Læserne bruger bogstreaming som aldrig før

Bogstreaming har i 2022 mere end nogensinde været vejen til mange danskeres store læseoplevelser. Det viser ‘Sådan læser vi 2022 – Saxos årlige rapport om danskernes læsevaner'

55 % af de mere end 13.000 deltagere i Saxos læseundersøgelse i 2022 svarede, at de brugte en bogstreamingtjeneste, og det er en stigning på 33 procentpoint siden 2017, viser Saxos nye rapport om danskernes læsevaner. Men det er ikke bare bogstreamerne, der er blevet flere – den enkelte bogstreamer er også blevet mere ivrig med læsningen. En bogstreamer læste eller lyttede nemlig i gennemsnit hele tre bøger pr. måned i 2022, og det er næsten en fordobling siden 2019.  

I et år uden corona-restriktioner og med mange ting på to-do-listerne har flere læsere end tidligere altså fået øjne og ører op for streamingens helt store forcer: at kunne have bogen med sig på farten, og at kunne lave andre ting, mens man læser. 

Derudover afdækker rapporten bl.a. følgende tendenser: 

  • 9 ud af 10 læser min. en gang om ugen. Efter rekordår på læsningens vegne i 2020 og 2021, fik bogen kamp til stregen i 2022, når det gjaldt om at sikre sig danskernes tid. Det til trods har læserne holdt fast i nogle af de gode læsevaner fra 2021, og 90 % svarer som året forinden, at de læste min. en gang om ugen i 2022. 
  • En bestseller på papir hitter ikke nødvendigvis i streaming. I 2022 sendte Saxo 3,3 mio. læseoplevelser ud på tværs af solgte bøger og streaming. Man kunne fristes til at lave én samlet liste over de mest læste bøger, men dét, der hitter på papir, er ikke nødvenligvis lige så populært i streaming og omvendt. Faktisk er der slet ingen gengangere mellem de fem mest populære bøger hhv. på papir og i streaming i 2022. 
  • 56 % foretrækkerden fysiske bog, på trods af at antallet af bogstreamere stiger. 
  • TikTok får de unge til at læse – på engelsk og på papir. I den virtuelle læseklub #BookTok på TikTok inspirerer de unge hinanden til at gribe ud efter bøgerne – gerne på engelsk og altid på papir. #BookToks læsetrends har sat rekordaftryk på årets top-ti over solgte bøger, hvor der for første gang nogensinde er to engelske bøger, James Clears ‘Atomic Habits’ og Colleen Hoovers ‘It Ends With Us’. 
About Lars Bennetzen 3889 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.