Microsoft sætter fart på de grønne initiativer

Microsoft lovede sidste år, at de ville fjerne mere CO2 fra atmosfæren inden 2030, end de udleder. Nu gør it-giganten så status på, hvor langt de har nået på det første år

Det er et meget ambitiøst mål som Microsoft har sat sig. Ikke alene vil de fjerne mere CO2 end de udleder inden 2030. De har også igangsat et såkaldt Moonshot-program, der rummer ambitionen om at fjerne alt den CO2 som de nogensinde har udledt, og det skal ske inden 2050.

Nu har softwaregiganten så gjort op, hvor meget de har nået på det første år, og de er faktisk kommet ret langt.

  • Efter et år er Microsofts udledning mindsket med 6% svarende til 730.000 ton CO2. Et væsentligt element for at nå målet er at accelerere processen ved at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder både i Microsoft og blandt leverandører.
  • Microsofts CO2-aftryk hænger tæt sammen med leverandørernes. Derfor har Microsoft det seneste år arbejdet med at få indsigt i, hvor meget CO2 de forskellige leverandører til Microsoft udleder. I samarbejde med leverandørerne arbejdes der på at nedbringe CO2-udledningen. Disse data er nu en eksplicit del af Microsofts indkøbsproces og -strategi.
  • Derudover har Microsoft det seneste år støttet 26 projekter verden over, der samlet fjerner 1.3 millioner ton CO2 fra atmosfæren. Det er det største årlige indkøb af ’carbon removal projects’ foretaget af en enkelt virksomhed nogensinde. Offsetting af CO2 skal dog gå hånd i hånd med konkrete reduktioner – det første må aldrig blive en undskyldning for ikke at gøre det sidste.
  • Microsoft anser udvikling af ny teknologi for at være en afgørende og fundamental faktor i arbejdet med at nedbringe CO2. Derfor har Microsoft etableret en ny klimainnovationsfond, der investerer i ny teknologi såsom ’direct air capture’, der opsamler og fjerner CO2. Der er afsat 1 milliard dollars i fonden til områder som avancerede energisystemer, nye materialer til byggeindustrien, cirkulær økonomi, vandteknologier, bæredygtigt landbrug m.fl.
  • I årevis har Microsoft arbejdet med en intern CO2-skat på udledningerne fra Scope 1 og 2, men som noget nyt omfatter den interne CO2-beskatning også scope 3 – og dermed også udledninger fra kunder og leverandører.

Som led i arbejdet har Microsoft lavet en gennemsigtighedspolitik, der viser, hvor meget CO2 virksomheden udleder. Microsoft har lanceret den mest omfattende bæredygtighedsrapport til dato, der viser, hvordan man konkret arbejder med at blive CO2-negative, vand-positive, og hvordan Microsoft arbejder med ’zero waste’. Rapporten giver desuden en status på udviklingen af den såkaldte ’planetary computer’, der skal indsamle data og hjælpe biodiversitet på vej verden over.

Du kan læse mere om Microsofts arbejde her.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?