IFA 2018: Harman Kardon satser benhårdt på Google Assistant

På den store lydproducents pressemøde var det klart, at Harman Kardon har rettet skytset mod Google Assistant. Udover lancering af en række headsets og højttalere, så var der fokus på, at en stor del af dem kom med Google Assistant indbygget

Masser af nye produkter fra Harman Kardon. Og mange af den med Google Assistant.

I går holdt Harman Kardon/JBL så deres IFA-pressemøde, og ikke overraskende så annoncerede de en række nye headsets og et par højttalere som dukker op i løbet af efteråret.

Det er altid spændende med nye headsets og højttalere, og de to brands Harman Kardon og JBL leverer altid superfede og flotte produkter – og det ser ud som om de holder traditionen i live.

Men hvad var langt mere interessant er, at de virkelig satser på Google Assistant – altså den meget omtalte pendant til Apples Siri. Hvis du ikke har hørt om, eller prøvet, Google Assistant, så skal jeg med det samme sig at den er imponerende, og klasser bedre end Siri.

Problemet er blot at den ikke findes på dansk endnu, og om det kommer til at ske, er stadig uvist.

Men tilbage til Harman Kardon. For hovedparten af de produkter de lancerede i går, er gjort klar til Google Assistant.

Hvad betyder det så i denne sammenhæng? Jo det betyder at du kan styre enhederne ved at tale til dem, og hvis du har andre produkter på hjemmenetværket, så kan du også styre dem ved at tale til din højttaler eller headset.

Igen – du skal altså snakke engelsk, tysk, spansk eller fransk. Men ok – engelsk er nok ikke det største problem.

Skal, skal ikke GA?

Helt personligt synes jeg at det er vildt interessant. For Google Assistant (GA) er en fantastisk taleassistent. Hvorvidt den kan kaldes for en AI, eller om den bare er en avanceret algoritme, skal jeg ikke stå til dommer over – mange kalder den for en AI, og den har faktisk bestået Turing-testen – hvilket betyder at den har narret et menneske til at tro, at de faktisk talte med et andet menneske, og ikke et stykke software.

Er GA indbygget i højttalere og headsets så en god ide? Er det et parameter som du skal tage med når du skal ud og kigge på nye højttalere og headsets? Det mener jeg ikke. Indtil videre er der alt for få produkter der reelt kan styres med GA til at det skal være en afgørende faktor.

Men det viser vejen frem, og der er ingen tvivl om, at ting som Siri, GA og Alexa vil blive en integreret del af fremtidige forbundne enheder.

Så hvis du gerne vil fremtidssikre dig, eller hvis du er en ’early adapter’, så skal du helt klart vægte produkter med GA højt. Hvis du godt vil have det, men ikke behøver være med på den første bølge – så gå efter den fede lyd, og lad GA og tilsvarende teknologier være en behagelig bonus.

Og her de så – produkterne

Du skal naturligvis også lige høre, hvad det så var Harman Kardon/JBL lancerede i går, og det kommer her:

 • Enchant Soundbar er en serie af soundbarer, der leverer surround sound uden du er nødt til at investere i satellithøjttalere eller andet ekstra udstyr. Det gør de ved at bruge en deres egen MultiBeam-teknologi, der sender lyden rundt i rummet og giver fornemmelsen af langt flere højttalere end du faktisk har. Enchant kommer i to versioner: 1300 og 800 til hhv. 7.500 kroner og 5.000 kroner. Første har en effekt på 240W mens den anden har 180W.
 • Trådløse headsets kom der fire styk af, denne gang fra brandet AKG. 1 over-ears, 1 on-ear og 2 in-ears: N700NC (Over-ear), N200 (in-ear), Y500 (on-ear) og Y100 (in-ears). N700NC er (som navnet antyder) et støjreducerende headset, og alle fire er bygget på AKGs teknologi. Der er lidt forskel i materialer og – naturligvis – lydkvalitet. Men primært så er der fire ret spændende headsets her.
 • Ægte trådløst – her skulle Harman Kardon/JBL også med på vognen. Jabra var de første med headsets helt uden ledninger, og efterfølgende er mange flere kommet til. Nu er JBL (som er det brand der sender headsettet på gaden) så også med. Navnet er Endurance PEAK, og er rettet mod den aktive bruger – løb, styrketræning og mere i samme skuffe. De er IPX7 certificerede, har 4 timers batteri på en opladning, og yderligere 24 timer i den lille kasse de ligger i når du ikke bruger dem. Pris omkring 1.200 kroner.
  Derudover har de også JBL Free, der heller ingen kabler har – men som så ikke er vandtæt, eller beregnet til træning. De er rettet mod dem der bare gerne vi have helt trådløs musik i øret. Pris omkring 1.000 kroner.
 • Google Assistant-produkterne, var der mange af.
  • JBL Linkbar er en soundbar til dit tv, som gør at du pludselig kan styre hele dit tv med stemmen – og du slipper for at have et tv, for der er indbygget Android TV i denne soundbar.
  • JBL Link View er en lille højttaler med integreret 8” HD skærm (touch naturligvis), så du kan se video, billeder, opskrifter, websider og meget mere direkte på din højtaler.
  • JBL Everest GA-serien består pt. af 710GA og 110GA, to trådløse headsets (over-ear og in-ear), de har begge JBL Pro Audio lyd og hvor 710 har 1 døgns spilletid, så leverer 110GA 8 timer uden en oplader. 710GA får en pris på 1.900 kroner mens 110GA kommer til at koste 800 kroner.
  • Harman Kardon Citation – en helt nye serie af højttalere. Serien består af One, 100, 300, 500 og BAR. Forskellige højttalere, nogle med stereo andre med mono og alle med indbygget Chromecast. Nå ja – og så har dem alle GA indbygget. Multirumsfunktionalitet er også indbygget, og den primære forskel på de fem højttalere er udgangseffekten.

Herunder har jeg samlet lidt billeder af de forskellige lydprodukter fra Harman Kardon/JBL.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?