Tidligere har trådløs lyd været associeret med små højttalere uden aktiv bas og ordentlig lydkvalitet. Givet, der har været enkelte mærker, som har brilleret, men der var stadig lang vej op til hi-fi-niveauet. Vi begynder at se producenterne lancere de første trådløse, hi-fi-højttalere, hvilket er spændende, eftersom mere konservative lydeksperter stadig sværger til kablet, hvis der skal være god lyd. Personligt synes jeg ikke, at det er tilfældet længere, hvilket mine anmeldelser vil vise. Teknologien er ved at være på plads.
Udviklingen bærer os hen mod et musikalsk univers, hvor sange ikke længere er noget, vi behøver at have stående som fysiske medier – hvornår har du sidst købt en cd? Streaming vinder indpas – nu er det ikke længere forbeholdt unge mennesker. Du kan i dag streame Ariana Grande som Alice in Chains.
De trådløse højttalere gør det nemmere at streame lyd direkte fra din telefon eller tablet. Du slipper for at skulle tænde dit anlæg, sætte cd’en i skuffen og trykke play. I dag kan du gå ind i dit musikbibliotek på din enhed og sammensætte en playliste med lige præcis de numre, du er i humør til at lytte til, hvorefter du streamer til højttalerne. Lydkvaliteten behøver ikke være elendig, fordi du streamer med 128 kbps. Du kan faktisk streame med helt op til 320 kbps, så du får bedre fylde og flere nuancer med i musikken.
Du kan sagtens streame klassiske koncerter i høj kvalitet, og i sidste ende handler det om, hvad du er villig til at betale for i forhold til dit behov.
Pot og pande, pris og kvalitet
Du får nemlig, hvad du betaler for! Gammel kliché, men i allerhøjeste grad sand når det kommer til højttalere – og dog. Køber du højttalere til mindre end kr. 1.000, kan du ikke regne med en high-fidelity oplevelse, der bringer dig tæt på din favoritkunstner. Du skal have den lidt større pengepung frem.
Bruger du typisk mere end kr. 2.000 per højttaler, begynder du at komme tættere på den gode lyd – også selvom vi taler om trådløse højttalere. Givet, du kan snildt slippe titusindevis af kroner på high-end Bluetooth-højttalere, men som du vil kunne læse senere i min anmeldelse af Podspeakers MiniPod og System Audio SA saxo 7 active, kan du også få en god hi-fi-oplevelse til færre penge.
Du kan også sagtens finde dyre højttalere, som ikke leverer varen, ligesom du kan opleve, at de billige Bluetooth-højttalere kan overraske postivt. Her tænker jeg især på UE Wonderboom, der virkelig imponerer.
Hvilket behov skal dækkes?
Er du novice inden for lyd, bør du overveje, om du ikke skal starte med den lidt billigere løsning, der kan give dig erfaring med, hvad du søger i et par højttalere. Endvidere skal du også gøre op med dig selv, hvor og hvordan du vil bruge dem. Er det i køkkenet, campingvognen eller på stranden, står du overfor vidt forskellige behov, hvormed det ville være omsonst at bruge kr. 7.000 på stereosetuppet, der skal krammes ind i familiens campingvogn, når I ruller på ferie – her passer UE Wonderboom bedre ind. Skal højttalerne omvendt bruges i køkkenet, stuen og soveværelset, er det godt med den transportable udgave, der ikke vejer for mange kilo, såsom Libratone Zipp. Skal musikken være et socialt redskab under havemiddagen, byder en del trådløse højttalere på 360 graders lyd, hvormed enheden placeres midt på bordet, og alle kan lytte med, når Big Fat Snake jodler derudaf.
Skal højttalerne have en fast plads på skrivebordet eller i bogreolen, fordi du gerne vil nyde ordentlig lyd, når du læser eller arbejder, bør du bestemt overveje de lidt dyre modeller. Du bør se på købet som en investering i musikoplevelser, der får dig til at slappe af, knibe en tåre eller få dig op af stolen i takt med nakkehårene rejser sig.
Lytter du til musik med mange nuancer og detaljer, såsom klassisk, skal du op i pris, hvis du vil have staklen med trianglen med, når du lytter til symfoniorkestret. Musikeren med trianglen er nok den mest oversete person i hele orkestret – og han vil så gerne høres.
