se at mange it-administratorer kan have glæde af en app, og på den måde overvåge og håndtere deres netværk (i både ental og flertal) uden at være forbundet via en computer. Min i mit tilfælde er jeg tilfreds med at betjene det via webbrowseren.

Under hele min test viste Orbi-netværket sig fra sin bedste side. Klippestabilt og lynhurtigt. Jeg oplevede ingen lag, ingen pakketab og ingen forstyrrelser af nogen art.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Orbi Pro WiFi 6 systemet, SXK80, er et virkelig godt professionelt router/satellit-system. God og traditionel opsætning, masser af funktioner, spændende segmentering af netværket og meget høj grad af intern sikkerhed.

Samtidig er det klippestabilt og lynhurtigt, og det er faktisk ret let at administrere.

Som virksomhedsnetværk er det genialt, som hjemmenetværk rent overkill.

Det kan udbygges til over 1.000 kvm og det er virkelig imponerende.

Du kan læse mere om systemet her.

Det koster Orbi SXK80 lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?