Hi-fi uden den store, klodsede forstærker

Danske System Audio leverer solide, trådløse hifi-højttalere, der prøver kræfter af med brugervenlig teknologi.

Indrømmet! Jeg er stor fan af System Audio. Den danske højttalerproducent har altid haft en balance mellem bas og diskant, der giver plads til mellemtoner og de finere detaljer i lydbilledet. Selvom jeg oftest lytter til elektronisk musik, der ofte stiller store krav til bassen, og højttalernes evne til at gengive triangel og små lydeffekter, føler jeg, at System Audios højttalere leverer varen. Derfor er jeg spændt på at teste SA saxo 7 active.

System Audio har inden for de senere år kastet sig ind i den trådløse revolution, og SA saxo 7 active er et godt bud på et par trådløse, aktive højttalere, som udnytter Bluetooth og giver saft og kraft for pengene qua de indbyggede forstærkere. De gør, at du blot tilslutter din mobile enhed, hvorefter højttalerne tilføjer ekstra effekt til din musik. Kort sagt, du får en god stereooplevelse, uden at du skal investere i en stor stereoforstærker.

System-Audio-Saxo-7-Active

Opsætning

System Audio gør det yderst nemt at klargøre højttalerne til brug. De har sågar været så venlige at inkludere et to meter langt kabel, der forbinder de to enheder med hinanden – det er ikke alle producenter, der gør det. End mindre detalje, men rart at jeg ikke skal ud og købe kablet, mens højttalerne står derhjemme og venter.

Den medfølgende brugsanvisning er nem at forstå, og det tager mig godt fem minutters tid at sætte herlighederne op ved hjælp af fjernbetjeningen.

Første generation med enkelte børnesygdomme

SA saxo 7 active bliver i foråret 2018 lanceret sammen med SA saxo 3, der er lillebroren. De to højttalersæt tilhører første generation, der har indbygget Autosense. En fed feature i teorien – i praksis bliver den lidt irriterende.

Autosense fornemmer, hvornår jeg spiller musik på min iPad Pro, og lyden automatisk streames til højttalerne. Irriterende er det dog, at når jeg beder min tablet om at afspille lyd gennem sine egne højttalere, såsom når jeg spiller spil, så oplever jeg ofte, at Autosense går ind og ignorerer min kommando og streamer lyden alligevel. Jeg skal helt deaktivere Bluetooth på min iPad Pro, før Autosense ikke skræmmer livet af min familie inde i spisestuen, hvor højttalerne står, mens jeg sidder inde i stuen og spiller.

Når jeg endelig ønsker, at Autosense skal føre lyden fra min tablet til højttalerne, kan der gå op til 30 sekunder, før lyden streames. Går jeg derimod ind i iPad’ens indstillinger og aktiverer højttalerne manuelt, går det kun nogle få sekunder.

SA-saxo-7-active-white-satin2

Lydoplevelsen

SA saxo 7 active leverer et nuanceret lydbillede med en høj detaljegrad og fed fornemmelse af stereolyd. Imponerende er det, hvor kraftfuld en gengivelse af musikken højttalerne leverer – og med en rumklang, som vækker reminiscens af en lille koncertsal. Saxo 7 active har desuden en fornuftig balance mellem bas og diskant, der respekterer mellemtonerne, men der er også et enkelt skår i glæden. For System Audios højttalere har et svagt punkt i forhold til den bastunge elektroniske musik.

Når jeg lytter til Dreaming og The Anthkythera Mechanism, bliver bassen en smule mudret. Saxo-højttalerne har en ’adaptiv bas’, der skal sikre en fyldig bas selv, når jeg afspiller musik med lav lydstyrke. Det oplever jeg også, men det virker ikke som om, at bassen tilpasser sig efter den høje lydstyrke, hvor den netop mudres.

Jeg oplever, at lyden bliver bedre, når jeg vælger basformindskelse i iPad’ens lydindstillinger. Jeg kan sagtens leve med bassens lettere ujævne bund, som også går igen i Yagyas numre. Dog ikke i samme grad eftersom Yagyas musik ligger i den mindre bastunge ende af ambient/dub.

SA-saxo-7-active-woofer

Nobuo Uematsu sætter, ligesom BT, højttalerne på prøve, eftersom One Winged Angel stiller krav til deres evne til at gengive små detaljer såvel som den pompøse helhed i symfonien bestående af klassisk orkester og et heavy rockband. Ouverturen med gruvækkende strygere og blæsere, der sætter scenen for den faldne engels genkomst, går skarpt igennem akkompagnere af slaginstrumenter. De efterfølges af et fantastisk gengivet elguitarriff. Koret og klokkespillet får ikke lov til at drukne, selvom bas- og elguitarerne blæser derudaf sammen med en trommeslager på en overdosis jordmoderkaffe.

Min eneste anke, når jeg lytter til One Winged Angel, er basguitaren lyder en anelse mudret. Det er ikke helt så slemt som, når jeg spiller BTs numre med elektronisk bas, men det kan anes.
Går vi over i den klassiske, minimalistiske genre, så brillerer SA saxo 7 active, når jeg afspiller Chopin og Debussy. Klaverets toner går klart og skarpt igennem. Rumklangen giver fornemmelsen af at sidde i en lille koncertsal, hvor Claudio Arrau sidder og får tangenterne til at danse. Klaverets spillets dybe toner bliver gengivet med en solid bund, der hverken skratter eller mudres – kun klarhed.

Den gode rumklang går også igen under afspilningen af Chloe. Hannah Peel åbner med det, der kunne lyde som en forvokset bongotromme i en nedlagt fabrikshal, mens pianoets høje toner træder smukt og skarpt frem i lydbilledet. SA saxo 7 active gengiver også Peels høje, skarpe stemme under omkvædet med en renhed, der kun kan roses til skyerne.

Produktinformation

  • Navn: SA saxo 7 active
  • Producent: System Audio
  • Forbindelse: Bluetooth 4.0, tabsfrit aptX
  • Frekvensområde: 45 Hz-25 KHz
  • Dimensioner (bredde x højde x dybde): 16 x 31 x 26 cm
  • Vægt: Cirka 5 kg
  • Vejledende udsalgspris: Kr. 5.999/par
  • Mere information hos System Audio

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

System Audio leverer varen, og SA saxo 7 active er bestemt pengene værd – især hvis du lytter til mere akustisk eller klassisk musik. Den elektroniske genre med tungere bas får højttalerne til at halte en anelse, og det er bestemt til at leve med, hvis du ikke er fanatisk med detaljegraden. Bluetooth-højttalerne har god balance mellem bas og diskant, som respekterer mellemtoner og nuancer. Samtidig er højttalerne ikke så følsomme overfor placering i forhold til din lytteposition. Autosense-funktionen er en god tanke, men den skal raffineres, hvis den ikke skal være irriterende.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?