Den dyre løsning: Sådan kommer du i gang
Lægger du dig fast på den lidt dyrere løsning med aktiv bas og gode membraner, er der en række trin, du skal igennem, før du får den gode optimale lyd ud af dit køb.
Brug som noget af det første, efter du har kærtegnet dine nye højttalere, nogle timer på at spille dem til. Membranerne skal lige i gang, før de leverer den lyd, producenten har haft i tankerne. Dernæst skal du bruge lidt tid på opsætningen og placeringen. Du bliver belønnet med øregasmer på stribe.
Gode stereohøjttalere har behov for at stå to-tre meter fra hinanden, så du får et bedre og mere klart stereolydbillede. Kommer højttalerne for langt fra hinanden, ødelægger det stereofornemmelsen, da højttalerne kommer til at agere som individuelle monoenheder. Ydermere er det vigtigt, at du placerer dem i hovedhøjde. Og det er hovedhøjde målt ud fra, om du er stående eller siddende, når du lytter til musik. På denne måde er du i centrum ud fra højttalernes spredning af lyden.
Jeg oplever, at jeg typisk skal sidde mellem to-tre meter fra højttalerne for at opleve den optimale spredning af lyden. Alt i alt handler det dog om at eksperimentere lidt, eftersom der ikke findes to sæt identiske ører. Du finder måske en placering, der passer bedre til dig.
Når det kommer til placering, er det også vigtigt at tage højttalertypen i betragtning. Kompakthøjttalere, der er designet til high-fidelity, har mere rigide krav til placering end et par mindre Bluetooth-højttalere, hvor fokus er, at de skal være let transportable.
Fire anmeldelser, fire forskellige former for trådløse højttalere
Hvis du har svært ved at gennemskue, hvilke mærker eller højttalere, der passer til dig, kan du måske finde inspiration i mine anmeldelser af fire forskellige, trådløse højttalere.
UE Wonderboom er den lille Bluetooth-højttaler med stor lyd. Da jeg i tidernes morgen testede den, blev jeg yderst overrasket over, hvad så lille en sag kunne præstere. Samtidig var den nem at have med i tasken, når jeg skulle på ferie – eller have underlægningsmusik mens et hold karatefolk fik frit slag. Prisen ligger på kr. 799 per højttaler.
Libratone Zipp er den store, trådløse højttaler, som rummer flere funktioner og kraftigere lyd end Wonderboom. Du kan bruge den til opkald og lytte til internetradio. Samtidig er den let nok til at have med på farten. Både Zipp og Wonderboom byder på 360 graders lyd, og hvis du vil udnytte deres potentiale, bør du købe to. De kan parres med hinanden, hvormed du får 360 graders stereolyd, hvilket er lidt af en syret oplevelse. Prisen per højttaler ligger omkring kr. 1.500.
MiniPod fra Podspeakers ligger omkring kr. 2.200 per højttaler, og her begynder vi at komme op på high-fidelity-niveau. Du kan vælge at køre et monosetup med blot én højttaler med aktiv bas eller et stereosetup med en aktiv og en passiv. Det er ikke muligt at høre forskel på dem.
SA saxo 7 active er et par hi-fi-stereohøjttalere til kr. 5.999. De er designet til at have en fast plads i hjemmet, selvom de er kompakte og lette nok til, at du kan ændre placeringen efter behov. Dog vejer de godt fem kilo stykket, og ligesom MiniPod, kræver de en stikkontakt, hvormed de nok ikke egner sig til at have med på fisketuren.
I mine anmeldelser har jeg brugt musik fra vidt forskellige genrer og kunstnere, hvilket gav mig et nuanceret indtryk af de enkelte højttaleres egenskaber:
BT – progressiv house og eksperimentel elektronisk musik:
– Artifacture (ukomprimeret)
– Dreaming (Electronic Opus-udgave, ukomprimeret)
– The Anthkythera Mechanism (Ukomprimeret)
Hannah Peel – minimalistisk singer-songwriter:
– Chloe
Claudio Arrau – klassisk pianist, der blandt andet er kendt for sine fortolkninger af Chopin og Debussy:
– Debussy – Clair de lune
– Chopin – Nocturno 1-3
Yagya – ambient, dub og house:
– Cold Hands
– Reverbs and Delays
Nobuo Uematsu – eksperimentel musiker, der blandt andet er kendt for sin fusion af klassisk og heavyrock:
– One Winged Angel