Jabra vs Jaybird: 100 % trådløs under løbeturen

Træningshovedtelefoner kan øge din performance, hvis de har den rette komfort og god lyd. Jaybird og Jabra er begge aktuelle med hver deres modeller, hvor ingen bånd binder dem, men erfaring skaber bare et bedre produkt og dermed testvinder..

Træningen bliver bare bedre og mere effektiv med musik i ørerne! Personligt presser jeg mig selv mere, når de hårdtpumpede rytmer får mine trommehinder til at dunke i takt til den galopperende puls. Til gengæld har jeg det svært med ledninger, som hænger og dingler – især når jeg løber. Fornemmelsen af ledning enten mod kroppen eller nakken irriterer mig.

Derfor er jeg begejstret for de 100 % trådløse hovedtelefoner, som begynder at se dagens lys. Om det er Bose, Sony, Samsung, Jabra eller Jaybird, så oplever jeg endelig, at der bliver lavet hovedtelefoner efter mit specifikke behov; ingen slaskende ledning!
De trådløse hovedtelefoner har naturligvis den åbenlyse ulempe, at mister du den ene øretelefon, så kan du ligeså godt smide den anden ud. Og der er en reel risiko for, at du kommer til at tabe en af øretelefonerne, hvis du ender med en model, der ikke sidder godt nok fast i dine ører eller øregange.

Amerikanske Jaybird og danske Jabra er to producenter, som inden for den seneste tid har lanceret 100 % trådløse, Bluetooth-hovedtelefoner. Hver model har sine styrker og mangler, der i sidste ende betyder, at du må prioritere, hvad du kan leve med.

active65t_contextual_1
jaybird_run_1

Komfort og batteri

Jaybird RUN og Jabra Elite Active 65t er begge Bluetooth-hovedtelefoner, der sættes i ørerne. De lukker begge godt af, men ønsker du den bedste reduktion af baggrundsstøj, er det klart Elite Active, du skal kigge nærmere på. Med mindre du i Jabra-app’en beder hovedtelefonerne om at lukke lyden fra trafikken eller kvidrende teenagedrenge ind, opnår du noget nær 100 % støjreduktion. Hovedtelefonerne er desuden sved- og vandafvisende, så de egner sig til træning med masser af dejlige svedeture.

RUN har seks vinger og otte ørepropper af silikone i forskellige størrelser, hvormed du er rimelig sikker på at finde de silikonevinger og propper, som passer til dine ører. Elite Active byder derimod kun på tre forskellige silikone-ørepropper, og jeg oplevede en god ven, der ikke kunne få hovedtelefonerne ind i ørerne, fordi selv de mindste propper var for store til hans øregange. De endte med at falde ud, når han drønede afsted på mountainbike. For mit vedkommende sidder hovedtelefonerne, som de skal, men har du små øregange, skal du være opmærksom.
På komfortsiden vinder Jabra af to årsager. Jeg oplever, at Elite Active sidder bedre og mere behageligt i mine ører, mens RUN stikker længere ud. Det hænder faktisk, at jeg kommer til at flå RUN ud af øret et par gange under mine tests, når eksempelvis tørrer sveden væk med mit ærme omkring øret. Dette problem har jeg ikke oplevet med Elite Active, som har et mindre design og ikke stikker ud i samme grad.

Begge hovedtelefoner har opladningsetuier af hård plastik. Når du ikke bruger ørepropperne, er det ned i etuiet med dem, så de er opladet til næste brug. RUN klarer sig op til fire timer på en fuld opladning. Lader du ørepropperne op i fem minutter, er der op til en times musikafspilning. Elite Active skal en tur i etuiet i 15 minutter for at få halvanden times batterilevetid, men Jabra hovedtelefoner klarer sig til gengæld op til fem timer på en fuld opladning. Når jeg giver ørepropperne fem minutter, holder de cirka 20 minutters tid. Husk på at batterilevetiden er betinget af dine indstillinger.

Begge hovedtelefoner slukker automatisk, når du kommer dem i etuiet, ligesom de aktiveres og forbindes din enhed ved, at du tager dem ud igen. Jaybirds etui giver op til otte timers ekstra batterilevetid, mens Jabras giver op til 10 timer. Dermed får du længere holdbarhed med Elite Active.

jabra-elite-active-65t-headset
7.-RUN-inthebox

Apps

Henter du Jaybird-app’en findes der et væld af lydindstillingsmuligheder. Jaybird har allieret sig med forskellige brugere, kendte som ukendte, der har uploadet deres yndlingsindstillinger, som du kan overføre direkte til dine hovedtelefoner. Eller jeg kan vælge at lave mine helt egne indstillinger. Personligt synes jeg, det er meget fedt at opleve andres tanker om lydindstillinger, der passer til en bestemt form for træning.

I app’en kan du også indstille øreproppernes fjernbetjening på to forskellige måder. Tryk på venstre øretelefon og Google Assistant eller Siri dukker op. Tryk på højre kan være tænd/sluk for musikken og modtagelse af opkald, eller du kan skrue op for lyden samt modtage opkald.

Her halter RUN betydeligt bagefter Elite Active, hvis fjernbetjeninger i begge ørepropper har alle funktionerne i én låst indstilling. Jeg finder det enormt frustrerende, at jeg enten skal give afkald på regulering af lydstyrken eller tænd/sluk funktionen.

