Det er ikke så længe siden vi testede en Toshiba laptop, så vi var en anelse skeptiske, da vi pakkede den lille Z30 ud, en fiks lille business laptop, der næsten er en ultrabook. Men den gav et godt indtryk fra start af.
Z30 er ret tynd og vejer sølle 1,2 kg på trods af at den er udstyret med en 13,3” skærm. Det umiddelbare indtryk var, at vi her stod med en elegant laptop, dedikeret mod den rejsende forretningsmand, der ikke ønsker at slæbe en stor laptop på et par kg. rundt hele dagen.
Men da vi åbnede låget på laptoppen faldt indtrykket en hel del. Udseendet blev kedeligt og mest af alt lignede Z30 nu en af de meget billige Medion-pc’er der sælges gennem Aldi. Ikke at der er noget galt med dem, men vi har her en laptop der ligger meget tæt på 10.000 kroner i indkøb, og ikke en solgt for under 4.000 kroner i Aldi.
Bedre materialer tak
Vi havde også gerne set byggekvaliteten var bedre. Låget har en tendens til at give sig når vi åbner og lukker det. Vores første indtryk af tastaturet var ligeledes at det godt kunne have været bedre, men her måtte vi ændre vores opfattelse.
Tastaturet viser sig at være rigtig behageligt at arbejde på, med en god modstand og god arbejdsgang. Det er også ret fedt, at baggrundslys på tasterne tænder så snart du begynder at skrive.
Tasterne er af ø-typen altså isolerede taster som gør det nemt for folk som undertegnede der skriver 10-fingersystem, at arbejde på med dette tastatur.
Men tastaturet får alligevel et lille rids i lakken. For mellemrumstangenten ligger så den er svær at ramme ordentligt og af alle tasterne virker den som om den er lige ved at falde af.
Endelig skal vi lige bemærke, at hele laptoppen virker til at være fremstillet i en plastik-materiale, der er kamufleret som børstet aluminium. Det giver laptoppen et eksklusivt udseende, som desværre ikke holder, når vi først får fat i den.
Flot skærm
Toshiba Satellite Z30 er udstyret med en 13,3” skærm med Toshibas egen FHD eDP-antirefleksskærm, der har en ekstra høj lysstyrke.
Begge dele ses tydeligt, når du arbejder med skærmen. Det er så som så med reflekserne i skærmen, hvilket er dejligt når du kan risikere at skulle arbejde på den alle mulige forskellige steder, f.eks. i lufthavne, hoteller og andre steder, hvor du ikke har kontrol over lysindfald.
Laptoppen er også bygget op over en SSD, hvilket gør at den booter dejlig hurtigt, og det satte vi stor pris på i starten, hvor der var mange genstarter på grund af Windows opdateringer.
Benchmark
Vi gik nu over til at kigge nærmere på ydelsen af Z30, og den havde vi faktisk ret store forhåbninger til. Z30 er udstyret med en core i7-processor, en SSD og 8 GB ram, hvilket alt i alt burde betyde at der er rimeligt mange kræfter under tastaturet.
Grafikken drives af Intel HD Graphics 4400, hvilket burde give en rimelig god ydelse på grafiksiden, så alt i alt forventede vi en laptop der yder flot.
Nu er Z30 en ikke en arbejdsstation eller en gamingmaskine, men derfor ser vi gerne, at der er gode kræfter i den, det vil gøre at den booter hurtigere, starter og stoppe applikationer hurtigere, og at den generelt giver følelsen af speed.
Vi kørte laptoppen gennem et par forskellige benchmarks, blandt andet 3DMark og PassMark, og begge viste samme mønster.
Z30 er ikke hurtig, men heller ikke langsom. Dens ydelse ligger i middelspektret, hvilket passer fint til at den er en business laptop.
Opsamling
Z30 er en underlig fisk. Den giver udtryk af at være en eksklusiv business laptop, og prisen indikerer da også det. Men byggekvaliteten og ydelsen er ikke helt der, hvor vi gerne så det.
Omvendt så er tastaturet utrolig behageligt at arbejde på, om end mellemrumstangenten godt kunne have været placeret mere hensigtsmæssigt.
Skærmen giver gode point – skærmbilledet står rigtig flot og der er et minimum af reflekser, hvilket gør den meget behagelig at arbejde med.
Vores samlede vurdering af Z30 ender med at blive, at vi her har en rigtig elegant laptop, der kan hvad den skal, er fint til den rejsende forretningsmand, men som nok koster lige lidt mere end vi synes den kan leve op til.