De nordiske lande vil have el-biler og automatiske taxaer

Ifølge en ny undersøgelse fra Bosch er næsten 70 procent i norden interesseret i at få en el-bil. Delebiler vækker især interesse hos vores svenske og finske venner, og indstillingen til automatiserede taxaer er overraskende positiv

Bilproducenter investerer i stor stil i udviklingen af el-biler, og flere og flere nye hybrid- og elmodeller ser dagens lys disse år. Bosch har undersøgt holdningerne til fremtidens automatiserede kørsel blandt befolkningerne i de nordiske lande gennem en undersøgelse med 4.000 adspurgte i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Nordmændene tager føringen

Der sker store fremskridt inden for automatiseret kørsel. Lige nu er det blot 3 procent af de nordiske forbrugere, der ejer en elbil – men næsten 70 procent af de adspurgte er interesserede i at investere i en inden for den nærmeste fremtid. 15 procent har planer om at anskaffe sig en inden for de næste tre år, mens intet mindre end hver fjerde adspurgte er interesseret i at købe en, så snart der sker et betydeligt prisfald. Hver tredje adspurgte kan se sig selv købe en elbil en dag, mens kun en tredjedel af de adspurgte ikke er interesserede i at få en elbil.

Det varierer fra land til land, hvor stor interessen er. Hvor hver fjerde nordmand overvejer at anskaffe sig en elbil inden for de næste tre år, er det hver sjette svensker og blot hver tiende dansker og finne. En ting går dog igen – de yngre forbrugere er klart blandt de første, der tilslutter sig tanken om en elbil. Aldersgruppen 18 til 39 i alle nordiske lande er markant mere interesserede i at få en elbil inden for tre år.

– Der er en kæmpe interesse for elbiler blandt de nordiske forbrugere. Set i lyset af målsætningerne sat af de nordiske regeringer kombineret med de teknologiske fremskridt, ser vi, at elbiler kommer højst sandsynligt til at blive langt mere tilgængelige i den nærmeste fremtid, siger Stefan Bergman, Director of Business Development for Bosch i Norden.


[yuzo_related]


Finnerne og svenskerne vil gerne dele biler

Privatbiler står parkeret op mod 95 procent af tiden. Så det er ikke underligt, at muligheden for at dele en automatiseret bil vækker interesse. Svenskerne og finnerne er mere åbne over for idéen om at dele end nordmændene og danskerne. Ikke mindre end en tredjedel af de adspurgte svenskere er interesserede eller meget interesserede i bildeling. En ud af fire finner er enige, mens mindre end hver femte adspurgte dansker og nordmand er klar til at dele bil.

Alder hænger dog tæt sammen med indstillingen til at dele en automatiseret bil: For eksempel melder 40 procent af de adspurgte danskere i alderen 18 til 29 år sig som ’interesseret’ eller ’meget interesseret’, mens det blot er 10 procent af de 50-59-årige.

Stor interesse for automatiserede taxaer

Automatiseret kørsel vil også bane vejen for selvkørende taxaer, og ideen om det er ikke så fremmed for de adspurgte. Mere end hver tredje dansker er interesseret i at ringe efter en selvkørende taxa frem for en almindelig.

Blandt danskerne er idéen om de selvkørende taxaer særligt populær hos dem under 50: Blandt de 40-49-årige er over hver tredje interesseret eller meget interesseret i at bruge en automatiseret taxa. Næsten hver anden i alderen 30-39 er enige, mens det hos de 18-29-årige er lige akkurat mere end hver anden.

Undersøgelsen fra Bosch, er foretaget i Norden ved hjælp af en meningsmåling med 4.000 adspurgte fra Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Undersøgelsen er udført af analyseinstituttet Bilendi med data fra nordiske M3-paneler. Hvert land har en respondentgruppe på 1.000 personer i alderen 18 til 75. Svarene blev indsamlet i perioden 29. september til 3. oktober, og svarene er allokeret ud fra hvert lands befolkning med kvoter for køn, alder og region.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2582 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart