Husqvarna Automower 330 X

Husqvarna Automower 330 X

Testens mest avancerede plæneklipper robot. Den har samme størrelse og stort set samme vægt som Gardena, og den ligner den en hel del – helt ned til ladesystemet og kabelsystemet. Det er tydeligt, at Gardena og Husqvarna kommer fra samme producent.

Som med Gardena var det let at installere Husqvarna. Efter udlægning af kantkabel var det tid til at montere et guidekabel. I dette tilfælde er der dog plads til to guidekabler, hvoraf vi dog kun brugte det ene.

At have to, gør det dog muligt at forbinde langt flere haver og zoner til robotten, og det giver mening med en robot af denne kaliber. Guidekablerne gør det let for robotten af finde rundt mellem forskellige haver og zoner, så det ikke er nødvendigt at oprette korridorer med kantkablerne.

Som tilfældet er med Gardena og Stibo, så skal Husqvarna heller ikke teste kantkablet, og det sætter vi stor pris på. Dens navigation er så god, at den uden problemer kan håndtere, hvis kablet skulle komme lidt for tæt på kanten.

Det er let at få base-stationen monteret, og som tilfældet er med Gardena-robotten, så er det jordskruer, der holder den fast i jorden.

Vi lod også her kantkablet ligge ovenpå græsplænen for at se om Husqvarna ville rive kablet over, eller om det var nødvendigt at begrave, det som vi måtte med Robomow og Stiga.

Avanceret programmering

Husqvarna er let at programmere, og det er småting, der gør den til noget særligt. Blandt andet ting som kopieringsmuligheder. Du indtaster hvornår robotten må og skal arbejde på en given dag, og så kan du kopiere de indstillinger over til ugens andre dage – eller et udvalg af dage. Let og noget der viser, hvor let det er et programmere robotten.

I programmeringen bestemmer du også klippehøjden. Du indtaster den og så justerer den elektriske motor automatisk højden. Se – det var så testens letteste justering af klippehøjde.

Den lethed gennemsyrede hele programmeringsdelen af robotten, og er med til at hive karakteren helt op i top.

Husqvarna Automower 330 X

Super støjsvag

Husqvarna er den robot i testen, der har den største motor, men det gjorde den ikke til en støjende robot. Den havde præcist samme støjniveau, eller mangel på samme, som Gardena, og selvom den arbejder lige ved siden af dig, så lægger du faktisk ikke mærke til at den kører og slår græs.

Den er også udstyret med en række teknologier, som ikke var i andre af robotterne. De to af dem skal vi lige kigge lidt nærmere på. Dels har den gps-assisteret navigation, hvilket betyder at robotten opretter et kort over haven eller haverne, hvor den kender kantkablet og guidekablets position. Den registrerer derefter hvilke dele af haven, der allerede er klippet, så den kan optimere klippemønstret. Genialt siger vi bare. Faktisk så har vi ved flere lejligheder kunne konstatere, at robotten lige kører ud, slår græs på et lille areal, og så kører tilbage igen, og resultatet er super godt.

Den har også en vejrtimer, der gør, at den tilpasse arbejdstiden efter plænens væksthastighed. Det betyder i praksis, at i perioder med kraftig vækst, så kører den oftere og når græsset ikke vokser, så holder den stille en stor del af tiden. Robotten holder øje med, om solen skinner eller om det regner og den ved, hvornår græsset gror. Det betyder også, at den ikke kører unødvendigt, og dermed ikke slider på græsset ved at køre for ofte.

Som med Gardena så har den meget fintfølende kollisionssensorer, så den stort set ikke rører ved objekterne, inden den stopper og finder en ny retning.

Den har også de løst monterede klippeblade, så ting, den kører over, ikke bliver ødelagt, mens den stadig uden problemer klipper græsset.

Den er også monteret med et løst ophæng, så som med Husqvarna så bliver påvirkningen af objekter den rammer minimal.

Husqvarna rev på intet tidspunkt kant- eller guidekabel over, og som med Gardena, så er det en kombination af en lav vægt og to forhjul. Den trykker ikke så meget på jorden, at den kommer ned og kan få fat i kablerne. En god detalje, og det var ikke nødvendigt for os at grave kablerne ned. Tidsbesparende – vi sætter stor pris på det.

Husqvarna har de samme samlemuffer med som Gardena, og de er rigtig gode til at samle kabler med, hvis de skulle knække. Vi har dog så udelukkende brugt dem til at samle kablet der, hvor guidekablet skulle kobles til kantkablet.

Testens bedste resultat

Husqvarna Automower 330 X er testens absolut dyreste plæneklipper robot, og det er også den bedste. Kigger vi på resultatet af selve plæneklipningen, så er den ikke bedre end Gardena, men mængden af funktioner gør, at det samlede resultat ligger klart over.

Den kommer tæt på kanter og forhindringer, og skulle du lade den ramme dig, så vil du kun mærke et lille puf inden den skifter retning.

En sjov lille detalje er, at den også har forlygter, som du kan vælge, den skal tænde om natten. Naturligvis har Husqvarna ikke brug for lyset, men du kan bruge det til at se, hvor pokker den fiser rundt, hvis du lader den køre om natten. Du kan også få den til at blinke med lyset, hvis den skulle gå i stå af en eller anden årsag. Det vil gøre det lettere at finde den om natten. Men det er en funktion, vi aldrig fik brug for.

Produktinformation

 • Produktnavn: Husqvarna Automower 330 X
 • Producent: Husqvarna
 • Maks plæneareal: 3.200 m2
 • Klippebredde: 24cm
 • Klippehøjde: 20-60cm
 • Strømforbrug: 30W
 • Hældning: Op til 45%
 • Størrelse: 72,1 x 55,8 x 30,8 cm
 • Vægt: 13,2kg
 • Pris: Set til kr. 21.995,
 • Mere information hos Husqvarna:

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%platinum og winner ny

Husqvarna Automower 330 X var klart vores favorit – men det er fordi den har langt flere funktioner end alle de andre robotter i testen. Vi er vilde med gps-navigationen og med vejrtimeren. Det er funktioner, der gør, at den passer på vores plæne. Prisen er dog høj, men for avancerede eller meget store haver er den oplagt.

About Lars Bennetzen 3880 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?