Kan man få kaffe i rummet?

Svaret er ja, for på den internationale rumstation er der installeret en specieldeisgnet kaffemaskine

De fleste af os nyder en god kop kaffe, og med tilkomsten af espressomaskiner i folks hjem, er det blevet stadig mere almindeligt at vi vil have en god kop espresso, cappuccino eller mere avancerede kaffetyper.

Men astronauter er også mennesker, og hvis du er vandt til kaffe hver dag, kan det være ret svært pludselig at skulle undvære din daglige dosis af de flydende startkabler.

Det behøver de så heller ikke. Den italienske astronaut Paolo Nespoli bor i øjeblikket 400 km over jordens overflade, og her gør han ofte brug af den specialdesignede kaffemaskine, ISSpresso (jeps – det har de altså kaldt den). ISSpresso er udviklet i et samarbejde mellem kaffevirksomheden Lavazza, den italienske ingeniørvirksomhed Agrotec og det italienske rumagentur ASI.

En af de udfordringer der er når der skal laves f.eks. espresso er at det skal fremstilles under tryk, og det skal ned i en ’kop’ af en eller anden type. I rummet er alt vægtløse, og det gælder også den kaffe som ISSpresso fremstiller, derfor har der været nogle særlige udfordringer med at fremstille rumstationens kaffemaskine.

Men det er lykkes, og Lavazza lover at Paolo Nespoli kan få en espresso der smager lige så godt som på jorden. En lille forskel er dog, at espressokopperne er udskiftet med specialdesignede poser med sugerør – den vægtløse tilstand tillader ikke at kaffen kommer med i en kop.

Fun facts:

  • Man kan lave espresso 400 kilometer over Jordens overflade.
  • ISSpresso vejer 20 kg på Jorden og rejser i øjeblikket med en fart på 28.000 km i timen igennem rummet.
  • Kaffen bliver lavet på den samme kaffekapsel fra Lavazza, som også kan fås på Jorden og har endda samme gode aroma.
  • Danskerne brygger i gennemsnit kaffe af 8,6 kg bønner om året, hvilket gør dem til en af de mest kaffedrikkende nationer i verden.
  • I gennemsnit drikker en dansker ca. 4 kopper kaffe om dagen.
ISSpresso_Pouch
Lavazza - Argotech ISSpresso

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2957 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart