Nu kan robotplæneklipperen sikre en vild græsplæne

Biodiversitet er vigtig og en ny funktion i flere af Husqvarnas robotplæneklippere gør det muligt at sikre en zone i græsplænen, så biodiversiteten kan trives der

Vi vil alle godt have en pæn græsplane, tænker jeg, og mange har efterhånden investeret i en robot til at sikre den pæne plæne. Men hvor robotten sikrer den pæne plæne, så bliver det ikke mange steder tilbage til bier, sommerfugle, biller og alle de andre insekter der sikrer bestøvning af vores blomster eller frugttræer og -buske.

Men nu har Husqvarna lanceret en ny funktion til flere af deres modeller, Rewilding Mode, som de selv siger ikke er deres mest avancerede, men måske er en af de vigtigste hidtil. Ifølge Husqvarna selv er det også det første tiltag af sin art i verden, der er rettet direkte mod havens insekter, eller rettere mod at beskytte dem.

Rewilding Mode benytter GPS i robotten til at reservere 10% af græsplænen til biodiversitet. Det betyder at en del af græsplænen forbliver uklippet, så bier, sommerfugle, biller og andre af havens bestøvere, har et uforstyrret sted at bo og arbejde.

10% lyder måske ikke af meget, og 10% af din græsplæne er da heller ikke ret meget. Men Husqvarna skriver selv, at hvis 10% af alle europæiske græsplæner fik lov til at vokse, så ville det samlede område være 4 gange større end Europas samlede naturreservat.

At undlade at klippe 10% af græsplænen er dog ikke nok, omend det er en god start, og det ved Husqvarna også godt. For at maksimere biodiversiteten har producenten indgået et samarbejde med haveeksperten og designeren Tom Massey. Sammen har de skabt en vejledning der hjælper haveejerne til at maksimere potentialet i deres rewilder zone.

Det er ikke alle Husqvarnas modeller der understøtter funktionen, og enkelt af dem skal have installeret et afgrænsningskabel for at kunne bruge Rewilder Mode.

Du kan læse mere om Rewilder Mode og hvilke modeller der er understøttet her.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.