Kina på vej med modangreb i handelskrigen

Kina er verdens største producent af de såkaldte Rare Earth metaller, og USA bruger dem tungt i deres produktion af bla. it og batterier. Nu forlyder det at Kina måske vil forhindre USA i at importerer dem

Handelskrigen mellem USA og Kina spidser til, og måske har Donald Trump skudt sig selv med meget stor præcision i foden. For noget tyder på, at Kina har en vinderkort på hånden som bliver svært at se bort fra.

Kina er nemlig verdens største producent af de såkaldte Rare Earth metaller, ja faktisk står de for 90% af den samlede produktion i hele verden, og 80% af alle Rare Earth metaller som USA importerer, kommer fra Kina.

Og USA bruger dem i alt lige fra batterier og smartphones til Teslaer og militærets jetfly.

Så når et billede af Kinas præsident, Xi Jinping, der besøger JL MAG Rare-Earth factory i Ganzhou, den største fabrik af de eftertragtede metaller, dukker op i de kinesiske medier, starter rygterne.

Selvom billedet nok er bevidst plantet, så antyder det at Xi Jinping er klar til at bruge de sjældne metaller i handelskrigen mod USA.

Til Financial Times siger Ryan Castilloux, managing director hos Adamas Intelligence der rådgiver om Rare Earth metaller:

”Det viser at de ved, at det ikke kun er vigtigt for USA high-tech industri, elektriske biler og vindmøller, men også for deres forsvarsindustri. Det er den besked de forsøger at få ud.”

Kina har en gang før brugt Rare Earth metaller som et våben for at få deres vilje. Den gang var det, da en Kinesisk ubådskaptajn var stukket af til Japan, og Japan nægtede at udlevere ham. Altså lige til Kina truede med at forhindre Japan i at få adgang til Rare Earth metaller.

Om Kina vil bruge dem mod USA vides endnu ikke, og om Donald Trump lader sig true er også et godt spørgsmål. Hvad er helt sikkert er, at hvis Kina stopper for alt eksport af Rare Earth metaller til USA, så får den amerikanske tech-industri det hårdt, for det er stort set umuligt at skaffe metallerne andre steder fra.

About Lars Bennetzen 3896 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?