Danske højttalere med kraft og komplikationer

Danske Libratone er kendte for deres højttalere med lynlås og minimalistisk design, mens lydoplevelsen skal tages med et gran salt.

Libratone er en god iværksætterhistorie om tre danskere, der i 2009 går sammen om at lave transportable, trådløse højttalere med dansk design. Libratones højttalerdesign med den efterhånden klassiske lynlås bliver opdaget af Apple, hvilket sætter gang i væksten, da Apple-butikker verden over har de danske højttalere stående på hylderne. I dag har virksomheden kontorer i København, San Fransisco, Beijing… og Skive.

Visionen for Libratone er transportable højttalere med hi-fi-kvalitet og dansk design, som også tiltrækker kvinder. Således beskrives den jyske producent af den daværende administrerende direktør og serieiværksætter, Tommy Andersen, på Vækstfondens hjemmeside.
Libratone Zipp har dog enkelte udfordringer i forhold til visionen.

498034-libratone-zipp-inline

Tag musikken under armen

Zipp-højttalerne er klassiske, trådløse højttalere med det fornemmeste formål, at du kan tage dem med overalt – om det er i hjemmet eller ude i verden. Kører du wireless hotspot eller Wi-Fi, kan du tilslutte op til seks højttalere til samme enhed, hvilket giver dig multirumslyd, der er meget fremme i tiden.

Du kan desuden gemme op til fem internetradiostationer på Zipp. Trykker du på højttalerens multiknap, kan du nemt skifte fra musik på din Apple-enhed til radiostationen. Når jeg vil skrue ned for lyden, bruger jeg blot multiknappen på den ene højttaler, og lydstyrken reguleres på begge – om end det ikke er altid, at de to enheder kommunikerer sammen.

Zipp lyder bedst, når du parrer to højttalere med din iPhone eller iPad via Wi-Fi. Du kan også forbinde den enkelte højttaler via Bluetooth, men så kan du ikke køre et stereo setup. Zipp har en levetid på op til 10 timer på en opladning, så de kan stå på havebordet og spille aftenen lang.
Hvis der er én ting, vi skal have in mente, når der tales om Zipp, så er det, at de er transportable højttalere uden aktiv bas. Prisen ligger omkring kr. 1.500 per styk. Dermed vil det være hamrende urimeligt at forvente en high fidelity oplevelse – uanset hvad Libratones administrerende direktør måtte have udtalt til Vækstfonden. Zipp er ikke en hi-fi-højttaler, og det manifesterer sig tydeligt i musikoplevelsen.

Opsætning

Jeg henter Libratone-app’en for at komme i gang med opsætningen af mine to Zipp’ere. App’en har en meget god og udførlig beskrivelse af, hvad jeg skal gøre for at forbinde højttalerne med min trådløse netværk. Alligevel har højttalerne problemer med at koble sig på, og det tager mig næsten en halv time fordelt over en dag, før der endelig sker noget. Spørg mig ikke hvad jeg gjorde, men pludselig lykkedes det at forbinde de to enheder med netværket og hinanden.

Efterfølgende oplever jeg enkelte stunder, hvor højttalerne ikke taler sammen, hvormed jeg må køre opsætningen endnu en gang, før de gider at agere stereohøjttalere.

Lydoplevelsen

Libratone-app’en giver dig muligheden for at indstille Zipp efter miljøet, du opholder dig i. Heriblandt kan du fremhæve mellemtonerne, hvis højttalerne står på dit skrivebord. Det ændrer dog ikke på min grundlæggende oplevelse af, at Zipp ikke er god til at gengive mellemtoner.

IMG_20180925_152755

Zipp gør sig i kraftfuld bas, markant diskant og evnen til at spille højt. Uanset om jeg spiller mine elektroniske sange eller Hannah Peel, oplever jeg, at skrivebordet ryster en del, hvilket ikke er en fordel, eftersom bassen overdøver mellemtonerne. Diskanten er dog i stand til at trænge igennem. Highhat og tamburiner er ganske tydelige, mens sangstemmerne træder lidt i baggrunden.

Libratone-Zipp-56da7ce65f9b5854a9df2bf8

Når jeg spiller Debussy og Chopin, fornemmer jeg også et lidt mudret lydbillede koblet med lidt dåseklang, der skaber en hul effekt. Tankerne ledes hen på Claudio Arrau, der sidder for enden af et stålrør og spiller klaver. Når jeg spiller mindre pompøse numre, er lyden ganske god, og når jeg minder mig selv om, at Zipp faktisk ikke er udviklet til store symfonier og hi-fi-oplevelser, synes jeg faktisk, at højttaleren gør det hæderligt.

360 graders lyden fungerer fint, eftersom jeg kan gå rundt om hver højttaler og fornemme musikken ramme mig. Og når jeg parrer to Zipp’ere med hinanden, bliver lyden mere fyldig, end når jeg blot bruger én højttaler. Stereolyden i 360 grader gør bare lyden bedre, hvorfor jeg klart anbefaler, at du køber to Zipp’ere frem for én, hvis højttaleren skal bruges til andet end blot baggrundsmusik til fester eller i køkkenet.

Produktinformation

  • Navn: Zipp
  • Producent: Libratone
  • Frekvensområde: 50 Hz – 20 KHz
  • Batterilevetid: Op til 10 timer
  • Dimensioner (højde x bredde): 26,1 x 12,2 cm
  • Vægt: 1,5 kg
  • Forbindelse: WiFi dual band 2,4 GHz & 5 GHz, Bluetooth 4.0 aptX, 3,5 mm mini-jack (analog)
  • Set til: Kr. 1.599/højttaler
  • Mere information hos Libratone

Bedømmelse

Samlet vurdering 75 %

Libratone Zipp leverer en hæderlig 360 graders lyd af en transportabel højttaler. Zipp er nem at have under armen, og den har en god batterilevetid. Er du til kraftfuld bas og skarp diskant, er der bestemt noget at komme efter her, men mellemtonerne drukner. Jeg anbefaler, at du køber to højttalere, da du vil opleve et fyldigere stereolydbillede.

Skal du blot bruge højttaleren til baggrundsmusik, kan du sagtens nøjes med en enkelt. Libratone-app’en fungerer ikke synderligt godt, og højttalerne har til tider problemer med forbindelsen mellem hinanden. Forbindelsen til min iPad Pro fungerer dog upåklageligt.

Kommentar til artiklen?