El-løbehjul mere bæredygtige end forventet

Ernst & Young udarbejdet en rapport, der viser, at CO2-udledningen fra nye el-løbehjul med udskiftelige batterier er langt lavere end hidtil antaget

Færdselsstyrelsen offentliggjorde 26. februar en evaluering af el-løbehjul, hvor det skabte det en del opmærksomhed, at klimaaftrykket fra el-løbehjul er større end fra en bybus. Ifølge evalueringen er klimaaftrykket ved at transportere en person 1 kilometer i en bybus 89 gram CO2, mens det er 91 gram CO2 med et el-løbehjul.

Nu kan Voi imidlertid i samarbejde med Ernst & Young påvise, at klimaaftrykket for den nyeste generation af el-løbehjul med udskiftelige batterier, som Vois nyeste model Voiager3, er mere end halveret i forhold til de tal Færdselsstyrelsen fremlagde.

Ved at lave en såkaldt livscyklusanalyse (LCA) konkluderer Ernst & Young, at klimaaftrykket ved at transportere en person 1 kilometer på en Voiager3 blot er 34,7 gram CO2 – altså 61 procent mindre end en bybus.

Set i forhold til de date om udledningen fra el-løbehjul, som hidtil har været tilgængelige, er faldet endnu mere markant. De hidtidige beregninger er baseret på tal fra USA, og i forhold til disse er der tale om et fald på hele 72 procent.

Dermed byder el-løbehjul på et bæredygtigt alternativt transportmiddel, som kan være en del af løsningen til at nå målsætningen om 70 procent reduktion i udledningen af CO2. Indenfor transportsektoren går det nemlig den forkerte vej, og udledningen er steget støt siden 2014. Det har EU netop offentliggjort en analyse om.

Fakta kort:

  • Voiager3 har et klimaaftryk fra vugge til grav på 34,7 gram CO2/kilometer – en reduktion på 72 procent i forhold til de hidtil tilgængelige tal.
  • Voiager3 udleder 61 procent mindre CO2/passagerkilometer end en bybus.
  • Voiager3 kommer til Danmark foråret 2020.

Til sammenligning viser Ernst & Youngs analyse, at klimaaftrykket ved at køre i bil i gennemsnit er 120 gram CO2/km for nye biler – færdselsstyrelsen arbejder endda med et noget større tal, nemlig 212 gram CO2/km.

LCA-analysen fra Ernst & Young, som er den første af sin slags foretaget på foranledning af en udbyder, dokumenterer således de store fremskridt der er sket med el-løbehjul siden den første free-sharing model så dagens lys i Santa Monica, USA i 2017.

På blot to år er el-løbehjul blevet udbredt til 626 byer i 53 lande, hvor millioner af mennesker hver dag bruger el-løbehjul som et alternativ til biler, busser og andre fossile transportmidler. Dermed er el-løbehjul et af de transportmidler, som brugerne hurtigst tager til sig – faktisk er de fire gange så populære som free sharing el-cykler.

El-løbehjul viser dermed sit potentiale som et middel til at nå målet om at reducere biltrafik især i de større byer. En målsætning, man arbejder frem mod i en række europæiske byer. Og det er der god grund til:

  • Luftforureningen stiger i de store byer, og biler er den væsentligste årsag til dette. I Danmark vurderes det, at 3750 dør af luftforurening om året – på europæisk plan er tallet 800.000.
  • I gennemsnit udgør veje og parkeringspladser til biler 50 procent af arealet i europæiske byer.
  • 40 procent af alle europæere er udsat for trafikrelateret støj på mere end 55 decibel, hvilket kan føre til angst, depression og nedsat indlæringsevne.

Det sker ifølge rapporten fra Ernst & Young bedst i et tæt samarbejde med de byer, hvor el-løbehjulene findes. Rapporten dokumenterer, at når samarbejdet mellem myndigheder og udbyder fungerer, kan det effektivt flytte trafik fra biler over til kollektiv trafik – fordi man kæder hubs for el-løbehjul sammen med knudepunkter for kollektiv trafik.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2637 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart