TEST: Billig smartphone overrasker positivt

En stor smartphone behøver ikke være dyr, og en billig smartphone behøver ikke være dårlig. Nokia G60 5G viser tydeligt at du godt kan få en god, stor, smartphone til under 2.000 kroner

Når en ny smartphone rammer markedet er vi efterhånden vænnet til, at vi skal finde den store pengepung frem. Hvis mobilen endelig kan fås til under 3.000 kroner, så er den ofte ikke specielt god.

Men den nye Nokia G60 5G, viser at det ikke behøver være sådan. Den er stor, med en skærm på 6,58″, den har et rigtig godt design. Og nu jeg er ved designet – Nokia G60 5G er nemlig fremstillet af 60% genbrugsplast, og HMD Global, der står bag Nokia-brandet, lover at plante ikke mindre end 10 træer, for hver Nokia G60 5G der bliver solgt.

Jeg er virkelig vild med det koncept – bæredygtighed er stadig vigtigere, og når en virksomhed tager den seriøst, så får kommer der lidt ekstra point ind på kontoen.

Mobilen understøtter 5G, hvilket også står i navnet, og med den hastigt udbredelse af 5G-netværket i Danmark, er det en vigtig faktor.

Når jeg holder mobilen i hånden, kan man godt mærke at det er en billig mobil, men jeg kan virkelig godt lide designet, det er en meget elegant smartphone.

På hardwaresiden ser mobilen faktisk ret godt ud. Skærmen har en opdateringshastighed på 120Hz, og en lysstyrke på 400 nits, hvilket er ret godt for en mobil i denne prisklasse. Opløsningen er FHD+ på 1.080 x 2400, hvilket er godt, men ikke imponerende, okg glasset er fremstillet af Corning Gorilla Glass 5.

Processoren er en Snapdragon 695 5G, og den har et internt lager på 128 GB og 4GB RAM.

Det gør den ikke til verdens hurtigste smartphone, men jeg skal være helt ærlig og sige, at den faktisk yder fortrinligt til prisen. Naturligvis kan man godt mærke at den lagger lidt, men du får også en smartphone til under 2.000 kroner.

Ydelsen er så heller ikke alt. I dag bruger de fleste af os kameraet ret meget, og derfor er det vigtigt med et godt kamera i mobilen. I Nokia G60 5G får du en smartphone med et frontkamera på 8M, og på bagsiden er der et 50MP hovedkamera, et 5MP ultravidvinkel kamera og et 2MP dybdekamera.

Specifikationerne siger næsten det hele – du skal ikke forvente mirakler af kameraet. Men når det er sagt, så bliver billederne faktisk overraskende gode. Det skyldes nok ikke mindst den indbyggede AI, der forbedrer billederne efter du har taget dem – ikke mindst når du tager portrætter og selfies.

Jeg oplevede dog stadig at når jeg tog billeder i naturen, så manglede farverne mætning, og de var ikke helt så skarpe som jeg godt kunne have tænkt mig.

Det samme gjaldt med videokvaliteten, men igen – for en mobil til under 2.000 kroner er det stadig en ganske fin kvalitet.

Stort batteri

Når det så kommer til batterilevetiden, så imponerer Nokia G60 5G mig virkelig. Med et batteri på 4.500 mAh er der masser af strøm, men det er stadig imponerende at jeg kunne lægge mobilen fra mig, og en uge efter var der stadig strøm på den.

Jeg var også ret overrasket over, at den understøtter eSim, det er noget jeg stadig ikke ser i så mange mobiler.

Den kommer med Android 12, og som altid lover Google at levere 3 opgraderinger til operativsystemet.

På siden af mobilen sidder der en fingeraftrykslæser, og den er jeg ikke specielt tilfreds med. Den læser ofte forkert, og det irriterer mig.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg kan rigtig godt lide Nokia G60 5G, den er pæn, den har masser af funktioner i kameraet – også mange der virkelig er underlige – skærmen har en god opløsning og den har et imponerende batterilevetid.

Men jeg er ikke imponeret over kameraets kvalitet, og hastigheden er heller ikke noget der bringer hænderne op over hovedet.

Men det er en fin smartphone til prisen, jeg sætter virkelig stor pris på genbrugstanken, og det er en fin smartphone til f.eks. børn der skal have deres første mobil.

Du kan læse mere om Nokia G60 5G her.

Det koster Nokia G60 5G lige nu

About Lars Bennetzen 3889 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.