Jabras Sound+ app byder ikke på et væld af lydformater. Jeg skal selv tilpasse lyden efter min smag og miljø, jeg befinder mig i – om det er toget eller i bybilledet. Sound+ giver mig også muligheden for at justere, hvor meget baggrundsstøj, der skal slippe igennem det effektive støjfilter. Jaybird-app’en gør det muligt at tracke dine øretelefoner, hvis du taber dem – en feature Sound+ ikke har.

jabelite65tactbl_1

Lydkvalitet

Hvilke ørepropper byder så på den bedste lyd? Det korte svar er Elite Active, fordi lydbilledet er nuanceret og balanceret. RUN har også en rigtig god lyd, men bassen er dog en anelse kraftigere end Jabras eksemplar. Det er klart en fordel, hvis du pruster afsted med elektronisk musik i ørerne, men er du ligesom mig, vil du gerne have klare mellemtoner og detaljer med, selvom du træner. Elite Active har en bassforstærkende indstilling, der giver et kraftigt punch, men det gør, at bassen bliver lidt for mørk og kunstig at lytte til. Her har Jaybirds øretelefoner en varmere og mere naturlig baseffekt.

Min musiksmag er meget speciel, og jeg ynder at løbe til klassisk/metal og klassisk/elektronisk. Det gør, at jeg gerne vil have god bas og skarp diskant, men samtidig opleve de små detaljer som en triangel. Givet, det er nærmest urimeligt at forlange sådan et lydbillede af et par træningshovedtelefoner, men ikke desto mindre leverer Jabra sådan en oplevelse – til min store overraskelse. Er du mindre krakilsk end mig, kan du sagtens få en skøn musikoplevelse med RUN.

Jabra spurter dog fra Jaybird, når det kommer til telefonsamtaler gennem hovedtelefonerne. For begge modeller har indbygget mikrofoner. Jabra leverer dog den bedste samtalekvalitet af to årsager. Elite Active har støjreducerende mikrofoner, som giver mig en god lydkvalitet, når jeg taler i omgivelser med almindelig gadestøj. Her er det stort set umuligt for folk i den anden ende at høre mine visdomsord, hvis jeg taler med RUN i ørerne. RUN diskriminerer ikke mellem min stemme og alt mulig anden støj – alt kommer med.  Jaybirds hovedtelefoner er også hæmmet af monolyd under opkald, mens Elite Active leverer klar stereolyd.

Takket være de overlegne mikrofoner i Elite Active, kan jeg faktisk bruge øretelefonerne til opkald, selvom jeg ikke træner, men derimod befinder mig i et nogenlunde roligt kontor eller i hjemmet. Forsøger jeg at bruge dem i bussen i myldretiden, drukner samtalen dog i støj.

images

Dansk vinder

Bottomline, Elite Active 65t er bedre end RUN. Årsagerne findes i detaljerne såsom bedre lyd under opkald og bedre fjernbetjening. Det hører med til historien, at RUN er Jaybirds første generation inden for 100 % trådløse hovedtelefoner – Elite Active 65t er danske Jabras fjerde generation.

Der er nogle ting, som Jaybird skal have rettet op, og det sker nok med næste generation. Betyder det, at RUN ikke er anbefalelsesværdige? Absolut ikke, for RUN har enkelte kvaliteter, som Elite Active ikke har, men det er en afvejning af behovsdækning.

Produktinformation

 • Navn: RUN
 • Producent: Jaybird
 • Forbindelse: Bluetooth 4.1
 • Kompatibilitet: iOS, Android, Blackberry, PC og Mac
 • Batterilevetid: Op til fire timer
 • Set til: Kr. 1.599
 • Mere information hos Jaybird

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jaybird RUN er et ganske godt løbeheadset, der sidder godt i ørerne qua de forskellige ørebøjler og silikonepropper til store som små ører. Komforten er god, men det er irriterende, at hovedtelefonerne stikker lidt uden for ørerne, hvilket gør, at jeg til tider kommer til at hive dem ud, når jeg tørrer sveden væk fra ørerne. Endvidere skal Jaybird arbejde på headsettets fjernbetjening, der har sine problemer.

Lydkvaliteten trækker dog gevaldigt op, eftersom RUN har en varm og naturlig bas, der giver en god bund i de elektroniske numre, når jeg løber. Diskanten kommer ikke til at lide under den kraftige bas, men enkelte mellemtoner har det med at forsvinde.

Produktinformation

 • Navn: Elite Active 65t
 • Producent: Jabra
 • Forbindelse: Bluetooth 5.0
 • Kompatibilitet: iOS & Android
 • Batterilevetid: Op til fem timer
 • Set til: Kr. 1.499
 • Mere information hos Jabra

Bedømmelse

Samlet vurdering 100 %

Jabra Elite Active 65t er det første produkt, jeg har givet 100 %. Hovedtelefonerne leverer ikke kun en superb musikoplevelse med et balanceret lydbillede, som ligger langt over det niveau, man kan tillade sig at forvente i et træningsheadset. At Elite Active også har fire fornuftige mikrofoner indbygget, som leverer en god samtalekvalitet, det ligger over mine forventninger – igen, vi taler om et træningsheadset.

Øretelefonerne sidder godt i mine ører, og fjernbetjeningen virker intuitiv og brugervenlig. Med Jabra Elite Active 65t i ørerne er jeg en glad mand.

Kommentar til artiklen?