
Opdateringen finder du i bunden af artiklen
Det har ikke været et par sjove uger for kinesiske Huawei. Efter Donald Trumps dekret, hvor de endte på en blacklist der betød, at amerikanske selvskaber ikke må sælge teknologi til dem, meldte den ene samarbejdspartner efter den anden ud med, at samarbejdet blev opsagt.
Men Huawei har tydeligvis ikke tænkt sig at tage de tæsk liggende ned, og har lige udsendt en pressemeddelelse, hvori de skriver, at de trods internationalt pres står stærkt i Danmark, og at de har forberedt sig grundigt.
I pressemeddelelsen skriver Huawei blandt andet:
“Vi er selvfølgelig ærgerlige over de politiske krav, der i øjeblikket påvirker vores omdømme. Men det vil ikke rokke ved vores filosofi om at sætte brugernes behov i første række. Huawei vil fortsat sikre forbrugerne produkter af højeste kvalitet til en rimelig pris, ” siger RenKe, direktør for Huawei Consumer Business Group Danmark.
I samme pressemeddelelsen skriver Huawei, at de føler sig godt rustet til at håndtere den internationale situation takket være massive investeringer i innovation.
De skriver videre:
”Googles delvise indstilling af samarbejdet med Huawei vil ikke påvirke eksisterende Huawei-devices, og meldingen vurderes heller ikke som værende et uoverkommeligt problem i fremtiden.” og RenKe siger:
“Vi er fortsat indstillede på at arbejde sammen med virksomheder som Google, fordi vi er rigtig glade for samarbejdet. Men hvis vi bliver forhindret i vores samarbejde, så er det klart, at Huawei er tvunget til at køre med en Plan B, der bygger på vores stærke position inden for innovation. Så vi er bestemt fortrøstningsfulde og sikre på, at vi kan leve op til vores brugeres høje forventninger – også i fremtiden.
Ændrer ikke ved fakta
Men Huaweis holdning ændrer ikke på de grundlæggende problemer de er stødt ind i.
- Først opsagde Google samarbejdet med dem. Godt nok vil der stadig komme sikkerhedsopdateringer til eksisterende Huawei-smartphones, men som sagen står nu, må Huawei ikke bruge Android i kommende enheder.
- Huawei måtte også se sig selv smidt ud af SD Association, der fastlægger standarderne for SD-hukommelseskort. Det viste sig dog senere, at SD Association kun havde sat medlemskabet på pause for at evaluere hvad det amerikanske forbud mod Huawei ville betyde. I øjeblikket ser det ud til at Huawei er tilbage i SD Association, om end det ikke vides om det er på samme vilkår som før.
- Huawei har også måtte se samarbejdet med Intel, Qualcomm og Broadcom opsagt, og Microsoft har fjernet Huawei laptops fra deres onlinebutikker, og tager ikke nye enheder hjem til fysiske butikker. Om licensen til at bruge Windows også er i fare undersøger vi i øjeblikket, men hvis Android ikke må bruges på Huawei-enheder, så giver det kun god mening, at Windows heller ikke må bruges på laptops – der i øvrigt heller ikke må bruge Intel chips fremover…
- Et andet sted, hvor Huawei fik et slag over næsen er på deres egne Kirin-chips. Fro de baserer sig på et design fra ARM, der oprindelig også opsagde samarbejdet med Huawei, men som nu siger at de ’evaluerer implikationerne’ af det amerikanske handelsforbud. Selvom ARM er engelsk, mener de nemlig selv, at der er en del teknologi i deres design, og at det derfor kan være omfattet af den amerikanske blacklist.
Vil have en afklaring
Huawei kæmper også på en anden front. De har nemlig startet en retssag i USA, hvor de ønsker at få en hurtig afklaring om, hvorvidt Huawei udgør en sikkerhedsrisiko, og derved hører til på den amerikanske blacklist.
Hvis der kommer en hurtig afgørelse i den sag, og hvis den falder ud til Huaweis side, så kan den kinesiske tech-gigant trække vejret igen, se sig selv fjernet fra listen og fortsætte på samme vilkår som før.
Vi har spurgt Huawei om deres forventninger til fremtiden, både med og uden Android og Windows, men i skrivende stund har vi ikke hørt tilbage fra dem. Så snart vi har en opdatering følger vi naturligvis op.
Opdateret:
Huawei har vendt tilbage med svar på vores spørgsmål, og du finder svarene i denne artikel. “Huawei beroliger kunderne“.