Næsten 70% af danskere ved ikke, hvor meget elektronikaffald sviner

En ny FN-rapport viser, at vores produktion af elektronisk affald stiger fem gange hurtigere, end vi genanvender den. Swappie undersøger derfor danskernes kendskab til, hvor meget CO2 deres elektroniske affald udleder - og vi kan godt blive klogere.

For godt og vel en måned siden havde vi i Danmark opbrugt vores del af jordens ressourcer for i år som ét af verdens første lande. Samtidig har en ny undersøgelse fra FN slået fast, at mængden af elektronisk affald er steget med 82% mellem 2010 og 2022 og det ser ud til at stige 32% yderligere til 82 mio. ton i 2030.

Samtidig er den dokumenterede genanvendelsesrate faldet fra 22,3% i 2022 til 20% i 2030 – da genanvendelsesindsatsen ikke kan følge med den omfattende vækst i produktionen af elektronisk affald på verdensplan.

Derfor har Europas store iPhone-refurbisher, undersøgt danskernes kendskab til og bevidsthed om deres elektroniske affald og hvor meget det sviner. Resultatet viser, at der er markant behov på tværs af alle aldersgrupper for at øge kendskabet til elektronisk affald og hvilke konsekvenser det har.  

Resultaterne viser især:

At der er en kendskabskløft

  • Næsten 70% af de adspurgte er ikke klar over, at e-affald i 2030 ifølge førnævnte FN-rapport anslås at vokse massivt. Faktisk forventes mængden af e-affald at vokse til 82 mio. tons (det svarer til at smide over 1.000 bærbare computere ud hvert sekund).

At de er bevidste om deres personlige elektroniske aftryk

  • Over halvdelen af respondenterne (51%) indikerer deres årlige produktion af elektronisk affald korrekt (ca. 10 kg).

Kendskab til iPhones CO2-aftryk

  • En fjerdedel (25,1%) angiver korrekt, at en iPhone udleder omtrent 82 kg CO2.

Bekymring for miljøet

  • Til trods for, der generelt er et lille kendskab til det aftryk, elektronisk affald efterlader, giver langt størstedelen af respondenterne udtryk for, at de er bekymrede for mængden af CO2, de udleder.
  • Knap halvdelen vurderer deres bekymring som 4 eller 5 på en skala fra 1-5 og indikerer således høj bekymring for deres personlige miljøaftryk.
  • Kun 5% vurderer, at de ikke er bekymret overhovedet.

Resultaterne understreger vigtigheden af at øge kendskabet til elektronisk affald og dets skadelige indflydelse på vores planet. Respondenternes bekymring for miljøet indikerer samtidig et ønske blandt forbrugerne om at træffe mere informerede valg for at mindske deres indvirkning på miljøet. Hos Swappie ønsker vi at informere så mange som muligt om elektronisk affald, og hvordan det kan reduceres.

Jeppe Olsen, Marketing Manager for Swappie i Danmark
About Lars Bennetzen 3880 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.